B: Învață și recunoaște literele

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

Obiectiv: să învețe să recunoască literele, atât forma lor, cât și sunetele. Aceste activități ajută la realizarea conexiunilor între imaginea, forma, sunetul și numele unei litere. 


B1: Litere în nisip

Obiectiv: să se familiarizeze cu forma literelor.

Necesar: pămât nisipos, un băț sau o piatră cu care să poți scrie în nisip SAU cretă cu care se poate scrie pe trotuar SAU creioane, foi de hârtie și sfoară sau bandă adezivă, cu care se pot agăța foile în diferite locuri.

Activitate:

  1. Cu două zile înainte de întâlnire, desenați litere în nisip sau pământ, în diferite locuri din jurul locației întâlnirii. Acest lucru se poate face și prin scrierea literelor pe bucăți de hârtie și agățarea acestora în diferite locuri din zonă (de exemplu, pe copaci, în vitrine sau în stațiile de autobuz; rețineți că acest lucru poate necesita aprobarea locală). Scrieți câte o literă pe fiecare foaie de hârtie. Alegeți litere din care pot fi alcătuite diverse cuvinte scurte cunoscute de participanți. Spuneți grupului dinainte că ar trebui să găsească cât mai multe litere posibil în acele două zile. (Notă: dacă folosiți bucăți de hârtie, rugați participanții să nu le aducă, astfel încât următoarea persoană să le poată găsi!)
  2. În timpul întâlnirii, discutați câte litere a găsit fiecare și unde și care sunt acestea. Adună câte litere s-au găsit.
  3. Discutați ce sunete aparțin diferitelor litere.
  4. Repetă jocul cu un număr mai mare de litere – cele pe care le cunosc acum și unele noi – pentru ca oamenii să învețe treptat întregul alfabet.

Variantă: Dați uneia sau la două persoane cretă și cereți-le să scrie litere în diferite locuri din jurul locului de întâlnire. Ceilalți trebuie să caute literele și când se întorc, să spună pe care le-au găsit și unde. Dacă au un telefon mobil, ar putea dori să facă o fotografie a fiecărei litere ca „dovadă” (și pentru a-i ajuta să-și amintească ce litere au găsit).

Variantă pentru grup restrâns (1-10): Căutați literele împreună, ca și grup. De fiecare dată când cineva găsește o literă, trebuie să-i spună numele, iar ceilalți trebuie să repete acel nume și să o „scrie” cu degetul în aer.

SAU ori de câte ori cineva găsește o literă, ceilalți trebuie să stea în poziția care reprezintă cel mai bine acea literă. De exemplu, pentru litera A, stați cu picioarele depărtate și mâinile deasupra capului; pentru litera B trasați cu o mână o jumătate de cerc de la umăr până la talie și cu piciorul unul de la talie până la degetele de la picioare; pentru litera C, îndoiți-vă spatele cu mâinile deasupra capului și așa mai departe.

SAU fiecare participant trebuie să sară de atâtea ori de cât este numărul de litere pe care le-a găsit, rostind în același timp numele acelor litere cu voce tare. 


B2: Litera din mână

Obiective: să învețe toate literele din alfabet. Să promoveze creativitatea în ce privește rezolvarea problemelor (în cazul de față, să ghicească ce literă are cealaltă persoană). Să învețe să lucreze metodic.

Necesar: o bucățică de hârtie sau un obiect mic cu o literă scrisă pe el, pentru fiecare persoană. Fiecare primește o literă diferită. Alege un număr limitat de litere diferite, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să învețe prea multe litere deodată. Asigură-te că pregătești un număr dublu de litere, față de câți participanți sunt.

Activitate:

  1. Distribuie fiecăruia câte o literă.
  2. Cere fiecăruia să se uite la litera lui, asigurându-se că nimeni altcineva nu o vede. Apoi, fiecare trebuie să pună litera în buzunar sau în mânecă sau în șosetă sau in alt loc unde nu poate fi văzută.
  3. Împarte grupul în perechi.
  4. În cadrul fiecărei perechi, o persoană trebuie să ghicească ce literă are celălalt. Cel care are litera, nu are voie să vorbească sau să scrie, dar poate răspunde cu „da” sau „nu”. Cel care trebuie să ghicească poate folosi orice metodă pentru a-și da seama ce literă este (vezi mai jos). Odată ce litera este ghicită, rolurile sunt inversate. Ajută-i, dacă devine prea dificil.
  5. Când ambele persoane au ghicit litera, fiecare ia o altă literă și joacă din nou jocul.

