Clubul părinte-copil #1-13

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză și în limba engleză en_gb

Descărcați aceste activități în format pdf

Obiective: să încurajeze interacțiunea părinte-copil, abilitează părintele în educarea propriului copil, dezvoltă deprinderi premergătoare scrierii și citirii, dezvoltă limbajul.

Limba utilizată: cititorul poate folosi limba națională. Mamele și copiii ar trebui să se simtă liberi să facă activitățile în limba folosită de ei acasă, limba maternă.

Notă pentru lideri: la fiecare tematică sunt listate câteva activități. Alege-ți una sau două activități. Dacă nu sunteți membrii ai comunității din care fac parte copiii, asigurați-vă că activitățile și gesturile folosite sunt adecvate d.p.d.v. cultural.

 1. Introducere
 2. Mic/Mare; Cel Mai Mic/ Cel Mai Mare
 3. Moale Tare
 4. Încet Și Tare (Sunete)
 5. Aspru Și Neted
 6. Gros și Subtire
 7. Ușor-Greu
 8. Scurt -Lung
 9. Doi
 10. Același
 11. Lipsește
 12. Unde?
 13. La Linie

1. Introducere

Pentru primele intalniri focalizeaza-te pe a face spatiul alocat intrunirilor, un loc cald, primitor si captivant pentru toti participantii. La inceput, copiii pot sta in poala parintelui, care ii insoteste si pot raspunde la intrebari de acolo. De asemenea acorda-le la inceput libertatea de a se misca in jur liber in activitatile dinamice, fizice.

Scopul acestor prime intruniri este sa ii familiarizam pe copii cu locatia respectiva si unul cu altul.

Necesar pentru prima intrunire: Servetele sau esarfe de diferite culori pentru fiecare pereche parinte-copil; o minge; o jucarie de plus (crocodil, tigru, leu sau orice dispui), baloane pentru toti participantii.

1. Liderul se introduce pe sine si jucaria de plus participantilor prin cantarea unui cantec si sublinierea ritmului prin batai din palme: “Eu ma numesc …….., Eu ma numesc…….., Buna ……….., Spune-mi bun venit!” Liderul merge pe rand de la un copil la altul incurajandu-i sa se prezinte; intreaba fiecare participant cum doreste sa fie salutat in ziua respectiva (participantii pot alege parti ale corpului pentru a fi salutati- palme, brate, cap, limba, labile picioarelor, picioare, burta, fund, coate, degete).

Dupa ce copilul se prezinta si alege cum doreste sa fie salutat, liderul canta: “Numele meu e ………, Numele meu e ……….., Buna………, Spune-mi bun venit!” (in timp ce canta, liderul si ceilalti participanti trebuie sa execute salutul cerut – cu mainile ori cu capul ori cu alta parte a corpului aleasa de participant).

2. Liderul prezinta jucaria de plus, si acopera parti ale corpului ale acestei jucarii; parintii trebuie sa faca acelasi lucru cu copilul lor. Participantii repeat impreuna cu liderul: Unde este piciorul? Unde este nasul? Unde este burta? – in acelasi timp copiii incurajati de proprii parinti arata partea care a fost ascunsa sub esarfa sau servetel si raspunde: aici este nasul, aici este . . . .

3. Liderul aduce mingea si o paseaza aleator de la o echipa la alta (parintele si copilul – formeaza o echipa). De data aceasta copiii trebuie sa isi spuna varsta, iar daca nu resuesc sa prinda mingea, parintele si copilul respective trebuie sa sara de trei ori, isi spune varsta (ne nitereseaza varsta copilului si nu a parintelui) si paseaza mingea mai departe, dupa cum doreste. Jocul continua, pan ace toti copiii si-a prezentat varsta.

Variante: in loc de minge poate fi folosit un saculet cu boabe de fasole ori o minge din hartie mototolita.

4. Citeste o istorioara biblica sau o poveste seculara si dup ace o citesti prezinta imaginile povestii respective. Foloseste intrebari pentru a repeat evenimentele importante ale povestii sau istorioarei.

5. Liderul imparte baloane tuturor copiilor si pune muzica (la telefon, CDplayer, computer, etc). parintii incurajeaza copiii sa se joace cu baloanele; daca baloanele nu pot fi usor de recunoscut, inainte ca sa inceapa sa se joace, liderul le ofera carioci permanente cu care impreuna cu parintele lor vor desena sau scrie ceva personal astfel incat sa poata recunoaste usor balonul lor. Lasa copiii sa interactioneze unul cu celalalt sau sa stea langa parintele lor (daca aceasta e dorinta lor), in timp ce muzica merge pentru cateva minute bune.

Variante: daca nu dispuneti de baloane, puteti folosi o simpla hartie, rupta in fasii mici, pe care copiii impreuna cu parintii lor le sulfa in aer; (pagini din reviste sau ziar). Puneti fasiile in palma copilului, sufla, aduna fasiile si repeta.

Încheiere: Copii se aliniaza, impreuna cu parintii acestora. Liderul saluta „La revedere . . . !”,  pe rand fiecare participant, iar copiii pot raspunde La revedere . . .  (mentioneaza numele liderului). Nu se insista, daca unii participanti nu vor sa isi ia la revedere. SAU se aliniaza cu totii. Participantii pot alege cum doresc sa isi ia la revedere de la lider (fluturand palma, cu cotul sau cu intreaga mana . . .), in timp ce parasesc sala.


