C: Cuvinte care descriu lucruri

1

Aceste activități pot fi citite și în limba engleză en_gb și în limba olandeză 

Abilități exersate: vocabularul pentru comparații, locul în spațiu și timp.

C1: Mai scund / mai înaltG3 three people

Necesar: Trei linii de diferite dimensiuni trasate pe o coală de hârtie ( sau pe o tablă, sau pe jos).

Activitate:

  1. Alegeți 3 elevi de înălțimi vizibil diferite. Puneți-i să stea cu spatele unul la celălalt și măsurați-i. Cine este mai înalt? Discutați care este cel mai înalt, cel mijlociu și cel mai scund. Grupați apoi copiii în grupe de câte trei. Dați-le timp să compare înălțimile.
  2. Aratați fiecărui grup o coală de hârtie cu trei linii de lungimi diferite. Sunt liniile de pe hîrtie în ordine descrescătoare ( cea mai lungă, mijlocie și scurtă ) cu elevii?
  3. Unul câte unul, cereți grupurilor de elevi formate să meargă în fața clasei într-o anumită ordine. De exemplu, primul grup ar putea avea elevul cel mai înalt primul, apoi pe cel mai scund și ultimul pe cel mijlociu. Cere clasei să observe dacă grupul s-a așezat în ordinea corectă.
  4. Trasați linii pe tablă sau pe hârtie în această ordine ( înalt-lung, scund, mjlociu). Verificați dacă elevii au pus ordinea corectă. Puneți grupul următor într-o ordine diferită. Clasa verifică dacă sunt în ordinea corectă.

Variantă: împărțiți clasa de elevi în grupuri de câte trei. Unul din grupuri se aranjează într-o ordine anumită, fără să spună care este ordinea. Toate celelalte grupuri trebuie să se aranjeze în aceeași ordine. Primul grup trebuie să verifice dacă toate celelalte grupuri au procedat corect.

Apoi, un alt grup este primul care alege ordinea în care se așează și toate celelalte grupuri trebuie să se așeze la fel, iar primul grup trebuie să verifice dacă restul grupurilor sunt în ordinea corectă. Continuați până toate grupurile au șansa de a fi grupul lider sau până când copiii nu mai vor să joace jocul.


C2: Cât de greu este?G5 Heavy rocks

Abilități practicate: simțurile, necesare scrierii, gândirea, necesară matematicii.

Necesar: adunați aproximativ 15 pietre de diverse mărimi și greutăți.

Activitate:

  1. Cereți unui elev să țină în mână o piatră. Este grea? Dați-i să țină o altă piatră mai ușoară sau mai grea. Cereți-i să descrie diferența. Discutați ce face o piatră mai grea. Este mai mare!
  2. Împărțiți elevii în grupe de câte 4. Dați fiecărui grup 4 pietre de greutăți diferite. Dați voie fiecărui elev din grup să țină în mână câte o piatră. Apoi cereți-le să ascundă mâinile la spate.
  3. Dați fiecăruia o piatră. Dați-le voie să se miște în grup astfel încât să fie așezați de la cel care ține piatra cea mai ușoară la cel care ține piatra cea mai grea.
  4. Verificați ordinea. Copiii care sunt la locul potrivit este salutat cu un mare Bravo!

Variantă: folosiți alte obiecte în loc de pietre, cum ar fi cartofii, cărțile de mărimi diferite, flacoane de plastic umplute cu apă în cantități diferite, pungi de plastic umplute cu cantități diferite de orez, etc.


C3:  Descrie-ți piatra

Necesar: câteva pietre pentru elevii care nu vor aduce pietre cu ei, o bucată tă de hârtie pentru fiecare elev pe care este scris numele elevului.

G2 feeling stones

Activitate:

  1. Asigurați-vă că fiecare elev are o piatră. Cereți elevilor să își închidă ochii și să pipăie piatra. Puneți-le întrebări cum ar fi: este mare, este netedă, este ascuțită, este partea de sus plată?
  2. Cereți la 2 elevi să își descrie piatra.
  3. Apoi întrebați: Unde putem găsi pietre? Cereți elevilor să descrie câteva locuri specifice,  inclusiv timpul necesar pentru a ajunge acolo. De exemplu: Sunt pietre frumoase în râu, dar avem nevoie de o zi pentru a ajunge acolo) .
  4. Cereți la alți doi elevi să spună unde și-au găsit pietrele. Apoi întrebați-i: Când aveți timp să căutați pietre? După școală, înainte de cină, când lucrez la câmp. Etc.
  5. Cereți altor doi elevi să spună în ce moment al zilei au găsit piatra.
  6. Dați fiecărui elev o bucată de hârtie pe care este scris numele fiecăruia pe care să își pună fiecare piatra. Păstrați-le pentru data viitoare.

