Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză și în limba engleză
Aici sunt prezentate jocuri distractive prin care se învață principiile de bază ale matematicii. Unele dintre aceste jocuri sunt prea avansate pentru preșcolari. De aceea sunt prezentate într-o secțiune diferită.
Descărcați Jocurile matematice în format pdf
Numerelor și numeralelor, Jocuri 1-11
- Introducerea numerelor și numeralelor, 1-5
- Numere, numerale și mulțimi, 6-9
- Jocuri care folosesc numărul 3 ca număr preferat, 10-13
Adunarea și scăderea, Jocuri 11-16
Înmulțirea, Jocuri 17-22
Introducerea numerelor și numeralelor
Jocul 1: Găsește-ți numărul
Necesare: bucăți mici de hârtie cu numerale scrise pe ele. Faceți doar un singur exemplar cu numărul 1, două cu numărul 2, trei cu numărul 3, patru cu numărul 4 și cinci cu numarul 5.
Activitate:
Amestecați bucățelele de hârtie. Dați fiecărui elev o bucățică de hârtie. După semnalul stabilit, elevii trebuie să gaseasca pe toți ceilalți elevi care au același număr scris pe hârtie. După aceasta, numărați elevii din fiecare grupă. Corespunde numărul lor cu numărul scris pe hârtie? Dacă nu, de ce? Poate nu au fost suficienți elevi, cineva s-a încurcat, sau poate o hârtiuță cu numărul 4 nu a fost luată.
Variantă:
În cazul unui grup foarte mic, dați toate bucățile de hârtie elevilor. În loc să cereți elevilor să se grupeze, cereți-le să așeze în ordinea crescatoare, hârtiuțele cu numere, de la 1-5.
Jocul 2: Numără acasă
Necesare:
- Imaginea unui bebelas
- Imaginea a doua găleți de apă
- imaginea a trei copii care lucrează în grădină/ se joacă pe stradă
- imaginea a 4 prieteni
- imaginea a 5 bețe
O coală de hârtie pentru colorat sau un afiș cu 1 bebe, 2 găleți, etc.
Activitate A
Arătați coala de hârtie pentru colorat / afișul clasei. Numărați fiecare obiect ( 1 bebe) și cereți copiilor să spună numeralele în limba maternă cât și în limba națională.
Activitate B
Puneți în practică situațiile prezentate pe afiș. Cineva va interpreta bebelușul, altul va căra două găleți, 3 elevi vor lucra în grădină, ș.a.m.d. Repetați numeralele. Faceți intenționat greșeli, în special în limba maternă și cereți elevilor să vă corecteze.
Jocul 3: Fă trei pași înainte
Necesare: o cameră/ spațiu pentru mișcare, o linie trasată pe podea sau pe jos.
Activitate: ( cunoscută în America sub numele de Mamă, îmi dai voie?/sau în România, Câți pași îmi dai împărate?)
Toți elevii, cu excepția unuia, stau în spatele liniei. Unul dintre elevi devine liderul jocului. El merge la o distanță de grupul de elevi rămași și stă cu spatele la ei. Elevul – lider hotărăște câți pași poate face fiecare elev din grup înspre el: 1,2,3,4 sau 5. Fiecare elev face exact numărul de pași permis de elevul-lider. Primul elev care atinge linia trasată câștigă jocul și devine el însuși lider.
Variante:
A. Elevii care fac prea mulți pași trebuie să meargă înapoi, de la început.
B. Elevul lider poate specifica tipul de pași, pe lângă număr. De exemplu, 1 pas de uriaș, 3 pasi de bebe, 5 salturi, 4 sărituri, 2 pași înapoi. Elevii care nu respectă indicațiile trebuie să se întoarcă la linia de pornire.
Jocul 4: Câte voci ai auzit?
Necesare: nimic anume.
Activitate:
Elevii trebuie să fie foarte cuminți și să păstreze liniștea. Alegeți un elev care să stea în fața celorlalți dar cu ochii închiși. După care, liderul jocului alege un alt elev care sa meargă să stea lângă acest elev. Acesta merge încet spre elevul care are ochii închiși. După ce a ajuns acolo, liderul arată spre un alt elev. Acest lucru continuă până ce se ajunge la un anumit număr de elevi. Apoi, elevul cu ochii închiși trebuie să ghicească numărul de elevi care stau înșiruiți lângă el. Cereți întregii clase să numere cu voce tare. A auzit bine elevul?