2. Mic/Mare

Activități introductive (alegeți una sau mai multe)
 1. Fiecare copil primește o bomboană mică (sau altceva bun de mâncat).
 2. Pași mici/pași mari. 4 copii trebuie să meargă în partea opusă a salii de clasă. Doi dintre ei trebuie să facă pași foarte mici. Ceilalți doi fac cei mai mari pași posibili. Care pereche de copii a făcut cei mai mulți pași? Care pereche de copii a făcut cei mai puțini pași?
 3. Mare/mic măsurat în înălțime. O persoană stă în fața tablei. Ea stă cu picioarele cât mai depărtate posibil. Marcați cu cretă pe tablă care este înălțimea lor. Apoi cereți aceleași persoane să stea normal, cu picioarele apropiate. Este această persoană mai mare acum? De asemenea, puteți măsura cu metrul înăltimea exactă a persoanei atunci când stă normal sau cu picioarele depărtate. Puneți întrebarea: Cum poate cineva să se facă foarte mic? Cum poate cineva să se facă foarte mare? (Dacă se urcă pe ceva, dacă umblă cu catalige, dacă este ridicat de cineva, etc ).
 4. Fâșii de hârtie. Tăiați fâșii de hârtie de diferite dimensiuni. Dați fiecărui copil o fâșie. Cereți-le să stea în ordinea corectă, începând cu cel care are cea mai mică fâșie de hârtie până la cea mai mare. (Notă. Se pot folosi deasemenea paie sau iarbă).
Timpul de citire cu voce tare/cântecele
 1. Desenați cercuri mari și mici. Fiecare copil trebuie să primească o bucată de hârtie. Copii trasează cercuri de diferite mărimi. Discutați despre mic și mare. Apoi jucați-vă un joc în care copiii trebuie să urmeze următoarele indicații:
  • Puneți-vă degetul mic pe cercul mic și degetul mare pe cercul mare.
  • Puneți două degete care sunt cam de aceeași mărime pe două cercuri care sunt cam de aceeași mărime.
  • Puneți degetul pe care încă nu l-ați folosit pe un cerc mare și degetul mare pe un cerc care este mult mai mic.

Spuneți copiilor că dacă mâinilor lor nu sunt destul de mari ca să facă acest lucru, pot folosi ambele mâini. De asemenea, ei pot fi ajutați de mama lor.

Optiune: cereți mamelor să continue jocul oferind instructiunile în limba maternă a copilului. Dacă limba permite, folosiți numele degetelor: inelar, arătător, degetul mic, degetul mare, degetul mijlociu.

 1. Desenați mare și mic. Toti copii primesc o bucată de hârtie și un creion. Liderul alege un obiect care poate fi atât mic cât și mare, obiect pe care toți copii îl pot vedea. De exemplu, un copac mare, un copac mic, o vacă mare, un vițel mic. Un gard mare, un gard mic, un camion mare, o mașină mică. Un nor mare pe cer, un nor mic pe cer. Un avion mic pe cer, un soare mare. O clădire mare de apartamente, o casă mică, chioșc, stație de autobuz. Fiecare desenează pentru el. Partea de sus si jos a desenului este încadrată într-un model de ramă ( pregătirea pentru scriere). Dacă sunt culori sau carioci, oferiți timp suficient fiecăruia pentru a-și colora desenul. După terminare, fiecare desen este pus unul lângă celălalt. Explicați copiilor că fiecare a lucrat diferit, dar toate desenele împreună sunt frumoase. Fiecare este diferit dar fiecare a contribuit la rezultatul final mai frumos.
 2. Întrebare. Presupuneți că trebuie să reparați/ curățiți ceva acasă, dar nu sunteți suficient de înalți. Cum ajungeți unde vă doriți?
 3. Să discutăm cu cei mari și mici. Presupuneți că vorbiți cu cineva. Cereți copiilor să ghicească cine este persoana, cât de mare/ în vârstă este, faceți un desen al acestei persoane. Alegeți diverse grupe de vârstă. De exemplu: sugar, preșcolar, scolar mic, adolescent, tânăr, adult, bătrân. Discutați modul diferit de abordare a oamenilor din grupe differite de vârstă. Discutați cu copiii care consideră ei că este vârsta ideală.
 4. Trei mărimi. Alegeți 3 lucruri de mărimi vizibil diferite: mare, mijlociu, mic. De exemplu, trei mese sau trei covorașe. Atunci când spuneți mare, toată lumea merge de exemplu să stea pe covorul mare, când spui mic, toți merg să stea pe covorul mic, și tot așa. Mai apoi, împărțiți grupul în două: băieți și fete, copiii și adulți, tricouri roșii, tricouri albastre, etc. Fiecare grup trebuie să aibă un lider diferit. Cei doi lideri dau instructiuni. Ascultați cu atenție la liderul vostru și atenție să nu vă ciocniți.

Încheiere: Așezați un lucru mare și unul mic lângă ușă: covor, scaun, jucărie de pluș. Fiecare copil poate sta la rând în spatele obiectului pe care il preferă. Numărați copiii din fiecare rând. Spuneți-le care rând e mai lung. Rândul cel mai scurt iese afară primul, apoi cei din rândul mai lung.


3. Moale/Tare

Introducere: alegeți una sau mai multe activități

1. Luați un recipient (găleată) în care să puneți nisip uscat (moale), iar în altul nisip ud (tare). Toți copiii trebuie să experimenteze aceste senzații, dar cu ochii închiși. Coordonați mâna copilului într-un recipient. El trebuie să spună dacă obiectele pe care a pus mâna sunt tari sau moi. (Puteți folosi și alte materiale: mazăre moale și tare, pâine moale și pâine tare care este prăjită, macaroane uscate sau fierte, etc).

2. Folosiți o bucată de material curat care este moale și o bucată de material murdar care este tare. Arătați un exemplu: materialul curat e moale, materialul murdar și pătat este tare.

Discuție de grup:

 • Cum ajung hainele murdare? Acest lucru poate fi diferit în anumite culturi.
 • Ce părere ai despre hainele murdare? Cum le simți?
 • Ce părere ai despre cârpele murdare care au fost folosite pentru a curăța mobila, mașina și vasele, și ce părere ai despre mobila, mașina și vasele care devin curate?

3. Pantomimă: jucați rolul cuiva care spală haine, de la prima fază până la uscarea hainelor. Asigurați-vă că spălați după modelul oamenilor din comunitate. Puteți vorbi din timp cu un părinte ca să joace acest rol. Folosiți gesturi exagerate, de ex., dacă aveți spumă de la detergent, exagerați gesturile care arată cât de moale este spuma. Grupul de copii trebuie să ghicească ce se întâmplă și la ce faceți referire.

4. Loviturile sunt tari, mângâierile sunt moi. Demonstrați acest lucru pe suprafața tare a unei mese. Discutați fenomenul cu copiii. Aveți un animal? Care este cel mai bun mod de a atinge animalul: prin lovire sau mângâiere? Părinții voștri vă mângâie capul, obrajii, umerii? Vă place acest lucru? Când vă place ca ei să facă acest lucru: când mergeți la culcare, când sunteți triști, când plângeți pentru că s-a întâmplat ceva dureros, când plecați de acasă sau când vă întoarceți acasă?