Metode și instrumente care ar putea fi utilizate:

  • un dicționar;
  • o planșă cu alfabetul;
  • arată spre un obiect care încep e cu acea literă;
  • arată forma literei, de exemplu prin scrierea literei în aer;
  • simțirea formei literei, de exemplu prin scrierea literei pe spatele cuiva (dacă este acceptabil din punct de vedere cultural).

Notă: După un timp, dacă toată lumea a învățat acest set de litere, puteți repeta jocul cu alte litere. În acest fel ei învață treptat toate literele alfabetului.


B3: Literele în clasă

Necesar: Faceți din timp două seturi de litere, pe bucăți de carton sau hârtie sau scrise pe obiecte mici. Asigurați-vă că aveți de două ori mai multe litere decât numărul de participanți.

Activitate:

  1. Înainte ca oamenii să sosească, ascundeți un set de litere în locuri diferite din zona de întâlnire. După ce a început întâlnirea, înmânați al doilea set de litere. Asigurați-vă că fiecare persoană primește o literă diferită.
  2. Spuneți grupului că o altă copie a literei lor este ascunsă undeva în cameră și cereți-le să o găsească. Explicați că oamenii pot lua doar propria literă. Dacă găsesc litera altcuiva, ar trebui să tacă și să lase litera acolo unde au găsit-o.

Variantă: Acest joc poate fi jucat și în echipe. Împărțiți grupul în două sau trei echipe și distribuiți literele așa cum este indicat mai sus. Prima echipă care își găsește toate literele și le numește câștigă premiul întâi. Dați și celorlalte echipe un premiu.


B4: Litere pe stradă

Obiective: să învețe să recunoască literele; să descopere și apoi să învețe să își amintească cum se numesc acele litere și ce sunet le însoțește.

Necesar: nimic.

Activitate:

  1. Explicați în prealabil că mergeți într-o „călătorie de descoperire” sau într-un safari cu litere. Ieșiți afară cu tot grupul, pentru a descoperi cât mai multe litere. Întrebați participanții unde cred ei că pot găsi litere. Dacă acest lucru face pe cineva să se teamă că nu va putea citi literele, liniștiți-l. Explicați-i că veți căuta doar litere și că nu trebuie să fie capabil să citească întregul cuvânt, semn sau afiș.
  2. Faceți o plimbare împreună pe stradă sau într-o piață unde probabil că oamenii au văzut litere, de exemplu la magazine, pe semnele de circulație sau pe plăcuțele de înmatriculare. De fiecare dată când o persoană vede o literă, întregul grup se oprește.
  3. Întrebați dacă cineva știe ce literă este aceasta și cum se numește. Dacă nu, spuneți-le și lăsați-i să audă ce sunet se potrivește. Puneți-i pe toți să repete aceasta. De exemplu, pentru a-i ajuta să-și amintească acest lucru, pot să bată din palme o dată sau de două ori, să scoată sunetul literei și apoi să bată din nou din palme. De asemenea, pot striga ceva înainte și după ce scot sunetul literei și așa mai departe.
  4. Continuați să căutați litere până când toată lumea a găsit una sau până când grupul își pierde concentrarea.

Variantă: Decideți dinainte că veți căuta împreună o anumită literă. Asigurați-vă că aceasta este o literă care poate fi găsită în timpul călătoriei dvs. de descoperire. Explorați, de exemplu, în numele obiectelor care încep cu sunetul acelei litere.

Variantă: Adăugați un element competitiv sau jucăuș. De exemplu, când cineva vede un „l” se preface a fi un leu, dacă vede un „p” se preface a fi o pasăre, iar dacă vede un „f” se preface a fi o furnică. Sau puneți-i pe toți să scrie sau să numere câte litere diferite văd. Cine vede 10 (și le poate numi) a câștigat. De asemenea, puteți împărți grupul în două echipe; echipa care vede și poate numi prima 10 litere câștigă.

Notă: În funcție de nivelul de citire al grupului, poate fi necesar să limitați sau să măriți numărul total de litere diferite.


B5: Litere mozaic

Obiective: să învețe să facă o legătură între imaginea, forma, sunetul și numele unei litere, folosind diverse simțuri. Să exerseze ascultarea sunetelor de la începutul și sfârșitul unui cuvânt și apoi identificarea acelor sunete de început sau de sfârșit și numirea lor ca litere.