Jocul 5: Aleargă nebunește
Necesare: 8 bucăți mari de hârtie pe care sunt desenate buline. Pe prima hârtie 1 bulină, pe a doua, 2 buline, pe a treia 3 buline, s.a.m.d.
Activitate: Cereți elevilor să se uite cu atenție la fiecare planșă. Așezați apoi planșele pe podea, în diferite părți ale sălii de clasă. Elevii stau toți într-un singur loc, departe de planșe. La un semnal, (de exemplu, fluierat), toți copii aleargă înspre planșete. Ei trebuie să se așeze în rând lângă fiecare planșă, în funcție de numărul bulinelor de pe planșa respectivă. După ce se completează numărul copiilor pentru o anume planșă, copiii se pot așeza. Numărați apoi copiii din fața fiecărei planșe. Este numărul de copii corect?
După ce copiii s-au obișnuit cu jocul, el poate fi jucat cu două echipe. În acest caz, trebuie să aveți două serii de planșe și două grupuri de copii. Care grup termină primul?
Numere, numerale și mulțimi
Jocul 6: Câți încap?
Necesare: cercuri pe podea sau pământ, tablă, 5 bucăți mari de hârtie, pe fiecare fiind scris un numeral (1, 2, 3, 4 sau 5), sau puteți scrie numere în cercuri desenate cu creta pe trotuarul de afară, sau puteți scrie numerele cu bandă de lipit pe podeaua din sala de clasă.
Activitate: scrieți un numeral pe tablă. În dreptul lui, desenați numărul corespunzător de buline. La acest punct, întrebați copiii câte buline trebuie desenate.
Așezați cercurile pe podea sau pe jos. După semnalul stabilit, de exemplu, după un fluierat, copiii se așează pe fiecare bucată de hârtie, sau în interiorul cercurilor. Numărul copiiilor din fiecare grup trebuie să coincidă cu numărul scris pe tablă. Verificați dacă acest lucru este corect. Apreciați copiii dacă s-au așezat corect.
Variantă:
Dacă aveți mai puțin de 15 elevi în clasă, cereți elevilor să așeze numărul corect de carioci, creioane, dopuri, etc, pe fiecare bucată de hârtie, în loc de a se așeza pe bucățile de hârtie.
Jocul 7: Care este numărul tău preferat?
Context cultural:
Multe culturi au un număr preferat. De exemplu, în Europa de Vest, numărul 3 este numărul preferat. În povestirile clasice, personajelor le sunt acordate 3 dorințe sau 3 frați, nu 4 sau 5, încearcă să câștige prințesa, 3 zâne bune oferă daruri…. Oamenii au tendința de a organiza lucrurile în jurul numărului 3, au chiar 3 mese pe zi. În multe culturi de indieni americani, numărul favorit este 4, datorită celor 4 puncte cardinale. Evenimentele din istorisirile tradiționale au legătură mai mare cu numărul 4 decât cu 3. Oamenii nu sunt întotdeauna conștienți de numărul lor preferat, dar folosirea lui poate ajuta la creșterea gradului de interes și acceptare a lecțiilor.
Necesare: postere sau tablă cu cretă pe care sunt desenate 1, 2, 3, 4, 5 buline, o bucată de hârtie pentru fiecare elev, instrument de scris pentru fiecare elev.
Activitate: Așezați desenele cu cele 1, 2, 3, 4, 5 buline în fața clasei. Cereți elevilor să se așeze în fața numărului pe care îl preferă. Numărați câți elevi sunt în fiecare rând. Numărul cu elevii cei mai mulți sar de doua ori in aer, cat de sus pot ei. Apoi randul cu cei mai putin elevi primesc o sarcina de indeplinit – se invart in jurul lor si isi ating nasul in acelasi timp (acorda prioritate creativitatii copiilor). Fiecare elev duce acasă o bucată de hârtie cu un număr de buline (sau cu X-uri sau cruciulițe) pe care le-a câștigat.