5. Atunci când copiii se bat, ei nu se mângâie. Dimpotrivă, se lovesc foarte tare. Discutați acest lucru. Ati văzut vreodată copii bătându-se? Este bine să loviți alți copii? Ce alte opțiuni ar fi?

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți unul sau mai multe

6. Faceți un obiect moale, care este plăcut la atingere, cum ar fi un pompon din lână sau o cârpă pusă pe un băț, sau o pană falsă.

7. Faceți o cutie tare. Puteți aduna lucruri tari în cutie, din natură. De exemplu, capete de păpădie care au făcut semințe.

8. Desenați activitatea spălatului. Faceți aceste desene din timp și cereți copiilor să le coloreze, sau cereți copiilor să deseneze fazele spălatului. Fiecare secvență trebuie să fie un desen separat. (În funcție de circumstanțele locale, aceste faze ar putea fi: Luați o găleată. Puneți apă în ea. Adăugați săpun. Frecați hainele. Limpeziți hainele. Stoarceți hainele. Puneți hainele la uscat. Împăturați hainele. Puneți hainele în dulap.) Amestecați desenele. Cereți copiilor să le pună în ordine.

9. Faceți un săculeț cu sentimente în care puneți lucruri moi și tari. Toți care vor să simtă ceva din săculeț și să ghicească ce sunt acele lucruri, trebuie prima dată să se spele pe mâini. Dați exemplu cum vă spălați pe mâini.

10. Toată lumea își mângâie mâna înainte să iasă afară.

Încheiere: Fiecare isi bate bratul usor sau il mangaie, in timp ce parasesc sala.


4. Încet și tare (Sunete)

Introducere. Alegeți una sau mai multe activități.

1. Întrebați copiii care dintre ei știe cum se poate face un sunet tare? Cum se poate face un sunet încet? Faceți pe rând un sunet tare și unul încet.

2. Jocul „telefonul”. Stați în cerc. Șoptiți un cuvânt în urechea celui de lângă voi. El îl șoptește la cealaltă persoană, până la ultima persoană din cerc. A înțeles ultima persoană cuvântul rostit de prima?

3. Cântați câteva cântecele. După aceasta, liderul bate ritmul unui cântec fără să pronunțe cuvintele. Accentuați prin bătăi mai puternice silabele accentuate ale cântecului. Ce cântec este?

4. Cineva stă în mijloc cu ochii închiși. Liderul arată spre un alt copil. Acesta merge foarte încet și se așează în spatele copilului care stă cu ochii închiși în mijloc. Continuați acest joc cu mai mulți copii. După un timp, persoana din mijloc trebuie să ghicească câți copii s-au așezat în spatele lui. Au auzit corect?

5. Toți copiii se împrăștie în clasă și stau cu ochii închiși. Liderul cântă un cântec în timp ce se plimbă prin clasă. Când liderul s-a oprit din cântat, toți copiii trebuie să arate cu degetul unde s-ar afla liderul. Dupa aceea, toți copiii deschid ochii să vadă dacă au arătat corect. Schimbați rolul celui care cântă.

6. Discuție de grup: Un sunet tare poate să te sperie. Te poate face să tresari/să sari. Cui i s-a întâmplat acest lucru? Cereți-le să descrie situația.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți una sau mai multe activități.

7. Dați fiecărui copil sau fiecărui grup copil- părinte, 12 bucăți mici de hârtie. Fiecare trebuie să deseneze 6 lucruri care fac un sunet încet, și 6 lucruri care fac un sunet tare. Acest lucru va fi diferit în funcție de situație.

8. Faceți schimb de desene cu colegul vostru. Colegul vostru trebuie să sorteze desenele în funcție de noțiunile „ încet” și „tare”. Tu ai aranja lucrurile la fel ca și el?

9. Cineva acoperit cu o pătură face un sunet tare sau unul încet. Restul grupului trebuie să ghicească cine este copilul.

10. Alegeți un dans care se potrivește cu copiii. Multe dansuri includ baterea din palme, tropăitul, facerea de zgomote mari. Învățați dansul cu grupul.

Încheiere: Alegeti un sunet lin; fiecare participant, va trebui sa il reproduca, in timp ce paraseste sala.

 


5. Aspru Și Neted

Activități. (Alegeți una sau mai multe.)

1. Puneți niște obiecte netede și aspre într-o cutie sau geantă. Cere-ți copiilor să simtă aceste lucruri cu mâinile, fără să se uite la ele. Întrebați-i care este diferența. Unul este ………… iar altul este …………. .

2. Discuție de grup. Numiți ceva care este neted și ceva care este aspru. Acest lucru poate fi diferit în funcție de cultură. Copiii pot spune pe rând exemple de câte un obiect neted și unul aspru.

3. Vorbiți despre un bebeluș pe care îl știu toți copiii din grup. Discutați cât de moi sunt obrajii lui. Apoi numiți pe cineva care nu se prea bărbierește. Bărbia și obrajii lui sunt aspre.

4. Adunați 10 bucăți de material care au aceeași mărime, dar care au textură diferită, de la foarte moale, la textură foarte aspră. Cereți copiilor să le pună în ordine, în funcție de asprime, de la cel mai moale la cel mai aspru. Dacă grupul de copii este foarte mare, puteți să îl împărțiți în mai multe grupuri mici, fiecare cu setul lor de materiale.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți una sau mai multe activități.

5. Fiecare copil trebuie să deseneze o acțiune pe care o fac cu mâinile sau fețele aspre. Acest lucru va fi diferit în funcție de activitate: spălat de haine, munca la câmp, vânzarea de lucruri la piață, lucru manual.

6. Vânătoarea de comori. Împărțiți grupul în grupuri mai mici de câte 3, 4 sau 5 persoane. Fiecare grup de copii caută în clasă după cel puțin 3 lucruri care sunt netede și 3 care sunt aspre. După aceasta, fiecare grup arată celorlate grupuri ce a găsit. ( Notă: fie ascundeți din timp în sala de clasă lucrurile, fie copiii pot identifica lucruri care nu pot fi luate în mână, de exemplu peretele).

