Aceste activități pot fi citite și în limba engleză și în limba olandeză
Deprinderi exersate: observarea diferențelor ( lucru important în discernerea diferențelor dintre litere), descrierea, reamintirea ordinii, ordinea dreapta-stânga, stânga-dreapta; sarcinile trebuie luate în serios.
B1: Ceașca
Necesar: o cană cu mâner pentru fiecare participant, plus suficiente mici gustări pentru fiecare – cel putin 5 bucăți de persoană (stafide, diverse nuci, semințe de floarea soarelui, covrigei, boabe de struguri, floricele popcorn, etc).
Activitate:
- Liderul poziționează ceașca sa într-o poziție dorită, cu toarta ceștii îndreptată într-un anumit fel (la dreapta, la stanga, înainte, înapoi…). Fiecare participant trebuie să urmeze exemplul liderului și își poziționează ceașca cu mânerul în aceeași direcție aleasă de lider. Fiecare participant care și-a poziționat corect ceașca, primește o gustare. Continuă jocul atâta vreme cât este distractiv și captivant pentru participanți. Finalizează jocul, lăsând participanții să își numere și să mănânce gustările colectate în ceștile lor.
- Dacă nu dispui de suficiente cești cu mâner, încearcă una din aceste variante: pune un pai de plastic sau o linguriță în fiecare pahar. Liderul poziționează paiul sau lingurița în diferite locuri și participanții copiază modelul său.
- Fiecare are o linguriță de plastic, un bețișor, o bobină de ață, o piatră sau alt obiect, pe care ei îl vor așeza lângă paharul lor. Mai întâi lingurița poate fi așezată la stânga paharului, apoi la dreapta sau în fața paharului, etc. Din nou, fiecare care copiază corect modelul liderului, primește o mică gustare în paharul lor.
- !!! Nu uitați: copiii vor urma exemplul dumneavoastră privind înainte, asemeni cum ar fi privit în oglindă; deci stânga dumneavoastră va fi dreapta copiilor și dreapta dumneavoastră va fi stânga copiilor.
Varianta 1: Liderul numește direcția în care să fie poziționat mânerul ceștii (sau obiectul disponibil – în pahar, lângă pahar, pe pahar). Fiecare care execută corect cerința liderului primește o mică gustare în paharul lui/ei.
Dacă e prea tentant pentru participanți să își mănânce gustările înainte de finalizarea jocului, dați-le frunze sau ghinde sau floricele de hârtie, iar la final, după ce fiecare și-a numărat frunzele/ghindele/ floricelele de hârtie le dați gustările pregătite egal cu numărul de obiecte colectate în paharul lor.
B2: Constructorii/Arhitectul
Necesar: pahare de plastic goale, flacoane goale sau alte recipiente goale, cutii de mărime mică goale, cofrage de ouă, bucăți de lemn, etc, suficiente pentru fiecare participant ca toți să aibă același număr de obiecte.
Activitate:
- Constructorul construiește o anumită figură prin suprapunerea a 3 sau 4 obiecte, orientându-le într-o anumită poziție, după bunul lui plac.
- Participanții iau exact aceleași obiecte în număr de 3 sau 4 și copiază figura realizată de către lider.
- Liderul se plimbă printre participanți și verifică dacă figurile lor corespund cu figura model. Multe aprecieri pentru cei ce au reușit să redea corect figura model.
Varianta 1: Arhitecții. Dacă nu sunt suficiente articole pentru fiecare participant ca să poata reda fiecare figura model, participanții pot deveni “arhitecți” și desenează o copie a construcției model..
Varianta 2: participantii își vor construi prorpiul turn, fara sa urmeze , fără să urmeze modelul liderului. Elevul care reușește să construiască cel mai înalt turn trainic este aplaudat și numit arhitectul clasei.
Varianta 3: Participanții lucrează în perechi. Ei iau pe rând rolul de Maestru. De asemenea, ei iau pe rând rolul de a schimba una sau două poziții ale figurii model. Cel care a ținut ochii închiși, trebuie să observe schimbările realizate de Maestru și să le reproducă pe figura sa proprie, urmând modelul Maestrului.
B3: Capodopera/Mozaic
Necesar: 4-5 diferite obiecte pentru fiecare participant, obiectele trebuies ă fie aceleași pentru toți participanții. Obiectele pot să fie nasturi, nuci, pietricele, semințe, dopuri, bețe, scobitori, chibrituri (arse), linguri din plastic….
Activitate:
- O persoană este Maestrul mozaicului. El va crea un mozaic din câteva obiecte diferite.
- Toți ceilalți privesc cu atenție modelul. Apoi fiecare va încerca să facă o copie identică a acestuia, din obiectele sale.
Varianta 1: Toți privesc cu atenție mozaicul. Apoi toți își închid ochii. Maestrul mozaicului schimbă unul sau două obiecte. Cine își poate da seama ce a schimbat? Această variană poate să fie făcută și invers. Maestrul mozaicului va închide ochii și cineva din grup va schimba ceva la mozaic. Oare Maestrul va observa ce s-a schimbat?
Varianta 2: Lucrați în perechi. Pe rând, unul dintre cei doi este Maestrul mozaicului. Tot pe rând veți schimba ceva la mozaic. Celălalt trebuie să observe diferența și să o efectueze și în mozaicul său.
Varianta 3: Poate că nu aveți câte un set de obiecte pentru fiecare persoană participantă. În acest caz, participanții vor desena mozaicul pe o coală de hârtie. Maestrul mozaicului va verifica dacă au desenat corect. Sau participanții își verifică unii altora ce au desenat.
B4: Recunoscând diferențele
Este nevoie de cinci elevi.