Pentru a pastra partea hazlie a jocului, cere fiecarui rand format sa execute o comanda de atatea ori cat arata bulinele de pe plansa lor. Un rand poate gandi sarcina pentru celalalt rand. Faceti conexiunea dintre numarul de sarituri/ comenzi efectuate si numarul bulinelor de pe plansa lor.
Jocul 8: Fii atent și ascultă numărul tău preferat
Necesare: un povestitor tradițional sau o povestire din cultura elevilor, bucăți de hârtie sau de carton pentru fiecare elev pe care scrie 1, 2, 3, 4 și 5. În plus, ați putea avea încă o bucată de hârtie și un instrument de scris pentru fiecare elev.
Activitate: povestitorul tradițional spune povestea în limba maternă a elevilor. De fiecare dată când se folosește un număr în poveste, elevii ridică cartonașul cu numărul respectiv pe el. Observați care număr apare cel mai des. Cereți unui elev să repovestească totul în limba națională. Ceilalți elev îl ajută la numărat. Câți frați/ surori/vrăjitoare/pescari erau în poveste? De câte ori măgărușul a mers pe drumul greșit? Câte dorințe i s-au îndeplinit țăranului? Câte boabe de fasole erau în geantă? Câte obiecte fermecate a furat Jack de la căpcăun? Dacă doriți, puteți cere elevilor să deseneze obiectele care apar în povestire cu numărul corespunzător scris pe hârtia de desen: 7 lebede, 3 boabe fermecate, 3 oameni de biserică ( un rabbi, un preot și un predicator baptist erau într-o barcă . . .).
Jocul 9: Desenați numărul favorit
Necesare: hârtie și creioane
Activitate: Cere participantilor sa scrie pe coala de hartie primita numarul sau cifra lor preferata. (Pot fi pregatite fise ajutatoare pentru fiecare cifra in parte, care sa ofere participantilor posibilitatea de a-si insusi corect abilitatea de a scrie cifra preferata). Impreuna cu toti participantii incercati sa gasiti cat mai multe asemanari intre forma cifrei si obiecte uzuale din mediul inconjurator. De exemplu cifra 1 arata ca un bat sau ca un carlig; cifra 3 seamana cu un covrig din care tocmai a muscat cineva sau cu un cercel tip inel, deschis. Cere participantilor sa deseneze pe fisa, unde au exersat cifra preferata, o imagine care arata asemanator cu cifra aleasa sau care ii ajuta pe ei sa isi aminteasca acea cifra. De exemplu pentru cifra 2 pot desena o lebada sau o gasca, o girafa sau pur si simplu pot transforma cifra respectiva intr-un personaj sau animal. (“9”- poate deveni o fetita cu parul lung impletit intr-o singura coada, la dreapta.)
Jocuri care folosesc numărul 3 ca număr preferat
Puteți folosi aceleași jocuri cu alte numere- oricare număr a câștigat în Jocul 3 de mai sus, sau oricare număr doriți să îl învățați cu elevii.
Jocul 10: Trio
Necesar: spațiu de alergat
Activitate: Un elev stă în față: numărul 1.
Un alt elev îl ține de mână: numărul 2.
Întrebați elevii din clasă: Cum putem ajunge la un grup de 3?
Da, un alt elev îl va ține de mână pe al doilea: numărul 3.
Acești trei elevi sunt liderii jocului. Ceilalți elevi aleargă dintr-o parte în alta a sălii de clasă.
Cei trei elevi încearcă să îi prindă. Cei trei elevi trebuie să continue să se țină de mână pentru ca să conteze atingerea lor. După ce toți elevii au fost atinși, se aleg alți trei elevi ca lideri.
Jocul 11: Dansul triunghiului
(similar cu Scaunele muzicale)
Necesare:
- spațiu suficient pentru a trasa un triunghi mare pe pământ sau pe podea, lucru care se poate realiza cu bandă adezivă pe podea, sau cu cretă pe asfalt sau pur și simplu, trasați o linie cu un băț pe pământ
- loc pentru dans
- aparatură pentru muzică: CD player, radio, etc.