7. Faceți șmirghel din nisip și lipici. Folosiți carton. Întindeți pe el lipici și apoi nisip. Lăsați să se usuce. Dați fiecărui copil o bucată de șmirghel și una de lemn. Șmirghelul este aspru, iar lemnul devine neted prin frecare.

8. Folosiți bucățile mici de șmirghel ca să faceți o masă mică, colivie, sau ceva care se potrivește culturii comunității.

9. Dacă umblați desculți, vă veți face talpa aspră. Cereți fiecărui copil să privească la talpa picioarelor lui. Câte degete aveți? La un picior 5, iar la altul 5. Care degete sunt similare? Au aceste degete nume specifice? De exemplu, degetul mare, mic, mijlociu? Cum aveți grijă de picioarele voastre? Vorbiți despre tăiatul unghiilor și spălatul picioarelor. Discutați despre ce se întâmplă când călcați în ceva murdar.

Încheiere: Cereți copiilor să se pună în următoarea ordine: cei cu cele mai mici picioare prima dată, apoi copiii cu cele mai mari picioare. Copiii pot ieși din sala de clasă în această ordine.


6. Gros și Subtire

Activități (alegeți una sau mai multe)

1. Oameni din hartie— Slab si gras.

Necesar: Dinnainte de inceperea activitatii, decupeaza doua siluete de oameni -una slaba si cealalta grasa. De asemenea este nevoie de o sursa de lumina usor de manuit, doua carti/cuburi de grosimi opuse, Two books/blocks with opposite thickness or diameter, hartie si foarfeci pentru fiecare pereche parinte-copil.

Reflecta o sursa de lumina pe o masa sau pe o coala de hartie.

Aseaza silueta slaba in fata sursei de lumina, iar apoi silueta cea grasa. Repeta acelasi lucru cu doua carti sau cuburi de grosimi opuse. Repeat the same with two books/blocks of opposite diameter. Discuta despre diferentele dintre “subtire” si “gros”.

Daca au intalnit copii grasi sau foarte slabi care au fost tinta unor glume, discuta impreuna cu ei care sunt diferentele intre a face remarci intr-un mod amical sau a injosi si rani. A-I intimida pe altii nu este un lucru bun. Ii face pe cei in cauza sa se simta fara valoare.

Cere fiecarei echipe sa decupeze propriile lor siluete – una grasa si una slaba.

Asigura-te ca parintele ajuta copilul, daca acesta nu stie manui foarfeca, prin a decupa cu mana copilului cele doua siluete si nu prin a le decupa el pentru copil. Make sure that the parent helps the child, which doesn’t know how to handle a scissor by holding the child hand and not by cutting them himself.

Ce va invata aceasta activitate:

 • Distrandu-ne impreuna reduce stresul.
 • Daca dezvoltam abilitatile motrice ale copilului, copii pot sa manuiasca foarfeca in a-si decupa siluetele necesare. Dezvoltarea muschilor mici ai mainii, ajuta copilul in formarea competentei de a scrie.
 • Vocabular: gros si subtire, gras si slab. fat and slim.
 • Munca in echipa este parte a dezvoltarii sociale.
 • Cultura civica: discutii depre a-i intimida pe altii sau a-i injosi.

2. Mancaruri grase. Prezinta 5 feluri diferite de mancare, care sunt familiare grupului. Discuta cum a manca doar unul din aceste produse nu este sanatos. Daca mananci prea mult din oricare aceste produse, vei deveni foarte gras (placinte, dulciuri, slanina sau alte grasimi, paste fainoase).

Discuta despre ceea ce face o alimentatie sanatoasa. Utilizeaza un ghid de alimentatie sanatoasa cum ar fi Ghid alimentar vizual pentru Romania/ centrul de medicina Lifestyle Herghelia sau farfuria cu hrana sanatoasa -www.scoala pentru sanatate.

 • Discutand despre concepte cum sa portionezi mancarea inseamna pregatire pentru matematica.
 • Vocabular: tipuri de alimente si grupe de alimente.
 • Invata cum sa iti pastrezi sanatatea.

3.  Pune o gramada de bete de diferite grosimi intr-o cutie. Lasa pe fiecare sa isi aleaga un bat gros si unul subtire. S -ar putea ca unii sa trebuiasca sa negocieze cu altii pentru a obtine fiecare un bat subtire si unul gros. Cere participantilor sa traseze cu un creion conturul celor doua bete pe o coala de hartie. Lasa participantii sa deseneze propriul tablou pornind de la cele doua conturari.

4.  Boabele unor legume se umfla devenind mai “grase” dupa ce stau o perioada de timp in apa, iar mai tarziu incoltesc. Fiecare primeste un pahar de unica folosinta, o bucata de vata si niste boabe de fasole/ soia/ naut sau alte seminte de legume disponibile. Cereti copiilor sa umezeasca bucata de vata si s-o aranjeze in pahar ca fiind solul pentru semintele/ boabele ce vrem sa germineze. Fiecare isi scrie numele cu un marker pe pahar, isi aseaza semintele/ boabele in “solul” confectionat ddin vata si isi pun paharul langa o sursa de lumina si caldura. (un loc unde poate sta pentru cel putin o saptamana).

Discuta despre cresterea plantelor. Ce invata aici:

 • Vocabular (nume de plante si partile plantelor – radacina, tulpina, frunze, boboci, floare) (name of plants and parts of the plant- root, stem, leaves, buds, flowers)
 • Ordinea evenimentelor pregateste pentru gandirea logica.
 • Discutii despre ce pot face ei pentru a-si imbunatati propria viata.
 • Explica de ce este important sa manance legume.

5. Ofera fiecarui participant ocazia de a pipai un portofel gol: este subtire. Ce poti face ca sa faci portofelul gros? Discutii cu grupul: Cum poti obtine bani? Prin a-i catiga muncind. Ce fel de munca aduce bani? Aceasta difera de la un context la altul si de la o situatie la alta.

