H: Abilități verbale

18

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb 

Abilități exersate: așezarea în ordine, folosirea cuvintelor, dezvoltarea vocabularului, creativitatea, abilități motrice fine.

H1: Finalizează povestea6392912

Deprinderi exersate: Ordonarea, folosirea cuvintelor, construirea vocabularului, creativitatea

Necesare:

  1. Imagini a unei povești/istorioare foarte cunoscută sau orice altă imagine ușor de rescunoscut de către elevi și a cărei acțiune are o posibilă continuitate;
  2. Trei obiecte, care, de obicei, nu se folosesc în același context sau împreună. De exemplu: o găleată, o roată și o samânță; un cui, o farfurie și o pătură . . .
  3. O tablă sau o bucată de carton unde să poată fi publicate povestioarele.

Activitate:
Instructorul/Profesorul vine cu o imagine în fața copiilor/participanților și le cere să spună ceea ce văd în imaginea respectivă. Apoi instructorul le cere să găsească diferite acțiuni continue ale imaginii respective, precum și diferite finalități, oferind astfel fiecărui participant ocazia să creeze câte o povestioară.

Pentru ridicarea nivelului de dificultate se pot aduce cele trei obiecte diferite ca utilitate și se așează vizibil în fața tuturor.

Fiecare, care dorește, realizează câte o povestioară cu cele trei obiecte distincte. Se publică povestioara (cea mai comică sau cea mai ilustrativă din punct de vedere al împrejurimilor sau al varietății de cuvinte utilizate sau se publică cât mai multe povești –activitatea se poate repeta de fiecare data urmărind una din variantele enumerate anterior).
SAU
Participanții sunt lăsați să aleagă cea mai bună povestioară.
Povestea/poveștile sunt păstrare pentru exercitiții de citire ulterioare.

Aici sunt binevenite fișele de lucru cu imagini secvențiale sau cu acțiuni secvențiale:
https://www.greatschools.org/worksheets-activities/5316-story-sequence.gs
https://www.dltk-teach.com/minibooks/apples/sequencing.htm

Fișa opțională #H1: pune imaginile în ordinea acțiunilor.

Descărcați Activitatea H1

Descărcați Fișa de lucru #H1

Descărcați Fișsa de lucru #H1a 


H2: Poveste pentru rezolvarea unei probleme1424179156

Elevii vor inventa o poveste pentru a o povesti sau pentru rezolvarea unei probleme.

Necesare:

  • hârtie și creioane colorate
  • o tablă, o bucată mare de hârtie pentru afișarea poveștii

Activitate: Explicați fiecărui elev sau grup de elevi faptul că li se cere să creeze o poveste despre o situație critică, o problemă care trebuie rezolvată.

De exemplu, cineva stă pe o piatră în râu și îi alunecă piciorul în apă. Sau un alt copil trebuie să îngrijească pe surioara lui când o vede că se cațără în fântână.

Dacă sunt doar câțiva elevi în clasă, cere-le să alcătuiască fiecare propria poveste. O puteți desena și spune celorlați copii din clasă.

Dacă clasa de copii este mai  mare, atunci puteți împărți elevii în grupe mici. Fiecare grup de elevi va alcătui o poveste și apoi o va desena.

E posibil să fie necesar să sugerați copiilor problemele care urmează a fi rezolvate sau puteți face brainstorming cu elevii, cerându-le să se gândească la mai multe situații critice.

Păstrați povestirile pentru viitoare exerciții de citire.

Descărcați Activitatea H2


H3: Povestea cu trei lucruri636455

Necesare:

  • trei obiecte care nu sunt folosite de obicei în aceeași activitate, de exemplu o găleată, o roată și niște semințe, sau un cui, o farfurie și o păturică
  • o tablă sau o bucată mare de hârtie pentru afișarea poveștii

Activitate: Plasați cele trei obiecte în fața fiecărui copil. În felul acesta, fiecare copil va face o poveste cu cele trei obiecte. Afișați cea mai bună poveste ( cea mai distractivă, cea mai descriptivă, cea mai bogată în vocabular sau cea mai votată de copii, etc ).

Variantă: Alcătuiți o poveste cu întreg grupul. Profesorul începe prin a alege un obiect la începutul povestirii. Apoi alegeți un alt obiect și îl dați următorului elev pentu a adăuga ceva la povestire și tot așa mai  departe până când fiecare copil din grup participă la realizarea poveștii . Dați ocazia fiecărui copil să spună ceva, inclusiv celor mai timizi, care pot adăuga un cuvânt la povestire.

Descărcați Activitatea H3


H4: Povestea – Crează o ființă!4910698

Elevii vor desena un animal fantastic, vor crea o poveste pe baza lui și apoi o vor povesti celorlalți colegi povestea sub forma unei piese de teatru.

Necesare: hârtie și creioane colorate pentru fiecare elev, un mod de a aduna hârtiile într-o carte ( prin capsare, prin coasere cu ac și ață ).

Activitate:

  1. Spune-ți copiilor o poveste despre un animal inventat. De exemplu, puteți spune: Am auzit un zgomot la ușa mea. M-am dus să văd ce este. Nu am văzut nimic. Doar o fundă mare roz. Când am încercat să o ridic de jos, funda s-a mișcat! Era o coadă! Și cealaltă parte a animalului era la fel de ciudată ca și coada lui…
  2. Cereți fiecărui copil să se gândească la un animal ciudat.
  3. Cereți la doi – trei copii să descrie animalul la care s-au gândit.
  4. Cereți fiecărui copil să deseneze animalul imaginar la care s-a gândit.
  5. Profesorul poate scrie pe desen ce reprezintă fiecare lucru desenat, cum ar fi coadă, gât, păr, nas, etc. Asigurați-vă că elevii desenează un peisaj care să se potrivească cu zona, astfel încât să fie recunoscut în sat sau în vecinătate.
  6. Cereți copiilor să spună o poveste scurtă despre animalul la care s-au gândit.
  7. Faceți o cărticică cu desenele copiilor. Să sperăm că oamenii vor fi interesați să vadă cărticica.

Descărcați Activitatea H4