Activitate:
Trasați un triunghi mare. Un elev trebuie să stea în fiecare colț al triunghiului. Câți elevi sunt în triunghi? Numărați-i cu voce tare. ( Dacă doriți, în mijlocul triunghiului, puteți scrie numărul 3.) În timp ce muzica se aude, ceilalți elevi înconjoară triunghiul. Când muzica se oprește, fiecare elev din cei din interiorul triunghiului trage câte un elev în triunghi. Acum sunt în interiorul triunghiului 6 elevi. Cereți clasei să îi numere. Schimbați numeralul scris în interiorul triunghiului din 3 în 6. Ați putea scrie acest lucru și în felul următor: 3+3=6 sau 3×2=6.
Continuați până ce toți elevii ajung în interiorul triunghiului. Numărați de fiecare dată când se oprește muzica.
Variantă alternativă: repetați cu alte forme geometrice, cum ar fi pătratul (cu 4 elevi în interior), pentagonul, hexagonul.
Jocul 12: Numere încurcate ( un joc solicitant)
Necesare: un scaun pentru fiecare elev, spațiu de mișcare.
Activitate: atingeți pământul în trei locuri (Verificați dinainte dacă acest lucru este potrivit d.p.d.v.cultural. Dacă nu este, atunci alegeți alt loc, cum ar fi un zid, sau un scaun, etc.)
- 1 elev trebuie să atingă pământul în trei locuri. De exemplu, cu mîna, cu piciorul, cu capul SAU cu 2 picioare și o mână. Permiteți copiilor să fie creativi. Apoi, toți copiii ating pământul în aceleași 3 feluri.
- 2 elevi împreună trebuie să atingă pământul în doar 3 locuri ( cu 3 picioare?). Toți copii fac perechi și ating pământul în aceleași 3 feluri.
- 3 elevi…
- 4 elevi cu un scaun pot doar atinge pământul în 3 locuri ( unul pe scan și ceilalți 3 cu un picior pe pământ?). Toți copiii se grupează câte 4 și fac la fel.
- 5 elevi cu un scaun pot atige pământul doar în 3 locuri ( 2 pe scaun iar ceilalți 3 cu un singur picior?). Ceilalți elevi se grupează câte 5 și fac la fel.
Variante:
Puteți să vă jucați acest joc cu numere diferite. Un elev trebuie să atingă pământul în 4 moduri. Mai apoi, 2 elevi împreună trebuie să atingă pământul în doar 4 moduri, etc.
Jocul 13: Trei și un scaun
Necesare: trei elevi și un scaun. Un scaun pentru fiecare grup de 3 elevi.
Activitate: Dați o indicație. Elevii trebuie să o urmeze. De exemplu:
- 1 elev să stea în fața scaunului, 1 elev să stea în spatele scaunului, 1 elev să stea sub scaun
- 1 elev să stea pe scaun, 2 alți elevi să atingă scaunul
- 3 elevi să se țină de scaun cu o singură mână
- 3 elevi să atingă scaunul cu 2 picioare
- 2 elevi să stea de fiecare parte a scaunului, 1 să stea în spatele scaunului.
Faceți acest lucru cu un grup de 3 elevi pentru exemplificare. Apoi, împărțiți elevii în grupe de câte 3 și asigurați-vă că fiecare grup are un scaun. Dați indicațiile rapid și alegeți un elev care să verifice dacă indicațiile dvs. sunt respectate de ceilalți elevi.
Variantă:
Puteți juca acest joc și cu un număr diferit de elevi, de exemplu, 2 elevi și un scaun, 4 elevi și un scaun. Cere unui elev să dea el indicațiile pentru joc. Puteți folosi și altceva în loc de scaun, de exemplu o masă, o cutie, etc.
Adunarea și scăderea
Jocul 14: Sari in râu sau ud și uscat
Necesare:
- ceva care să reprezinte râul, ca de exemplu un desen mare, o bucată lungă de material albastru sau două frânghii puse pe pământ care să reprezinte cele două maluri ale râului.
- Ceva care să reprezinte două pietre sau doi nuferi de apă, ca de exemplu două pietre plate, desene cu aceste lucruri, bucăți de material sau hârtie, etc.
Activitate:
Rugați 5 elevi să stea pe o margine a râului. Apoi elevii sar în râu. Doi pot sta pe pietre / sau frunzele de nuferi. Așa că din cei 5 elevi, 3 sunt uzi, iar 2 sunt uscați. Scrie: 3+2=5.
Faceți același lucru cu alte sume.
Variantă: cere copiilor să rezolve o sumă și permiteți-le să o însceneze singuri.