Introdu ideia de a economisi. Ce invata aici:

 • Vocabular: nume de meserii, tipuri de bani (professions, tipes of money)
 • Posibile teme de educatie civica: furtul, cersitul, castigand un salar, facand bani prin propria afacere.
 • Economisind, impartind banii pe nevoi pregateste pentru matematica.
 • Discutii despre ce pot face ei pentru a-si imbunatati propria viata.
Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți una sau mai multe activități.

6. Căci, după cum ploaia şi zăpada se coboară din ceruri şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pământul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă, tot aşa şi cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.

In arca lui Noe au fost elefanti grasi si antilope slabe.

7. Aceasta activitate trebuie desfasurata afara sau intr-un loc unde focul e permis. Fa un foc din lemne. Vei aprinde mai intai crengutele subtiri, ce se aprind usor. Crengile mai groase se aprind mai tarziu, dar mentin focul o perioada mai lunga. Ce invata aici:

 • Vocabular.
 • Ordinea evenimentelor pregateste pentru matematica.
 • Siguranta personala: Fii precaut cu focul, este fierbinte. Te poti arde cu focul.
 • Sanatate: Ce ar trebui sa faci daca cineva s-a ars?

8. Ofera fiecaruia o coala de hartie, care are un portofel desenat pe ea. Cere-le sa deseneze monezile care intra in portofel astfel incat sa fie plin, “gras”. De asemenea le poti da coli de hartie colorate, pe care ei sa contureze monede si sa le decupeze. Cere-le sa deseneze alaturi sau pe dosul colii, lucrul pentru care cred ei ca merita sa economiseasca bani.

 • Desenul pregateste scrisul.
 • Fiecare trebuie sa decida pentru sine privitor la cee ace considera a fi important pentru ei.
 • Economisind bani implica notiuni pregatitoare pentru matematica si viata.

9. Cere fiecaruia sa deseneze trei animale: unul foarte slab, altul grasut si unul mai gras decat ambele celelate doua animale desenate.

 • Desenatul pregateste scrisul.
 • Utilizarea propriei imaginatii: ce ai dori tu sa desenezi?
 • Gras, mediu si slab, notiuni ce pregatesc gandirea matematica.

10. Cere participantilor sa bobineze sfoara in jurul unei crengute/bat astfel incat sa if faca mai gros; apoi infasoara-l cu un materialastfel incat sa arate ca un bebelus sau o papusa.

 • Bobinand sfoara in jurul unui bat, dezvolta abilitati motrice fine pregatind scrisul astfel.
 • Creandu-ti propria papusa, implica imaginatie.
 • Discuta despre faptul ca gandind cum sa iti faci propriile jucarii inseamna sa gandesti cum sa iti face viata ta mai buna,mai prospera.

11. Cere fiecaruia sa deseneze un cap si sa-l ataseze la un bat. Discuta care sunt diferentele din desenele copiilor privind acest cap. (unele capete au palarie, batic, barba, mustata, parul strans in coada, etc).

 • Intelegerea a ceea ce este normal in propria cultura.
 • Vocabular.
 • Desenul pregateste abilitatea de a scrie.

Încheiere:  Cine poate face o burta grasa cu bratele sale? Utilizeaza capul desenat atasat de batul imbogatit, ca sa finalizezi papusa. Lasa-o in acest fel.


7. Ușor/greu

Activități (alegeți una sau mai multe).

1. Pantomimă. O persoană jocul rolul unui om care ridică ceva foarte greu. O altă persoană joacă rolul unuia care culege ceva foarte ușor.

2. Discuție de grup: Spuneți-mi câteva lucruri care sunt foarte ușoare. Spuneți-mi câteva lucruri care sunt foarte grele. Vorbiți despre lucruri care pot fi găsite în cadrul comunității. Denumiți-le în limba maternă a copiilor, pentru a le dezvolta vocabularul.

3. Munca în echipă. De câți oameni avem nevoie pentru a ridica această masă grea? (Poate fi orice alt obiect din clasă. Dacă este necesar, cereți ajutorul unui adult din clasă.) Prima dată, lăsați copiii să ghicească să estimeze. Apoi încercați să ridicați masa cu exact acel număr de voluntari.

4. Cântarul. Fiecare se cântărește, după care primește o hârtie cu numele și greutatea notate pe ea. Liderul poate de asemenea întreba cine este mai ușor si cine este mai greu, copiii sau adulții?

5. Așezați pe masă o bucată mică de hârtie și o bucată grea de lemn. Fiecare copil vine să țină în mână obiectul pe care îl preferă. Dacă aleg obiectul ușor, trebuie să mai numească încă un obiect ușor. Dacă aleg obiectul greu, atunci trebuie să observe mușchii pe care îi folosesc. Discutați puțin despre mușchi.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți una sau mai multe activități.

6. Imaginați-vă că trebuie să mutați ceva care este prea greu pentru o persoană. Cum ați putea face asta? ( De exemplu, un camion mare, care nu vrea să pornească, poate fi împins de mai mulți oameni, sau poate fi tras de un cal. Fiecare spune soluții.)

7. Păsările sunt acoperite de pene. Sunt penele ușoare sau grele? De ce? Arătați copiilor o pană. Dați fiecărui copil o coală de hârtie pe care este desenat axul unei pene. Fiecare copil trebuie să termine desenul și să îl coloreze.

8. Faceți lucru manual pentru a confecționa păsări. Puteți folosi modele pentru conturul păsărilor, sau puteți decora ceva, cum ar fi o cutie, o felicitare, o oală, etc. cu păsări.

9. Fiecare copil trebuie să deseneze obiecte grele sau ușoare pe bucăți mici de hârtie. Amestecați hârtiile. Fiecare face schimb de hârtii cu persoana de lângă el, după care trebuie să sorteze hârtiile pe categoriile “greu” sau „ușor”.

10. Creați un joc de cărți cu câte patru cărți pe tema obiectelor ușoare și grele. De exemplu, primul set de 4 cărți conține: o casă cu un geam, o podea, o ușă și un perete. Un alt set de patru cărți poate să reprezinte: o pasăre cu o aripă, o coadă, un cioc și un ochi, sau un camion cu un volan, o roată, un șofer și un loc pentru bagaje.