Necesar: o mulțime de lucruri mici precum pietre, semințe, mărgele, nasturi, capace de sticle; cel puțin 20 din fiecare. Foi de hârtie sau carton cu o literă scrisă mare pe ele, cel puțin una pentru fiecare persoană.

Activitate:

  1. Vorbește despre o singură literă: forma și sunetul ei; care cuvinte încep sau se termină cu acea literă. Lăsați grupul să vină cu propriile exemple cât mai mult posibil. Dacă au dificultăți, numiți câteva cuvinte pentru a-i ajuta să înceapă.
  2. Explicați că toată lumea va „scrie” această literă cu obiecte, ca un mozaic. Pune pietricelele sau obiectele mici pe o masă sau altă zonă unde toată lumea le poate ajunge cu ușurință. Dați fiecărei persoane o bucată de hârtie sau carton cu litera scrisă pe ea.
  3. Rugați-i pe toți să „scrie” litera, așezând pietricelele pe conturul literei lor.
  4. Acest lucru se poate repeta cu alte litere.
  5. Odată ce toată lumea stăpânește acest exercițiu, puneți-i să „scrie” diverse litere cu pietricelele, fără a folosi cartonul scris ca și matriță.

Variantă: Nu folosiți cartonașele. Mai întâi faceți singur o literă, cu un număr de pietricele și apoi lăsați oamenii să o copieze. Asigurați-vă că litera exemplu este clar vizibilă pentru toată lumea și că este „scrisă” corect. (În caz contrar, literele precum d, p, q și b vor cauza probleme!) Acest lucru poate fi repetat cu alte câteva litere.

Variantă: Dacă oamenii au telefoane mobile, puneți-i să facă fotografii cu literele lor și să le „posteze” undeva.

Notă: În unele culturi, poate fi mai potrivit să lucrezi în grupuri de câte doi sau trei. 


B6: Literele pe spate

Obiectiv: învață forma și reprezentarea scrisă a literelor folosind diferite simțuri.

Context: Învățarea este stimulată atunci când folosim diferite simțuri. Multe alte activități din Jocurile cu Litere implică auzul și văzul. Această activitate folosește simțul tactil. Cu toate acestea, verificați dinainte dacă această activitate este acceptabilă în cultura locală.

Necesar: pix sau creion, foi de hârtie. În funcție de nivelul grupului, s-ar putea să agățați pe perete o planșă cu alfabetul, astfel încât toată lumea să se gândească mai ușor la o literă.

Activitate:

  1. Puneți participanții în grupuri de trei; faceți această activitate câte un grup odată. Prima persoană „scrie” o literă pe spatele celei de-a doua persoane, de exemplu cu degetul sau cu capătul unui creion, astfel încât cealaltă persoană să poată „simți” litera. Dacă persoanei îi este greu să se decidă care literă, arătați-i una (dar nu-i lăsați pe ceilalți să o vadă!). Ceilalți sunt foarte atenți la ceea ce scrie prima persoană, dar nu au voie să spună nimic.
  2. A doua persoană scrie litera care crede că a fost scrisă pe spate său pe spatele unei a treia persoane, din fața sa.
  3. A treia persoană scrie litera pe o foaie de hârtie.
  4. Cereți-le participanților să se uite la foaia de hârtie: este aceasta litera pe care prima persoană a avut-o în minte?
  5. Dacă acest lucru funcționează bine, puteți face grupurile mai mari, până la patru sau cinci persoane. Sau repetă jocul cu alte persoane.

Varianta 1: Dacă lucrezi cu un grup destul de mic, îi poți pune pe toți să stea într-un rând. Persoana de la un capăt al rândului scrie o literă pe spatele persoanei din fața sa și așa mai departe până ajunge la celălalt capăt al rândului. (Acest lucru este similar cu a juca „telefonul fără fir”, dar în loc să șoptești un cuvânt la urechea următoarei persoane, o literă este scrisă pe spatele următoarei persoane.)

Varianta 2: Împărțiți grupul în două echipe. Echipele joacă jocul pe rând. Dacă litera de la sfârșitul jocului este aceeași ca la început, acea echipă primește un punct. Câștigă echipa cu cele mai multe puncte.


B7: Literele din cutie

Obiectiv: să învețe forma literelor, pipăind conturul lor.