Jocul 15: Degete pictate
Necesare: o coală de hârtie pentru fiecare elev, instrumente de scris: creioane, creioane colorate, markere, sau acuarele.
Activitate: fiecare elev trasează linia din jurul propriei palme. Numărați degetele: 5. Desenați unghiile pe degetele de la mână. Numărați unghiile, 5. Cereți elevilor să își imagineze că au pictat și că sunt plini de acuarele pe degete. Cereți-le să picteze două dintre degete cu roșu, 3 degete cu verde. Numărați degetele. Scrieți suma pe tablă: 2+3=5. Faceți același lucru cu 4+1=5, etc.
Jocul 16: Ascunde și scade
Necesare: locuri bune pentru ascuns
Activitate: 5 elevi stau în fața grupului. Restul elevilor închid ochii și numără până la 20. Doi dintre cei 5 elevi se ascund. Când restul elevilor își deschid ochii, cei doi copii au dispărut. Numărați elevii care au rămas. Scrieți pe tablă: 5-2=3. Faceți același lucru cu alte numere: 5-3=2, 6-1=5, etc.
Înmulțirea
Jocul 17: Râma
Necesare: o cutie mică sau ceva ușor, ca o cutie mică.
Activitate: patru elevi stau în fața grupului. Discuțați cu elevii câți vor fi în total dacă fiecare elev ar avea o pereche. Alege încă patru elevi și cereți-le să stea în față. Numărați toți elevii care stau în picioare. Scrieți pe tablă ( sau pe altceva care să fie vizibil): 4×2=8. Cereți elevilor care stau în picioare să formeze perechi. Fiecare pereche se ține de ambele mâini. Perechile formează un șir, ținându-și mâinile la mijlocul șirului. Pune o cutie, sau un alt obiect ușor, de exemplu un animal de pluș sau o minge mare, pe primele două mâini. Elevii trebuie să trimită cutia la următoarea pereche, fără să o lase să cadă. Când cutia a ajuns la capătul rândului, începe jocul din nou cu alți elevi și cu o adunare diferită.
Variantă alternativă:
Începe cu numărul 2, nu cu 4. 5×2=10, 6×2=12, 7×2=14
Jocul 18: Sunt tot atâția?
Necesare: două cercuri mari pe podea, trasate cu creta sau cu bandă adezivă, sau cercuri mari ca pentru gimnastică.
Activitate: un elev stă în fața cercului, cu ochii închiși și cu spatele la grupul de elevi. În acest joc, e nevoie ca elevii să păstreze liniștea. Liderul jocului alege un anumit număr de elevi care vor merge să stea în cerc cât de liniștiți posibil. Elevul care are ochii închiși ascultă cu atenție. După care spune câți copii a auzit. Numărul de copii pe care el i-a spus merg în celălalt cerc, după care se întoarce și toată clasa de elevi se uită la cele două cercuri. Este același număr de elevi în ambele cercuri? Scrieți operatia pe tablă: 3×2=6, 4×2=8.
Variantă alternativă: lucrați cu 3 cercuri. Exersați înmulțirea cu 3.
Jocul 19: Trage la țintă fără săgeți
Necesare: dopuri de la flacoane, nasturi sau alte obiecte mici pentru fiecare elev.
Activitate: Trasați 3 cercuri pe pământ, unul în interiorul celuilalt. În cercul central scrieți: x10, sau x3. În următorul cerc scrieți x5 sau x2. În cercul exterior, nu scrieți nimic, sau scrieți x1. Unul câte unul, copiii vor arunca dopul sau nasturele la țintă. După ce au aruncat toți elevii, adunați punctele acumulate. Un nasture aruncat în cercul interior obține mai multe puncte decât unul aruncat în cercul exterior. Câte puncte am adunat?
Variantă alternativă: împărțiți copiii în două echipe. O echipă va arunca la țintă, după care trebuie să îi calculați punctele obținute. A doua echipa va arunca la țintă, după care veți aduna punctele obținute. Care echipă a adunat cele mai multe puncte?
O alta variantă a acestui joc ar fi ca fiecare echipă să aibă o culoare diferită de dopuri/nasturi. Cereți fiecărei echipe să arunce dopurile la țintă. La urmă, adunați punctele câștigate de fiecare echipă, în funcție de culoarea echipei.
