G: Forme

16

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

Abilități exersate: abilități motrice fine, munca în echipă, pregătire pentru învățarea literelor, vocabularul referitor la forme.

G1: Jocul -Drumul1428680972

Necesare:

  • Faceți o mașină, un tren cu roți mici sau folosiți o jucărie mică.
  • Trasați un drum pe o bucată de hârtie. Includeți curbe alternativ cu drum drept.
  • O bucată mare de hârtie pentru fiecare copil, pe care este marcat începutul și sfârsitul unei străzi sau șine de tren.
  • Creioane grafice și creioane colorate.

Activitate:
Faceți un joc demonstrativ, lasând mașina sau trenul să meargă pe traseul desenat. În timp ce trenulețul sau mașina merge, numiți formele drumului pe care le parcurge: drum drept, curbă, rotund, ia colțul.

Dați fiecărui copil o bucată de hârtie pe care să fie marcat începutul și sfârșitul drumului, așa încât toate hârtiile împreună să formeze un drum mare.

Permiteți copiilor să deseneze toți pe o bucată de hârtie un drum cu curbe, intersecții, etc. Cereți-le să deseneze copaci, case, flori pe marginea drumului.

Așeazați toate hârtiile copiilor una lângă alta pentru a forma un drum mare.

Fiecare copil se va juca pe rând cu mașina sau trenul pe acest drum.

Variantă: cereți copiilor să lucreze în perechi de câte doi. Dați fiecărei perechi o mașină mică sau un trenuleț pentru a se juca pe drumul desenat.

Descărcați Activitatea G1


G2: Nori2655695

Abilități practicate: descrierea formelor și comparații ( mare-mic, îngust-larg, etc.), discriminearea vizuală între obiecte, concentrarea.

Necesare:
Alegeți o zi cu cer albastru și nori albi. Alegeți un loc unde puteți sta cu elevii pe iarbă, sau poate pe niște păturele. Dacă nu folosiți tabla, puteți tăia niște nori din hârtie de diferite forme și dimensiuni. Copiii pot face și ei nori, lipind bucăți de vată sau lână pe coli de hârtie.

Activitate: povestiți despre un copil care stă întins pe spate și se uită la cer. El privește norii. El crede că unul seamănă cu un cal. Arătați spre diferite forme cum ar fi rotund și mare, ca o farfurie. Descrieți mărimile. Folosiți cuvinte cum ar fi mare, mic, îngust, larg, gros, subțire, stânga, dreapta, sub, deasupra, etc.

Cereți copiilor să își construiască propriul nor. Ei pot desena nori pe nisip, pe pământ sau pe bucăți mari de hârtie. De asemenea, ei pot crea  nori prin lipirea unor bucăți de vată sau lână pe coli de hârtie. Cere mai multor elevi care au diferite forme de nori să vină în fața grupului. Rugați-i să descrie formele norilor. Păstrați desenele norilor pentru jocul norilor G3.

Variantă:  În loc să deseneze norii, elevii pot descrie pe rând diferite forme de nori pe care le văd pe cer. Ceilalți elevi trebuie să ghicească din descrierea făcută la care nor se face referire.

Descărcați Activitatea G2


G3: Jocul norilor8169606_orig

Participantii vor recunoaste care este norul, prin numirea verbala a formelor acestora.

Necesar: Desene cu diferite forme de nori. Aceste desene pot fi fie cele realizate in jocul G2, fie altele; De asemenea acesti nori, in diferite forme pot fi trasati cu creta pe asfalt sau pur si simplu cu un bat pe zgura/nisip/pamant.

Activitate:   Prezinta intregului colectiv norii de diferite forme si marimi. Aici poti utiliza fie lucrarile copiilor din activitatea G2, fie alti nori confectionati sau desenati de catre tine, cu mult inainte de inceperea acestei activitati.

Descrie unul din acesti nori.  Grupeaza participantii in doua echipe si lasa-i sa se plimbe dupa ce tu descrii; fiecare echipa va alege norul care considera ei ca este cel descris.

La inceput prezinta insusiri generale ale norului ales si pe masura ce descrii ofera tot mai multe detalii specifice norului ales.

Variante:

  1. Participantii vor drescrie pe rand cate un nor (aceasta inseamna ca ai cel putin atatea imagini cu nori, cat participanti);
  2. Participantii pot fi grupati in doua echipe. Echipele, pe rand vor descrie cate un nor. Echipa care recunoaste norul descris, primeste un punct. Echipa cu cele mai multe puncte, castiga.

G4: Cauta forma geometrica

Necesar: 4  sau mai multe bete; pot fi toate de aceeasi marime sau doua marimi diferite; sfoara sau fire groase de lana; bucati mici de hartie.