Necesar: mai multe litere din lemn sau alt material tare; o cutie sau o găleată umplută cu nisip, orez, bile mici sau alte materiale mărunte.

Activitate:

  1. Ascundeți literele într-o cutie sau găleată, astfel încât să nu fie vizibile.
  2. Rugați oamenii, pe rând, să bage mâna în cutie și să găsească o literă. Înainte de a o scoate, ei trebuie să ghicească ce literă este, simțindu-i forma. Legați persoana la ochi dacă este necesar. Rugați persoana să descrie cu voce tare ceea ce simte: litera este dreaptă, triunghiulară, curbă, are o gaură în ea etc. Dacă cineva nu poate ghici litera, o poate scoate din cutie pentru a vedea care este. Dacă încă nu recunoaște ce literă este, cereți altor membri ai grupului să o ajute. Dacă nimeni nu știe, spuneți numele literei și sunetul care o însoțește. Lăudați persoana pentru efortul pe care l-a depus, chiar dacă nu știa ce literă este. (Asigurați-vă că persoana respectivă nu simte că a eșuat.)
  3. Când cineva a ghicit ce literă este, cereți-i acelei persoane să se gândească la un cuvânt care începe cu acea literă. Ajutați-o, dacă este necesar.
  4. Continuați în jurul cercului până când toți cei care doresc să joace au avut ocazia. Dacă există oameni care preferă să nu joace acest joc, încurajați-i să gândească împreună cu ceilalți. Dacă credeți că nu vor să participe de teamă să nu greșească, încurajați-i oricum să participe, deoarece scopul este să învețe ceva. Nu este nici un concurs.

Notă: S-ar putea să fie unii care să nu vrea să bage mâinile în ceva ca nisipul (din orice motiv). Vă rugăm să respectați asta și să încercați să găsiți alte modalități de participare. Poate că litera ar putea fi pusă într-o pungă, sub o masă sau sub o pânză, sau acea persoană ar putea pur și simplu să fie legată la ochi când este rândul ei să simtă litera.

Variantă: Dacă oamenilor le este ușor să ghicească literele, puteți, de asemenea, să împărțiți grupul în diferite echipe. O echipă primește un punct de fiecare dată când cineva ghicește corect numele unei litere fără să se fi uitat la ea.


B8: Litere pe stegulețe

Obiectiv: să învețe să citească prima (sau ultima) literă din cuvinte, să învețe să sorteze cuvintele după prima sau ultima literă.

Necesar: sfoară, stegulețe (triunghiuri mici), cuvinte scrise pe bucăți de carton sau hârtie.

Activitate:

  1. Oferă fiecărei persoane un steguleț și roagă-i să scrie pe el o anumită literă. Alegeți un număr limitat de litere diferite, în funcție de nivelul grupului. Literele trebuie să fie mari și clare. Asigurați-vă că există mai multe steaguri decât litere, astfel încât fiecare literă să apară pe câteva steaguri diferite.
  2. Lucrați împreună pentru a atârna „stegulețele” în sala de întâlnire pe o sfoară. Asigurați-vă că steagurile nu sunt prea apropiate unul de celălalt.
  3. Joacă un fel de „scaune muzicale” cu litere. Oferă fiecărei persoane câte o bucată de carton sau hârtie cu un cuvânt scris pe ea. Oamenii se plimbă sau dansează, uitându-se la steaguri, în timp ce se cântă muzică. De îndată ce muzica se oprește, toată lumea trebuie să stea sub un steag cu litera cu care începe cuvântul.
  4. Oferă fiecăruia un cuvânt diferit și repetă jocul. Asigurați-vă că fiecare persoană poate reuși.

Varianta 1: Hârtiile cu cuvinte sunt într-un teanc; fiecare persoană poate alege un cuvânt.

Varianta 2: Împărțiți grupul în echipe de câte 2 sau 3. Dați fiecărei echipe un cuvânt. Repetați ca mai sus. Faceți o competiție din joc. Ar trebui să devină captivant. Care echipă își găsește prima litera?

Varianta 3: Folosiți aceleași cuvinte, dar acum cereți participanților să stea sub steagul care conține litera cu care se termină cuvântul lor.

Varianta 4: Atârnați steagurile cu litere. La un anumit semn, fiecare stă la steagul/litera cu care începe propriul nume. Dacă este necesar, scrieți din timp numele fiecărei persoane pe o foaie de hârtie.


