Jocuri cu litere

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

INTRODUCERE

Jocurile cu litere îi ajută pe oameni să învețe să scrie cuvinte în limba pe care ei deja o știu și o vorbesc acasă.

Comunicarea cu oamenii care vorbesc aceeași limbă ca și noi are loc, de cele mai multe ori,sub formă orală, având loc între oamenii care se pot vedea, auzi și chiar atinge unul pe celălalt. Dar, de multe ori, am dori să comunicăm cu oameni care nu ne pot vedea sau auzi. Acest lucru este posibil dacă învățăm să scriem și să citim în limba respectivă. Această abilitate nu este înnăscută, ci trebuie să o învățăm prin exersare.

O limbă este alcătuită din cuvinte. Cuvintele constau din combinații de sunete sau gesturi [1]

Oamenii care vorbesc aceeași limbă au învățat cu toții că anumite combinații de sunete au un anumit înțeles. Drept urmare, știm ce vrea să spună cineva, când acea persoană folosește un anumit cuvânt.

La urma urmei, un cuvânt este mai mult decât o simplă combinație de sunete sau gesturi. Un cuvânt reprezintă ceva, simbolizează ceva, înseamnă ceva – un obiect, o acțiune, o idee și așa mai departe.

Cuvintele pot fi și scrise. Folosim litere pentru asta sau, în unele limbi, caractere. Fiecare limbă are o colecție unică de sunete care pot fi reprezentate în simbolurile literelor sau caracterelor: alfabetul acelei limbi.

Un grup de litere simbolizează un cuvânt. Fiecare cuvânt este o anumită combinație unică de litere. Și acel cuvânt poate fi scris, cu litere.

Adesea poate fi desenată și imaginea sau ideea pe care o reprezintă cuvântul. În Jocurile cu Litere, situațiile și obiectele sunt desenate mai întâi. Următorul pas este ca participanții să descopere că obiectele sau situațiile din desenul lor pot fi „reprezentate” și prin litere: cuvântul scris. Acest lucru trebuie făcut și repetat de multe ori înainte de a „ateriza” în creierul nostru.

Jocurile cu litere constau în diverse activități – varietatea le menține interesante și chiar distractive, chiar dacă exercițiile sunt repetate în mod regulat. Există o structură ordonată în jocuri, astfel încât participanții să vadă că limba lor poate fi scrisă, să învețe legătura dintre sunet și literă, să învețe să citească și să scrie cuvinte și așa mai departe.

Jocurile cu litere A: Cuvânt și imagineobiectivul acestor jocuri este să familiarizeze oamenii cu idea că limbajul vorbit, cuvintele, pot fi convertite în imagini pe hârtie. Apoi ei vor descoperi că obiectele sau situațiile din desene pot fi reprezentate și prin litere. Altfel spus, află că vorbele rostite pot fi scrise.

Jocuri cu litere B: Învață să recunoști literelescopul acestor jocuri este de a ajuta oamenii să învețe să citească și să scrie litere.

Jocuri cu litere C: Sunetul litereloraceste jocuri au scopul de a-i face pe oameni să vadă legătura dintre litere și sunetul pe care îl au.

Jocuri cu litere D: Sensul cuvintelorîn aceste jocuri participanții învață să recunoască cuvintele scurte și să le înțeleagă sensul și să își extindă vocabularul.

Jocuri cu litere E: „Vorbește la distanță”aceste jocuri își propun să stimuleze și să crească abilitățile de scriere, să le permită oamenilor să descopere că pot comunica cu ceilalți „la distanță” în acest fel și că pot folosi informațiile scrise.

Jocuri cu litere F: Tipuri de cuvinteaceste jocuri au scopul de a face participanții să descopere că există diferite tipuri de cuvinte: unele cuvinte indică partea cea mai importantă a unei povești, altele sunt mai puțin importante; unele cuvinte te încurajează să faci ceva sau să nu faci deloc.

Le dorim tuturor multă distracție cu aceste jocuri cu litere și – în cele din urmă – multă distracție la citit și scris!

[1] Nu toate limbile folosesc aceleași sunete; fiecare limbă folosește un anumit set.