Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză și în limba engleză
Aceste activități sunt potrivite pentru copii mai mari, adolescenți și adulți. Se pornește din punctul în care oamenii pot deja să citească și să scrie într-o oarecare măsură. Scopul activităților este de a crește abilitățile de citire și scriere.
E1: Mai mult decât un mesaj text
Obiectiv: Să învețe să scrie propoziții întregi.
Necesar: o foaie de hârtie și un creion pentru fiecare persoană, sau acces la un computer sau un telefon mobil.
Activitate:
- Discutați ce forme de comunicare scrisă cunosc și uneori folosesc oamenii din grup. Gândiți-vă la afișe, anunțuri pentru un concert sau spectacol de teatru, reclame, postări sau comentarii pe rețelele sociale. Determinați care este cea mai ușoară formă de comunicare pentru grup.
- Discutați ce informații sunt necesare pentru forma de comunicare aleasă. De exemplu, dacă cineva dorește să afișeze un anunț „de vânzare” undeva (într-un ziar sau pe un panou informativ) ce informații ar trebui să conțină? Folosiți exemple care se potrivesc cu experiențele de zi cu zi ale grupului.
- Cereți fiecărui participant să scrie propria „reclamă” (sau afiș, postare pe rețelele sociale etc.). Acest lucru se poate face individual sau în grupuri mici, în funcție de modul în care oamenii preferă să lucreze.
- Revizuiește ceea ce a notat fiecare și subliniază cu tact greșelile sau sugerează îmbunătățiri acolo unde este necesar.
- Încurajați fiecare participant să folosească cu adevărat ceea ce au scris. În timpul următoarelor sesiuni, ați putea cere oamenilor să împărtășească cum au folosit ceea ce au scris și care au fost rezultatele.
E2: Scrie o scrisoare
Obiectiv: Să experimenteze/practice comunicarea scrisă.
Pregătire: Înainte să începeți, discutați în grup de ce ați dori să scrieți cuiva o scrisoare. Care este valoarea unei scrisori în comparație cu a spune cuiva ceva personal sau a-l suna? Sau în comparație cu scrierea unui mesaj text? Gândește-te la lucruri precum: poți să-l citești din nou înainte de a-l trimite (dacă spui ceva cuiva, s-ar putea, după aceea, să regreti ce ai spus); poți trimite scrisoarea cuiva care locuieste departe si nu are telefon; trimiți o scrisoare poate pentru că este prea scump să suni telefonic pe cealaltă persoană; poți oferi mai multe informații într-o scrisoare decât într-un mesaj text; poate fi plăcut ca destinatarul să primească ceva în cutia poștală; destinatarul poate citi scrisoarea din nou mai târziu; el/ea poate lăsa pe alții să o citească.
Necesar: o foaie de hârtie și un pix sau un computer, laptop sau telefon mobil cu un cont de e-mail.
Activitate:
- Încurajează fiecare persoană să se gândească cui vrea să-i scrie o scrisoare și ce vrea să-i spună acelei persoane. Dacă este necesar, cereți grupului să discute acest lucru între ei. Dacă cineva dorește să scrie ceva foarte personal, creează oportunitatea de a face acest lucru cu el în alt moment.
- Discutați cu grupul cum ar dori să redacteze scrisoarea. Menționați câteva lucruri generale, cum ar fi salutul de deschidere, lungimea scrisorii și modul tipic de a încheia o scrisoare.
- Apoi cereți fiecăruia să scrie o scrisoare. Verificați greșelile de ortografie etc. Întrebați scriitorii dacă sunt mulțumiți de scrisoare. Poate doriți să cereți unei alte persoane să citească scrisoarea pentru a vedea dacă este clară comunicarea. Dacă este necesar, autorul scrisorii își poate rescrie scrisoarea.
- Cereți fiecăruia să-și trimită scrisoarea, prin poștă sau e-mail.
E3: Folosirea unei rețete
Obiectiv: Să folosești informația scrisă, pentru a pregăti ceva de mâncare
Necesar: Rețeta unui anumit fel de mâncare, ingredientele și vasele de gătit necesare.
Activitate:
- Citiți împreună rețeta și vedeți dacă participanții înțeleg de ce ingrediente și alte lucruri vor avea nevoie, cum ar fi boluri, linguri pentru amestecare, un cuptor sau o plită încinsă. Dacă acestea nu sunt disponibile, mergeți și colectați-le împreună sau, dacă este posibil, cumpărați-le. De asemenea, verificați dacă toată lumea înțelege toate celelalte informații din rețetă: cât timp trebuie să gătească mâncarea sau să o coacă și la ce temperatură?
- Pregătiți împreună felul de mâncare.