Încheiere:  Cine poate face o burta grasa cu bratele sale? Utilizeaza capul desenat atasat de batul imbogatit, ca sa finalizezi papusa. Lasa-o in acest fel.


8. Scurt-Lung

Activitati (alege una sau mai multe)

1. Canta un cantec scurt. Canta un cantec lung. Discuta diferentele; cantecul scurt are mai putine cuvinte si dureaza scurt timp. Daca de exemplu, vii de acasa pana aici si canti acelasi cantec, care din aceste doua cantece va fi cantat mai des?

Cere unui participant sa cante cantecul scurt si altuia sac ante cantecul lung. Care a terminat mai repede?

2. Cere participantilor sa s ealinieze intr-un rand si sa-si intinda bratele in fata. Cine are cele mai lungi brate? Acum cere-le sa se rearanjeze in rand dupa lungimea bratelor, incepand cu cel care are cele mai lungi brate si finalizand cu cel cu cele mai scurte brate. Daca e prea dificil pentru participant sa realizeze singuri aceasta, preia controlul sau numeste un lider capabil sa o faca.

3. Cere fiecarui copil sa stea in fata mamei sale. Cine este mai inalt? Este mama ta? Pana unde ajungi tu—genunchii mamei tale? Coatele ei? Mijlocul ei? Lasa pe fiecare sa-si aleaga o alta persoana cu care sa se compare in lungime.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Activități (alegeți una sau mai multe)

4. Ofera fiecarui participant 7  bucati de sfoara de marimi diferite. (pregateste sforile inainte de activitate – masoare-le inainte de a le taia, astfel incat fiecare sfoara sa respecte dimensiunile mentionate in exercitiile de relizat- puse impreuna doua cate doua sa formeze lungimea unei sfori in intregime, iar una sa isi pastreze lungimea originala; toti participantii primesc acelasi fel si numar de sfori). Cere participantilor sa execute aceste exercitii, cu totii, in acelasi timp:

 • Care e cea mai scurta sfoara?  Care e cea mai lunga?
 • Gasaste doua sfori, cele mai scurte, care puse impreuna sa formeze lungimea celei mai lungi sfori.
 • Pune fiecare sfoara cap in cap, formand o sfoara foarte lunga.
 • Pune sforile in ordine de la cea mai scurta la cea mai lunga.
 • Pune tot cate doua sfori cap in cap astfel incat impreuna sa formeze lungimea egala cu cea mai lunga sfoara.

5. Cere participantilor sa realizeze un tablou (- o casa, copac, etc) prin utilizarea celor 7 sfori primite. Lasa participantii sa lipeasca sforile pe o bucata de carton, hartie, placa lemn astfel incat sa devina tabloul personalizat de ei.

6. Ofera fiecaruia un pai de plastic si o foarfeca. Cere-le sa taie paiul in doua bucati -una lunga si una scurta. Apoi cere-le sa formeze grupuri de cate doi cu cei mai apropiati vecini din sala si sa puna impreuna bucatile de pai obtinute, in fata lor. Cere-le sa le aranjeze in ordine crescatoare.

7. Cere fiecarui participant sa isi contureze pe o coala de hartie, propria palma. Parintii/liderul noteaza numele fiecarui deget. Aceasta notare poate fi realizata in limba materna sau limba nationala sau ambele. Cere fiecarui participant sa isi masoare propriile degete cu o bucata de sfoara. Care deget e cel mai scurt? Dar cel mai lung?

Încheiere:  Inainte de a parasi incaperea, aliniaza participantii de la cel mai scund, la cel mai inalt sau stati in doua randuri: un rand canta un cantec scurt, iar celalalt rand canta un cantec lung. Parasiti sala cantand.


9. DOI

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Numărați cu voce tare. Numărați pe toți cei prezenți, atât în limba națională, cât și în cea maternă. Apoi, numărați copiii. Cereți tuturor să rețină acest număr. Apoi numărați părinții. Cereți tuturor să rețină acest număr. Adunați cele două numere. Copiii vor descoperi că suma celor două numere este numărul tuturor celor prezenți. Scrieți suma pe tablă. Acest lucru este tot ce aveți nevoie deocamdată. O explicație mai complicată depășește nivelul copiilor de această vârstă.

2. Arătați numărul DOI. Cereți fiecăruia să găsească ce au ei în număr de doi/două (ex: șosete, pantofi). Cereți-le să fluture cu cele DOUĂ mâini, să tropăie cu cele DOUĂ picioare, să simtă cele DOUĂ urechi, astfel încât toți să simtă numărul DOI. Cereți unui părinte să numească în limba maternă două picioare, două mâini, etc.

3. Toți stau în cerc. Așezați o păpușă sau un copil în centrul cercului. Copiii așează DOUĂ păpuși mici în spatele acesteia. Jocul poate fi extins la a cere copiilor să pună câte două lucruri de același fel în centrul cercului (două cărți, bețe, mame, etc.).

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Lucru manual. Alegeți una sau mai multe activități.

4. Faceți DOUĂ. Dați fiecăruia o coală de hârtie cu un desen simplu pe ea. De exemplu, un lac cu o rață pe apă, un pește în apă, o căprioară care vine să bea apă și un nor pe cer. Cereți fiecăruia să deseneze încă un animal din cele desenate deja, astfel încât să fie două. SAU dați fiecăruia o coală de hârtie și cereți-le să deseneze pe ea un peisaj simplu, cum ar fi o pădure, o grădină, o stradă, o casă. Cereți-le să schimbe desenul cu colegul lor. Acea persoană trebuie să deseneze încă unul din fiecare obiect desenat de coleg pe fișă.

5. Muzică pentru DOI. Copiii stau doi câte doi, față în față, ținându-se de mâini. Cântați un cântecel sau puneți o melodie. În timp ce se țin de mâini, copiii își leagănă mâinile în ritmul muzicii. Căutați o muzică care să fie cu un ritm de 2, 4 sau 8. Alegeți muzica în limba maternă sau o muzică potrivită cultural.

6. În ritm de DOI. Faceți un set de cartonașe. Fiecare primește un cartonaș pe care este desenat ceva diferit. Cineva are un desen cu un lucru care se potrivește cu obiectul de pe cartonașul tău. Încercați să găsiți care este cartonașul pereche, prin a trage cartonașe de la alții.