Necesare: un clopoțel sau orice altă jucărie ce face zgomot prin mișcare, diferite obiecte sau jucării, fișe de lucru.
Activitate:
- Se vor așeza trei participanți într-un rând, în fața grupului; Profesorul va spune ceva despre fiecare participant, dintre cei trei aflați în rând; (de exemplu tipul de îmbrăcăminte,culoarea părului,etc).
- Participanții de pe scaune vor trebui să-și închidă ochii. Participanții din rând își vor schimba locurile. Grupul va fi întrebat: Puteți vedea ce s-a schimbat? În ce ordine au fost așezați ei înainte?
- Se adaugă mai mulți participanți la rând și se repetă cele de mai sus.
- Se mai pot adăuga participanți la rând fie până în momentul în care grupul de pe scaune nu-și mai poate aminti schimbările realizate ori fie până participă fiecare din sală.
Varianta B4a: Recunoscând diferențele dintre obiecte
- Pentru a ridica nivelul jocului se pot folosi diferite obiecte din natură sau jucării pe care le așezăm în rând astfel încât să poată fi văzute de către toți participanții.
- La fel ca mai sus, grupul trebuie să-și închidă ochii, timp în care profesorul sau unul din ei schimbă ordinea sau o caracteristică a obiectelor din rând.
- (Obiectele se pot adăuga, se pot scoate sau se pot îmbogăți cu diferite caracteristici – de ex. Un băț poate fi împodobit cu o fundă sau cu diferite modele crestate, o piatră poate fi pictată, o jucărie poate fi îmbrăcată, se poate adăuga un simplu abțibild cu o față zâmbitoare).
Fișe opționale: #B4 Punctează diferențele
Aici participanții pot lucra fișe în care li se cere observarea modelului și continuarea acestuia.
Fișe de lucru suplimentare:
https://www.activityexpress.co.uk/spot_the_difference_activities.html
B5: Statuile
Necesar: nimic.
Activitate:
- Unul dintre participanți este “artistul.” Ceilalți stau așezați într-un cerc. La un semnal (fluierat, redarea unui cântec pe telefon sau alt aparat, toți încep să cânte sau sună un clopoțel), cu toții se plimbă în direcția acelor de ceasornic în cerc, fluturând brațele și palmele lor în aer. La următorul semnal (fluierat, muzica se oprește, clopoțelul sună), îngheață cu toții.
- Artistul alege participantul care a înghețat în cea mai ciudată poziție, ca statuie. Ceilalți participanți privesc cu atenție “statuia” aleasă și încearcă să se așeze în exact aceeași poziție cu aceasta.
- Repeta jocul atâta vreme cât rămâne distractiv și antrenant pentru participanți.
Varianta 1: Artistul aranjează “statuia.” Fiecare privește cu atenție, observând detaliile. Cum sunt degetele “statuii” aranjate? Este statuia cu capul în sus sau cu capul în jos? Privește statuia spre dreapta sau spre stânga? Fiecare participant încearcă să imite “statuia” artistului.
Varianta 2: Schimbă “statuia”. În loc de a imita “statuia” propusă, participanții se întorc cu spatele sau își închid ochii. Artistul va face una sau două modificări în felul cum era poziționată “statuia”. Cu toții privesc cu atenție din nou. Primul participant care observă schimbările ia locul artistului sau a statuii. Repetă jocul atâta vreme cât rămâne distractiv și antrenant pentru participanți.
Varianta 3: Statuile gemene. Doar unul din participanți încearcă să reproducă statuia propusă. Ceilalți participanți privesc cu atenție. Sunt cele două statui la fel? Nu? Ce este diferit? Repetă cu ceilalți participanți până fiecare care dorește are rândul lui în a reda statuia propusă.
Statuile triple. Doi participanți încearcă să redea statuia propusă de o parte și alta a statuii model. Sunt ele exact la fel? Nu? Ce este diferit?
Varianta 4: Combină #2 & #3. Artistul schimbă statuile. Pot participanții observa care statuie e diferită și ce anume a fost schimbat?
Varianta 5: Statuia nevazută. Artistul aranjează “statuia”. Unul din participanți este ucenicul Artistului si stă cu spatele la statuie, având un participant care va fi materialul pentru statuia sa. După ce artistul și-a terminat de aranajat “statuia”, ceilalți participanți descriu pe rând cum arată statuia, iar acest ucenic încearcă să facă o copie fidelă a “statuii” Maestrului, urmând descrierile celorlalți participanți.
B6: Ce urmează
Necesar: 2-4 mici obiecte diferite. Obiectele pot să fie nasturi, nuci, pietre, semințe, dopuri, bețe, scobitori, chibrituri (arse), linguri de plastic…. Să fie cel puțin câte 10 bucăți din fiecare fel (de ex: 10 nasturi, 10 nuci) pentru fiecare grup.
Activitate:
- Lucrați în grupuri mici, de câte 2-5 persoane. O persoană este Maestrul modelului. Maestrul modelului pune în linie, într-o ordine aleasă de el, trei sau patru obiecte. Toți ceilalți privesc cu atenție ordinea în care le-a pus.
- O persoană din grup va pune următorul obiect, pentru a continua modelul, reluându-l.
- Jocul continuă până când fiecare a jucat cel puțin o dată.
Varianta 1: Fiecare va copia modelul Maestrului, cu obiectele pe care le are.
Varianta 2: Fiecare privește cu atenție linia cu obiecte. Apoi toți își închid ochii. Maestrul modelului va schimba unul sau două lucruri. Cine își dă seama care este diferența? Această variană poate fi jucată și invers. Maestrul modelului închide ochii și cineva din grup schimbă ceva. Oare Maestrul va reuși să observe ce s-a schimbat?