- Și apoi: mâncați-l împreună! Dacă ați făcut în catitate mai mare, participanții ar putea dori să își invite și rudele sau prietenii să savureze mâncarea.
Varianta 1: Cereți în avans participanților să aducă o rețetă sau, dacă rețeta este nescrisă, să spună sau să arate grupului cum să facă un anumit fel de mâncare. Dacă cineva arată sau spune cum să facă mâncarea, întregul grup poate repeta rețeta și apoi o poate nota, ca exercițiu de scriere. (Notă: acest lucru pune în practică și gândirea secvențială.)
Varianta 2: Dacă, în cadrul grupului, există diferențe cu privire la modul de preparare a unui anumit fel de mâncare, discutați acest lucru între voi.
Varianta 3: În funcție de nivelul lor de pricepere, puteți cere fiecăruia din grup să aducă (sau să scrie) câte o rețetă diferită. Ajută-i să facă acest lucru, dacă este necesar. Dacă aceste rețete au succes, discutați cu grupul dacă ar dori să le colecteze pe toate într-o broșură și care ar fi valoarea acesteia (de exemplu, înregistrarea vechilor tradiții pentru a vă asigura că nu sunt pierdute).
E4: Să învățăm ceva nou
Obiectiv: Să întărim relevanța învățării cititului.
Necesar: o pagină sau un afiș cu informații noi și relevante. De exemplu, cum să cultivați semințele, cum se răspândește covidul, cum se dezvoltă un bebeluș.
Activitate:
- Priviți și citiți împreună informațiile. Explicați cuvintele dificile și discutați-le. Asigurați-vă că toată lumea înțelege informațiile.
- Cereți uneia sau mai multor persoane să repovestească informațiile.
- Discutați despre beneficiul cunoașterii acestor informații.
- Discutați dacă ar fi benefic sa repetați acest exercițiu, cu informații diferite. Încurajați-i pe toți să găsească ceva scris, pe un subiect de interes general, pe care să-l aducă pentru a-l putea discuta în grup la întâlnirea următoare.
E5: Bună!
Obiectiv: Să exerseze scrierea unor propoziții simple.
Context: Aflați dinainte dacă cultura/grupul de oameni cu care lucrați are obiceiul de a-și da sau de a-și trimite reciproc felicitări sau scrisori sau dacă cunosc alte moduri de a se saluta în scris. Își dau oamenii reciproc felicitări de ziua de naștere? Sau își trimit reciproc felicitări cu alte ocazii? Scriu ei rugăciuni sau binecuvântări unul pentru celălalt? Sau pentru ei înșiși? Notează în mod regulat mesaje religioase și le postează prin casă? Sau au alte obiceiuri care includ scrisul?
Necesar: Materiale necesare pentru fiecare persoană, pentru a scrie o felicitare sau alt mesaj scurt adecvat culturii locale.
Activitate:
- Discutați acest tip de comunicare scrisă cu grupul. La ce folosește? Ce scriu oamenii de obicei pe astfel de felicitări/carduri/bilețete? Ce le-ar plăcea lor să scrie? Dacă grupul nu este deloc familiarizat cu nici un fel de notițe scrise în casă sau oferte de felicitări, descrieți situații din propria dvs. cultură în care oamenii își dau sau își transmit reciproc mesaje scurte scrise. Apoi întrebați participanții dacă se pot gândi la o situație în care ar dori să facă acest lucru ei înșiși. Are cineva din comunitatea lor ceva de sărbătorit în curând? Există cineva în spital pe care vrea să-l bine-dispună? Sau cineva care este grav bolnav acasă?
- Ofetiți-le materialele necesare. Dacă participanții vor să facă o felicitare, arătați-le cum să plieze o foaie de hârtie A5 în jumătate și să scrie o urare pe exterior, cum ar fi „Crăciun fericit!” sau „Mulțumesc!” Dacă membrii grupului au înclinații artistice, ar putea dori să decoreze literele sau să le scrie în culori diferite. Sau ar putea dori să adauge un desen.
- Explicați fiecăruia că poate scrie apoi un mesaj personal alcătuit din una sau două propoziții, pe interiorul cardului. Poate că unii preferă să facă asta mai degrabă împreună, decât individual.
- Încurajați-i pe toți să meargă să ofere cardurile destinatarului sau să le trimită prin poștă.
Variație: Dacă oamenii sunt obișnuiți să folosească rețelele sociale, ei pot, de asemenea, să creeze (sau să găsească) și să trimită un card online gratuit unul altuia sau unui prieten sau membru al familiei. Dar, din nou, ar trebui să adauge o urare proprie, alcătuită dintr-o propoziție sau două.