7. Dați fiecăruia un cartonaș mic cu un cuvânt diferit scris pe ambele părți. Asigurați-vă că unul dintre cuvinte are DOUĂ litere IDENTICE în el. Doar acea parte a cartonașului poate fi decorată.

Încheiere: Aliniați-vă doi câte doi, de exemplu, băiat-fată, băiat-fată, sau în funcție de ce purtați, de exemplu, pantaloni, fustă sau jerseu, etc. Plecați din clasă doi câte doi.


10. ACELAȘI

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Cântați împreună un cântec. Folosiți versuri diferite pe ACEEAȘI melodie. Puneți pe masă cartonașe cu imagini care inspiră participanții să se gândească la un text sau idee care să creeze un cântec. SAU alegeți un cântec care are deja două texte diferite pe ACEEAȘI melodie.

2. Fă ca mine. Liderul stă în fața grupului. Orice face liderul trebuie să facă și ceilalți LA FEL (să caște, să pretindă că se piaptănă, că conduce mașina, că gătește, să îmbrace o păpușă, sau orice activitate comună). Persoana care ridică mâna cel mai repede poate ghici ce a făcut liderul. Liderii se pot schimba.

3. Urmează-mă. Faceți perechi. Toate perechile trebuie să meargă dintr-o parte în cealaltă a clasei. În fiecare pereche, unul este liderul. El merge, sare, dă din mâini, etc. Perechea lui face LA FEL ca el. Când ajung în cealaltă parte a camerei, se schimbă rolurile. Liderul devine imitator.

4. Urmați liderul. Cereți tuturor să stea în rând. Toți trebuie să urmeze liderul și să facă exact ce face liderul. Fiecare poate fi lider, pe rând.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Activități (alegeți una sau mai multe):

5. Desenați la fel. Dați tuturor o coală de hârtie. Cereți-le să deseneze exact ca în modelul arătat.

6. Diferit și la fel. Alegeți trei participanți cu haine evident diferite. Discutați diferențele împreună. Numiți diferitele piese de vestimentație. Numiți culorile. Apoi, cereți fiecăruia să facă un desen a unei persoane din grup. Când desenele sunt terminate, grupul se uită la fiecare desen și încearcă să ghicească cine este cel desenat.

7. Distribuiți o fișă de activitate cu litere și cuvinte diferite pe ea. Scrieți o literă/ un cuvânt pe tablă și cereți tuturor să pună degetul pe aceeași literă/ cuvânt de pe fișa lor.

Încheiere: Îmbrăcați la fel. Spuneți: „Fiecare care are ACELAȘI fel de șosete ca ….. poate merge acasă”. „Toate fetițele care au ACELAȘI fel de cordeluță ca…. pot merge acasă.” „Toți care nu au șosete… etc.”


11. LIPSEȘTE

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Într-o cutie puneți mai multe obiecte. Ascundeți unul din obiecte sub un material. Nimeni nu trebuie să îl poată vedea. LIPSEȘTE. Participanții trebuie să ghicească ce lipsește. Ajutați-i prin întrebări.

2. Faceți cu rândul: ascundeți un obiect din cutie sub o bucată de material.

3. Puneți 6 obiecte mici pe o farfurie. Când nimeni nu se uită, liderul ia unul dintre obiecte. Arătați din nou farfuria. Ce a dispărut?

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Activități (alegeți una sau mai multe):

4. Scrieți numele fiecăruia pe un carton separat sau pe o bucată de hârtie. Puneți-le pe masă și cereți fiecăruia să își găsească cartonașul cu numele lui. Apoi dați fiecăruia un alt cartonaș cu numele lor pe el, din care lipsește o literă. În loc de litera respectivă, puneți un punct sau o liniuță. Ei pot scrie litera lipsă sau cere ajutor.

5. Faceți un desen din care lipsesc părți. Discutați despre părțile lipsă. Completați desenul cu ce lipsește.

6. Jucați jocul „ De-a v-ați ascunselea”.

7. Toată lumea închide ochii. Liderul atinge o persoană care iese afară încet (sau două persoane, o mamă și un copil). La indicația liderului, toți deschid ochii din nou. Cine LIPSEȘTE? Cei care sunt afară vor sta aproape de ușă pentru a auzi dacă numele lor sunt ghicite. Când jocul devine prea simplu, toți trebuie să schimbe locul după ce a ieșit cineva afară. Repetați jocul de câteva ori.

Încheiere: Dacă copiii sunt suficient de mari și au deja dinții de lapte lipsă, cereți copiilor care au dinți lipsă să plece primii. Dacă copiii nu sunt suficient de mari, nu faceți ceva ce are legătură cu dinții lipsă.


12. UNDE?

 Activități (alege una sau mai multe):

1. Scrieți pe un cartonaș indicații cu referire la UNDE (stați în fața scaunului, stați sub o masă, puneți ceva pe pervazul geamului, mergeți și stați între doi oameni, mergeți și stați pe hol, mergeți și stați pe scaun, etc.). Un copil vine în față și alege un cartonaș. Liderul ajută copilul să citească instrucțiunea foarte încet, ca să nu audă nimeni, după care copilul trebuie să facă exact ce spune indicația. Ceilalți participanți la joc trebuie să ghicească ce a fost scris pe cartonaș.

Variante de joc

 • folosiți un desen simbolic, în loc de cuvinte, pentru a indica unde trebuie să meargă copilul.
 • prima dată, dați tuturor celor prezenți cartonașe sau bucăți de hârtie. Participanții scriu sau desenează pe cartonaș UNDE. Jocul continuă ca în varianta principală.

2. UNDE merge? Împreună faceți un desen pe o bucată foarte mare de hârtie, sau pe tablă. O persoană trebuie să fie desenatorul principal. Aceasta trebuie să le spună celorlalți UNDE să deseneze și ce formă să deseneze. Toți pe rând desenează forma pe tablă. Când este gata, desenul trebuie să arate o persoană. Indicații pentru desen: o persoană desenează un cerc mare. Următoarea persoană desenează un cerc mai mic deasupra. Trasați linii deasupra cercului mic (părul), un triunghi în cercul mic (nasul), o linie sub el (gura), două linii drepte care merg în jos sub cercul mare (picioarele), la capătul liniilor lungi atașați pătrate mici (picioarele), o linie în dreapta și una la stânga pe lateralele cercului mare (mâinile). Nu-i așa că e foarte inteligent acest desen? Grupul se împarte în grupe mai mici. În fiecare grup, cel care vorbește limba maternă foarte bine va fi liderul. Jocul va fi jucat în limba maternă. Varianta de joc 1: doar liderul știe care este rezultatul final al desenului. Varianta de joc 2: desenați altceva. O mașină, o casă sau o pisică.