Jocul 20 “Sotron”
Necesar: spatiu pentru sarit; banda izolatoare sau creta pentru a trasa spatiile de sarit in doua culori diferite. O coala mare sau o tabla pentru a tine scorul punctajelor celor doua echipe la vedere.
Activitate: Pregateste dinnainte sau impreuna cu participantii: patrate de sarit intr-un singur rand. Alterneaza doua culori -una pentru numere pare si cealalta pentru numere impare sau daca nu dispuneti de culori diferite, trasati forme geometrice diferite (de exemplu: patrat, cerc, patrat, cerc, s.a.m.d.). Numeroteaza formele geometrice de la 1-2-3- pana la 10 sau chiar 20. Diferentiaza numerele pare de cele impare fie prin incadrarea lor in forme geometrice diferite (cerc, patrat), fie prin doua culori diferite (alb, verde).
Imparte grupul de participanti in doua echipe. Echipele vor sari pe rand in toate patratele/cercurile din sirul trasat dinnainte. Pe masura ce fiecare participant sare, acesta va numi fiecare cifra/numar. Pastreaza scorul: un punct pentru fiecare membru al celor doua echipe, care realizeaza sariturile si numarutul corect.
- La inceput vor sari dintr-o forma geometrica in alta, numarand 1, 2, 3, 4, . . .
- Apoi cere echipelor sa sara tot a doua forma geometrica incepand de la prima forma geometrica-1. Prin urmare ei vor sari doar pe numerele impare, numind numele fiecarei cifre, cu voce tare (1,3,5,7,9 . . .).
- Urmatorea tura, echipele vor sari pe rand tot in a doua figura geometrica, incepand dinaintea primei figuri , astfel incat vor sari doar pe numerele pare, numindu-le cu voce tare (2,4,6,8. . .).
Echipa cu cele mai multe puncte este castigatoare. Premiul poate consta in a le acorda privilegiul sa aleaga urmatorul joc sau sa fie cei care vor incepe urmatorul joc. In acelasi timp premiul poate consta in a se gandi ce pedeapsa sa dea echipei necastigatoare (sa alerge de trei ori in jurul terenului, sa faca salturi mari asemeni broastelor in timp ce oracaiesc).
Jocul 21: Mănâncă de două ori
Necesare: un set de 10 căni, boluri sau alte recipiente mici care au o hârtie sub fiecare. Multe lucruri mici de mâncat, de exemplu nuci, alune, stafide, boabe de struguri, zmeura, afine, biscuiți mici, covrigei, sau dacă e absolut necesar, bomboane.
Activitate. Alegeți 2 elevi care să vă ajute să puneți cănile într-un singur șir. Numărați cănile cu voce tare. Apoi, puneți două lucruri mici de mâncat în fiecare cană. Copiii vă pot ajuta la aceasta. Numărați acum numărul de căni sau stafide. Câte avem în cana nr 1? 2. Scrieți 2 pe hârtia de sub această cană. Numărați câte sunt în cana 1 și cana 2. Scrieți 4 pe hârtia de sub cana 2. Continuați tot așa de-a lungul rândului. Copiii scriu 2,4,6,8, etc pe propria lor bucată de hârtie. Când ați ajuns la cana 10, copii pot împărți lucrurile de mâncat pentru a mânca fiecare o parte egală cu ceilalți. Scrieți toată adunarea pe tablă: 1×2=2, 2×2=4, 3×2=6, etc. Dacă un copil poate spune din memorie următorul șir de numere, va primi o medalie sau o diplomă: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20.
Variantă: puteți folosi acest joc pentru înmulțirea cu 3, 4 , etc.
Jocul 22: Insectele
Necesare: o coală de hârtie pentru fiecare copil care are desenat pe ea 10 cercuri cu o operatie diferită din tabla înmulțirii cu 2 sub fiecare cerc (1×2, 2×2, 3×2, etc.); creioane.
Activitate: fiecare copil primește o coală de hârtie cu 10 cercuri pe ea. În fiecare cerc, copilul trebuie să deseneze tot atâtea insecte cât este rezultatul operatiei.
Variantă: puteți face acest joc și pentru a învăța înmulțirea cu 3, 4 sau 5.