D: Sensul cuvintelor

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

Obiectiv: să învețe că un cuvânt scris are un înțeles. Un cuvânt scris se referă de exemplu, la un obiect. Aceste activități îi ajută pe oameni să se obișnuiască să vadă cuvinte scrise, lucru care este necesar pentru a învăța să scrie.


D1: Găsește-ți numele

Obiectiv: Să învețe să recunoască literele. Să învețe să asocieze cuvintele scrise cu sunetele corespunzătoare.

Necesar: o foaie de hârtie pentru fiecare persoană, pe care este scris prenumele lui/ei. De asemenea, pentru fiecare participant din grup, câte un set identic de 3-5 obiecte, pe care le este scris prenumele. Aceste obiecte pot să fie bucățele de hârtie (tăiate în forme diferite – o inimă, un oval, un cerc etc.), un plic, o piatră, o cană, un creion etc.

Activitate:

  1. Ascunde toate aceste obiecte în sala de întâlnire, fie înainte să ajungă participanții, fie în timp ce ei sunt ocupați să facă altceva.
  2. Dă fiecăruia foaia de hârtie pe care îi este scris prenumele. Dacă nu este nepotrivit cultural, cere fiecăruia, pe rând, să arate grupului foaia și să își rostească prenumele.
  3. Explică participanților că veți porni la ”vânătoare de nume”. Numele fiecăruia a fost scris pe diferite obiecte care sunt ascunse în locul de întâlnire. Spune-le câte obiecte are fiecare și care sunt acestea.
  4. Înainte să înceapă vânătoarea, spune-le că fiecare are voie să ia doar obiectele cu propriul nume pe ele. Dacă găsesc obiectul altcuiva, nu au voie să spună nimic și trebuie să îl lase acolo. Unii oameni preferă să ”vâneze” împreună cu altcineva; pot să lucreze împreună în perechi și astfel să se ajute reciproc.
  5. Când cineva a găsit toate obiectele cu numele său pe ele, va fi felicitat și poate păstra aceste obiecte. Sau, poți sugera să lase cana în sală, pentru a o folosi la următoarele întâlniri.

Variantă: Cere participanților să scrie ei etichetele și să le lipească pe obiectele ce vor fi ascunse. Astfel, ei pot exersa să își scrie numele pe 3-4 bucățele de hârtie. Apoi împarte grupul în două echipe. O echipă închide ochii, în timp ce cealaltă echipă îi ascunde obiectele. Apoi prima echipă merge la vânătoare; fiecare persoană are voie să ia doar acele obiecte pe care îi este scris numele. Când s-au găsit toate obiectele, se inversează rolurile.


D2: Etichetare

Obiectiv: să învețe să facă legătura între idei și cuvintele scrise.

Necesar: bucăți de carton sau hârtie care vor fi folosite ca și etichete ce conțin numele obiectelor din sala de întâlnire, cum ar fi: masă, scaun, ușă, sobă, ferestre, întrerupătoare. Dacă grupul trebuie încă să exerseze legătura dintre literă și sunet, alege obiecte care fiecare începe cu o altă literă. Dacă este necesar, scrie prima literă a fiecărui cuvânt cu o altă culoare, de exemplu ”Masă” pentru ”masă”.

Jocul:

  1. Arată etichetele și explică ce este scris pe ele, mai ales dacă participanții nu stăpânesc prea bine cititul. Dacă este necesar, alege doar 3-4 etichete. Acest lucru nu va permite ca oamenii să se descurajeze și să gândească: ”niciodată nu o să reușesc să învăț!”
  2. Apoi cere participanților să pună etichetele la locul potrivit. În funcție de mărimea grupului, acest lucru se poate face ca un singur grup sau în grupulețe de doi sau trei.
  3. Acest joc se poate juca și în două echipe. Prima echipă pune 3-4 etichete la locul potrivit. Apoi echipa a doua trebuie să verifice dacă au făcut corect.
  4. Apoi rolurile se inversează și echipa a doua pune etichetele, iar prima verifică.
  5. Dacă nu este nepotrivit cultural, fiecare echipă primește un punct pentru fiecare etichetare corectă.
  6. Dacă se găsește o etichetă greșită, cere grupului care a greșit să încerce să corecteze. Sau cere grupului care a descoperit greșeala să pună eticheta la locul potrivit.

Varianta 1: Dacă folosești aceeași încăpere pentru mai multe întâlniri, poți să lași etichetele pentru următoarele lecții, pentru a-i ajuta pe oameni să își amintească acele cuvinte. Pe scurt, poți să recapitulezi etichetele la întâlnirea următoare, să vezi cât de bine își amintesc cuvintele. Dacă este necesar, repetă jocul.

Varianta 2: Adu obiecte care să fie etichetate, în loc să folosești ceea ce este deja în sala de întâlnire. De exemplu: linguri, ciocan, cuie, pixuri, cărți sau pahare. Scrie câte o etichetă pentru fiecare obiect. Din nou, cere participanților să pună eticheta corectă la fiecare obiect.

Varianta 3: Când toate obiectele au fost etichetate, cere participanților să adune etichetele. Apoi pune-le tu la loc, dar ai grijă să faci cel puțin 2 greșeli (distractive?). Permite grupului să te corecteze.


D3: Ghicește cuvintele

Obiectiv: să lărgească vocabularul.

Necesar: Gândește-te dinainte la câteva cuvinte care au legătură cu un anumit subiect și pe care vrei să le predai participanților. Alege cuvinte care pot fi mimate cu ușurință, de exemplu, emoții: tristețe, bucurie, singurătate, ușurat sau surprins. De asemenea, te poți gândi la obiecte pe care oamenii le folosesc des și să îi înveți cuvinte care au legătură cu aceste obiecte. De exemplu, dacă participanții folosesc mașină, îi poți învăța părți ale mașinii.

Mai ai nevoie de ceva pe ce să scrii, cum ar fi o tablă.

Jocul:

  1. Discutați cuvintele în grup. De asemenea, scrie-le, pentru ca toți să le vadă. Dacă este necesar, desenează o imagine reprezentativă pentru fiecare cuvânt, ca să le fie mai ușor să țină minte însemnătatea cuvântului.
  2. Cere unei persoane să aleagă un cuvânt, dar fără să le spună celorlalți care este cuvântul ales. Apoi cere-i să mimeze acel cuvânt.
  3. Ceilalți trebuie să ghicească cuvântul. Cel care mimează are voie doar să dea din cap dacă este da sau nu.
  4. Dacă se ghicește cuvântul, altcineva poate să mimeze alt cuvânt.
  5. Toți cei care vor, pot să mimeze pe rând.

Variantă: Acest joc poate fi jucat și în două echipe. Pe rând, echipele mimează câte un cuvânt pe care îl aleg. Mima poate fi făcută de una sau mai multe persoane. Cealaltă echipă trebuie să ghicească cuvântul. Dacă îl ghicesc, primesc un punct și e rândul lor să mimeze un cuvânt.