 Activitate: Pregateste dinnainte, activitatea. Deseneaza pe bucatile mici de hartie toate formele geometrice pe care intentionezi sa le predai: inima, triunghi, stea, patrat, dreptunghi, etc. Asigura-te ca ai mai multe exemplare pentru fiecare forma geometrica si un numar egal cu toti elevii. Impatura hartiile, in jumatate si ascunde-le in locatia unde desfasori activitatea, inainte de a incepe activitatea.

(Precizare:  daca nu poti sa le ascunzi inainte de a incepe activitatea, desfasoara o alta activitate inainte de a incepe, cum ar fi: sa canti cantece cunoscute de copii, sa te rogi sau un joc dinamic si distractiv. Fa aceasta, daca se poate afara din sala, daca nu, roaga un alt adult sa ascunda, fara a fi observant biletelele prin clasa, in timp ce tu ii tii ocupati cu o alta activitate.)

La semnalul tau, elevii incep sa vaneze hartiutele ascunse. Cand toate hartiile au fost gasite, elevii se grupeaza in grupe cu forma geometrica avuta pe biletel: (daca se intampla ca acelasi copil sa aibe forme geometrice diferite, pastreaza doar un bilet, iar pe celelalte le imparte cu alti copii, care nu au nimic).  In final trebuie sa ai grupe de copii ce au triunghiul desenat pe biletul lor, grupul patratelor, si asa mai departe.

Cere elevilor sa numere cati participant sunt in fiecare grupa: “Noi suntem grupul triunghiurilor”, sau “Noi suntem grupul formei inima”, si asa mai departe.

Dupa ce fiecare recunoaste forma geometrica, discuta cu ei despre numarul laturilor acestor forme geometrice si despre caracteriticile acestora (ascutite, rotunjite, drepte) .

Cere unuia din participant sa vina in fata si sa incerce sa  construiasca cu betele si firele de sfoara/lana asigurate de catre tine, una din aceste forme geometrice. Jocul continua pan ace fiecare a realizat cel putin o forma geometrica din aceste bete si fire de lana.

Descărcați Activitatea G4


G5: Care formă?9353015_orig

Necesare:

  • ață, sârmă sau cretă pentru a crea forme.
  • diverse obiecte din casă, de afară sau din sala de clasă, cum ar fi furculițe, linguri, bețe, flori, frunze, pietre, etc.

Activitate:
Împreună cu clasa, creați diverse forme cu ajutorul sârmei sau a firului de ață pe o suprafață mare ( pe masă, pe podea; dacă lucrați afară, puteți desena cu creta pe asfalt sau pe trotuar).

Numiți fiecare formă pe măsură ce o desenați: triunghi, cerc, pătrat, dreptunghi.

Puneți un grup diferit de obiecte în fiecare formă ( furculițe în cerc, linguri în pătrate, bețe în triunghiuri). Cereți elevilor să identifice în ce formă se află fiecare tip de obiect. Sunt furculițele în cercuri sau în pătrate? Sunt pietrele în triunghiuri sau în dreptunghiuri? În ce formă sunt lingurile?

Repetați cu diferite obiecte în diferite forme.

Variante alternative:
A.    Într-o clasă avansată, formele pot fi acoperite de unul din fiecare tip de obiect folosit pentru fiecare tip de formă. Elevii trebuie să spună ce obiect este la intersecția dintre cerc și pătrat, ori dintre triunghi și dreptunghi, etc. (Vezi fișa de lucru atașată).

B.    Acest joc poate fi făcut cu fișe de lucru.

C.    Elevii pot să participe pe rând la acest joc, mutând obiectele în diferite forme și punând întrebări colegilor lor.

D.    Spuneți la 2 elevi să pună furculițele în cerc și lingurile în pătrate, de exemplu. Cereți celorlalți elevi să verifice dacă sunt puse corect.

Descărcați Activitatea G5


G6: Recunoaste formele geometrice

Abilitati practicate: recunasterea formelor geometrice (cerc, dreptunghi, patrat, triunghi); observarea diferentelor dintre obiecte sau forme geometrice; concentrarea.4465651

Necesar: alegeți o zi cu cer albastru și nori albi. Alegeți un loc unde elevii să poată sta jos, poate pe niște covorașe sau pături. Luați cu voi decupaje în formă de cerc, triunghi, pătrat sau orice altă formă pe care ați vrea ca să o învețe copii.

Activitate: Arătați forma elevilor. Numiți forma respectivă. Cere-ți elevilor să repete cuvântul respectiv. Dacă lecția nu se ține în limba maternă a elevilor, cereți-le să spună formele în limba lor maternă. Dacă doriți, numele fiecărei forme poate fi scris în ambele limbi. Cere-ți elevilor să se uite la nori. Cereți-le să găsească nori care sunt mai rotunzi, ca un cerc. Apoi cereți-le să găsească nori care arată ca niște triunghiuri. Aratați elevilor toate formele pe care le-ați adus pentru lecția respectivă.

Variantă: numără norii care sunt în formă de cerc de pe cer. Apoi numără norii care sunt în formă de triunghi, și tot așa mai departe. Care formă de nori este cea mai prezentă?