B9: Creează-ți singur propriile litere

Necesar: vezi mai jos. În unele cazuri, veți avea nevoie de: litere decupate pentru ca oamenii să tragă o linie în jur, un pix sau un creion, vopsea, pensule și hârtie. În alte cazuri: aluat, pâine, cuțite sau alt material cu care poți „tăia” aluatul, foarfece.

Activitate: Creați-vă propriile litere, pe care le puteți mânca, păstra sau folosi în jocurile B3 și B7. Mai jos sunt câteva sugestii – urmați-le exact așa sau folosiți-le ca punct de plecare pentru propriile idei.

Opțiuni:

  1. Faceți litere comestibile (1). Utilizați o rețetă simplă pentru pâine, covrigi, biscuiți sau ceva similar. Mai întâi, cereți grupului să facă aluatul, apoi să formeze litere din acel aluat, apoi să coacă literele și, în final, să le mâncați. Dacă grupul este format din copii mici, poate ar fi cel mai bine să faceți aluatul dinainte.
  2. Faceți litere comestibile (2). Rugați oamenii să taie litere din felii de alimente sau din alimente plate. Ar putea dori să decoreze literele sau să întindă ceva pe ele, cum ar fi unt sau miere. Apoi pot mânca literele.
  3. Tăiați și colorați litere. Tăiați în avans literele din carton subțire sau hârtie groasă; utilizați matrițe din metal sau plastic pentru aceasta, dacă este necesar. Asigurați-vă că literele nu sunt prea mici.

Rugați participanții să traseze aceste litere cu un pix sau un creion pe un material rezistent, cum ar fi carton, polistiren, linoleum, bucăți subțiri de piele sau țesătură groasă. Dacă doresc, ei înșiși pot desena/scrie litere pe aceste materiale. În ambele cazuri, ei își pot tăia și picta sau colora propriile litere.

Dacă există oameni cărora le este greu să decupeze singuri literele, fă-o tu pentru ei. Apoi, ei pot picta sau colora literele.

  1. Litere modelate. Utilizați argilă care nu trebuie coaptă în cuptor. Rugați grupul să modeleze litere din aceasta. În lutul umed pot fi presate decorațiuni. Sau, odată ce literele sunt uscate, ele pot fi decorate și vopsite. (Poate că pictura ar trebui să aștepte până la următoarea sesiune.)
  2. Faceți litere 3D. Acest lucru se poate face făcând litere mâché din carton; oamenii pot picta sau decora literele, odată ce cartonul maché s-a întărit. O altă opțiune este ca oamenii să taie literele din hârtie groasă și să întărească literele aplicând mai multe straturi, cu lipici. Apoi literele pot fi decorate cu sclipici, nisip colorat, fire sau ceva similar. Dacă este necesar, tăiați literele în avans.

O altă opțiune este ca oamenii să formeze litere din sârmă de oțel și apoi să răsucească lână, sfoară sau fire groase în jurul lor.

  1. Litere senzoriale. Acest lucru se poate face în multe feluri. De exemplu, scrieți litere pe carton și apoi lipiți nisip, lână sau pietre pe litere. O altă modalitate ar fi să desenezi litere pe țesătură groasă sau pe piele subțire, apoi să coși mărgele, nasturi etc., sau să brodezi conturul literei cu lână sau alte fire groase.
  2. Litere în relief. Rugați oamenii să deseneze litere pe carton. Ei pot apoi să „scrie peste” litere făcând o serie de găurele de-a lungul liniei literei cu un ac, știft sau alt instrument. (Notă: acesta este modul în care alfabetul Braille pentru nevăzători a fost „scris” inițial. Alfabetul Braille diferă de alfabetele obișnuite tipărite sau scrise.)

Nota 1: În toate aceste activități este important să discutați mai întâi ce litere doriți să faceți, cum se numesc acele litere și ce sunet reprezintă litera.

Nota 2: Literele folosite în limbile asiatice și din Orientul Mijlociu pot fi cel mai ușor de creat cu opțiunile 6 și 7.

Nota 3: Oamenii ar putea fi mai motivați să facă literele 3-7 dacă acele litere sunt propriile lor inițiale. Literele decorative pot fi agățate acasă sau în sala de întâlnire.

[1] Aceste activități vor funcționa și pentru sistemele de scriere care folosesc mai degrabă caractere decât litere.