C4: Piatra ta (vedeți mai sus)

Necesar: o piatră de mărime medieG2

Activitate:

  1. Arătați piatra elevilor. Descrieți-o. Folosiți cuvinte ca : în fața, în spatele, netedă, aspră, scobită, ce culoare are, etc.
  2. Descrieți locul unde ați găsit-o și ce moment al zilei a fost. Folosiți cuvinte ca: în fața, în spatele, la … metri, e ușor de găsit în timpul zilei, e greu de găsit noaptea.
  3. Leagă aceste lucruri de ceea ce se întâmplă în prezent în viața elevilor. ( La ce oră se face întuneric acum? Cât de mare este luna astăzi? Cine a căzut pe o piatră săptămâna trecută? )
  4. Întreabă elevii dacă este posibil să mai găsești o piatră exact așa. Nu, pentru că fiecare piatră e diferită.
  5. Cere elevilor să găsească o piatră similară ca mărime. Subliniați faptul că forma poate fi foarte diferită.
  6. Cere elevilor să își amintească unde au găsit-o și ce moment al zilei era.
  7. De asemenea, cere-le să aducă piatra cu ei data viitoare la școală!

C5:  Pietre fierbinti

 Abilități utilizate: simtul tactil (necesar abilității de a scrie); motivarea (necesar pentru gândirea matematică).

Necesar: pietre de mărime mică sau mijlocie (bucăți de cărămidă sau ciment vor fi la fel de eficiente, de asemeni și lingurile de metal).

Cu mult timp înainte de a începe această lecție, pune o piatră într-un loc unde e foarte rece (un râu, sau frigider), o piatră în camera unde va avea loc activitatea, iar o piatră într-un loc unde e cald( fie afară la soare, fie pe o sursă de căldură – calorifer, sobă, cuptor, etc).

Activitate:

  1. Discută cu participanții despre ce se întâmplă cu o piatră care e pusă afară sau în cameră sau pe cuptor.
  2. Discutați unde este mai cald – în casă sau în hambar (terasă de lemn, garaj…) Discută despre cum sunt încălzite clădirile, cum treptat se încălzește în casă după ce lemnele sunt mistuite în foc sau sursa de căldură e pornită, etc.
  3. Apoi discută despre piatra care a fost afară într-un loc rece, despre piatra ce a fost în casă și despre piatra de pe o sursă de căldură. Întreabă participanții, care piatră e cea mai fierbinte.
  4. Adună pietrele din locurile unde le-ai așezat cu mult timp înainte, și lasă participanții să le atingă în ordine și pe rând. Este exact cum au preconizat în discuția anterioară?
  5. Pune cele trei pietre pe o masă. Lasă participanții să ghicească temperatura pietrelor, care e cea mai fierbinte, rece sau temperatura medie. Dupa aceea lasă-i să le atingă și să vadă dacă au ghicit corect temperatura pietrelor

Acest joc se poate desfășura atâta vreme cât pietrele își păstrează temperatura lor diferită una de cealalată.

La final participanții pot alege unde să își pună propria lor piatră. Acordă-le timp să o facă și abia după ce ați desfășurat alte activități lasă-i să-și ia piatra din locul unde au ales să o pună și să-i măsoare temperatura.

Variante:

  1. Versiunea unde e foarte caldă clima sau perioada anului: Piatra de afară, ce a stat în căldura soarelui, va fi cea mai fierbinte, iar o piatră poate fi răcita prin a o pune într-o fântână, un râu sau altă sursă naturală de a menține răcoare.
  2. Finalizează printr-o discuție cu participanții despre ce anume fac ei atunci când le e prea cald sau când le e frig. Aceasta îi va ajuta să găsească soluții în rezolvarea unor situații problemă.
  3. Discută cu ei de ce e important să păstrezi mâncarea în locuri răcoroase. Cum poate fi păstrată mâncarea într-un loc răcoros, fără a avea un frigider? Sau de ce păstrăm mâncarea în locuri răcoroase și o gătim fierbinte?

C6: Trei bețe ( comparația)

Necesar:  crenguțe sau bețe de  diverse mărimiG4 3 sticks

Activitate: arătați copiilor trei mărimi diferite de bețe.

  1. Discutați caracteristicile specifie ale fiecărui băț. Folosiți cuvinte cum ar fi lung, scurt, gros, subțire, neted, aspru, numărul crenguțelor de pe el.
  2. Discutați tipul de băț necesar pentru o anume sarcină. Sarcina trebuie să fie cunoscută și folosită în viața de zi cu zi ( de exemplu, un lemn mai mare care trebuie pus pe foc pentru gătit, o creangă mai mare și mai flexibilă pentru a căra materiale cu ea, o creangă mai subțire pentru a …).
  3. Dați voie fiecărui copil să spună ce fel de băț preferă cel mai mult.
  4. Cereți copiilor să aducă la școală pentru săptămâna viitoare bățul lui preferat. Folosiți de asemenea bețele de la activitatea E1, Bățul meu, la fel ca cele din activitatea D4, Bețe și pietre.

Variantă: folosiți alte articole ușor de găsit, cum ar fi linguri de metal, lemn, plastic, flacoane goale, pixuri sau creioane.