3. De UNDE vine acel sunet? Toți ochii sunt închiși. Liderul atinge o persoană. Acea persoană merge într-o anume direcție și spune: “ beep”. Cu ochii încă închiși, participanții la joc trebuie să indice cu mâna direcția de unde vine sunetul. Apoi, toți deschid ochii și verifică direcția de unde vine sunetul.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Activități (alegeți una sau mai multe):

4. Povestire prin imagini/ fișă de colorat. Arătați copiilor o imagine cu multe lucruri UNDEVA (pe dulap, lângă ușă, pe acoperiș, în copac, etc.). Discutați despre aceste lucruri. Ce văd copiii în imagine? Unde sunt aceste obiecte din imagine? Cereți unei mame să repete aceste lucruri în limba maternă. Apoi dați fiecărui copil o copie a fișei de colorat pentru a fi colorată.

5. UNDE sunt păsările? Toți copiii sau fiecare grup mamă –copil primește o fișă de colorat. Dați fiecăruia trei copaci pe care să îi decupeze și apoi să îi lipească pe hârtie. Lipiți doar trunchiurile copacilor. Lăsați frunzele libere. Apoi, dați fiecăruia să decupeze între 10-20 de păsărele. Liderul spune copiiilor UNDE trebuie să lipească fiecare pasăre. De exemplu, într-un cuib, pe o ramură mare în unul din copaci, în spatele unei frunze, pe ramurile mai subțiri ale unui copac, în spatele copacului, etc.

Variante de joc:

 • Participanții pot spune pe rând unde să pună pasărea
 • Faceți aceeași activitate cu clasa întreagă. Puneți copacii pe o coală mai mare de hârtie sau pe un afiș. Fiecare copil primește o pasăre. Fiecare pune pasărea undeva în copac. Clasa verifică dacă pasărea a fost pusă corect.

Încheiere: Fiecare găsește un loc diferit în clasă UNDE să stea: în picioare, pe jos, pe scaun, pe masă, în spatele unui scaun, sub o pătură, între două geamuri. Spuneți: cel care stă între cele două geamuri, poate pleca. Cel care stă pe


13. LA LINIE

1. Jocul cu linia. Trageți o linie lungă pe podea. Stați pe linie și spuneți PE. Stați în fața liniei și spuneți: ÎN FAȚA. Stați în spatele liniei și spuneți ÎN SPATELE. O persoană spune repede: în fața …, în spatele…., pe… . Toți copiii trebuie să urmeze instrucțiunile și să stea la locul potrivit. Apoi, pot să se joace numai mamele. Spuneți cuvintele mai repede. Persoana care este confuză și face greșeli trebuie să stea jos. Apoi joacă numai copiii. Variantă de joc: puteți relua jocul în limba maternă.

2. Schimbați la linie. Faceți o linie prin mijlocul camerei (folosiți cretă, întindeți o funie lungă, sau lipiți o bandă adezivă pe podea, etc.). Întrebați copiii care știu să imite un animal. Cereți un voluntar A care stă pe marginea liniei. Toți se mută de aceeași parte a liniei și face ca și A. Apoi alegeți un alt voluntar, B, care să imite un alt animal. B stă de cealaltă parte a liniei. Toți se mută de cealaltă parte a liniei și face ca și B. Explicați copiilor că ne vom muta în toată clasa, unde dorim. Dar atunci când suntem de partea A a liniei, trebuie să imităm animalul A, iar când suntem de partea B a liniei, trebuie să facem ca și B. De exemplu, pe o parte a liniei, suntem toți broaște. Pe cealaltă parte a liniei, suntem deodată păsări. Scrieți numele animalelor pe tablă cu o mică schiță a lor.

Variante de joc:

 • Cereți grupului să stea în formă de cerc și să meargă prin clasă, sau să urmeze un lider care se plimbă peste tot prin sala de clasă. De fiecare dată când trec linia, trebuie să schimbe animalul pe care îl imită.
 • Dacă nu este adecvat să se imite animale, imitați altceva, de exemplu, mașini și avioane, înotători și dansatori, copiii care merg în patru labe sau oameni bătrâni care umblă cu cârje.

3. Trasați pe podea trei linii scurte care sunt destul de depărtate unele de altele. Aliniați-vă și urmați liderul în toate cele trei linii. De fiecare dată când liderul traversează linia, el trebuie să schimbe modul în care se mișcă. De exemplu, prima dată merge cu genunchii sus, apoi sare, apoi merge pe vârfuri, etc.

4. Jocul Tag. Poate că veți alerga doar până la linie. Atunci când ești atins, trebuie să fii în afara liniei.

Timpul de citire cu voce tare/cântecele
Activități (alegeți una sau mai multe):

5. Exercițiu de scriere

6. Fișă de colorat. Fiecare copil primește o fișă de colorat cu o linie trasată pe mijloc. Colorați cu o culoare obiectele care sunt de o parte a liniei, și cu o altă culoare obiectele care sunt de cealaltă parte a liniei. Variantă: fiecare copil primește o fișă de colorat cu o linie trasată pe la mijlocul fișei. Copiii își fac propriile desene de o parte și de alta a liniei și le colorează cu culori diferite.

7. Lucru manual cu linii. Faceți linii pe coli de hârtie, pe role goale de prosoape de hârtie, pe orice este la îndemână și ieftin. Toți lipesc fire de ață, lână sau sârmă pe fiecare linie.

Încheiere: Ușa deschisă reprezintă o linie. Mergem afară. Până la acea linie, trebuie să fim foarte cuminți. Odată ce trecem de acea linie (în afara clasei), putem face cât zgomot dorim.


Autor: Marleen Schönthaler, 2015