Înmulțirea: Jocuri 17-22

2

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

Aici sunt prezentate jocuri distractive prin care se învață principiile de bază ale matematicii. Unele dintre aceste jocuri sunt prea avansate pentru preșcolari. De aceea sunt prezentate într-o secțiune diferită.

Descărcați Jocurile matematice în format pdf


Jocul 17: Râma1236788

Necesare: o cutie mică sau ceva ușor, ca o cutie mică.

Activitate:

 1. Patru elevi stau în fața grupului. Discuțați cu elevii câți vor fi în total dacă fiecare elev ar avea o pereche.
 2. Alege încă patru elevi și cereți-le să stea în față.
 3. Numărați toți elevii care stau în picioare.
 4. Scrieți pe tablă ( sau pe altceva care să fie vizibil): 4×2=8.
 5. Cereți elevilor care stau în picioare să formeze perechi. Fiecare pereche se ține de ambele mâini. Perechile formează un șir, ținându-și mâinile la mijlocul șirului. Pune o cutie, sau un alt obiect ușor, de exemplu un animal de pluș sau o minge mare, pe primele două mâini. Elevii trebuie să trimită cutia la următoarea pereche, fără să o lase să cadă.
 6. Când cutia a ajuns la capătul rândului, începe jocul din nou cu alți elevi și cu o adunare diferită.

Pentru distracție, poate doriți să adăugați o penalizare în cazul în care cutia (sau mingea) cade. Poate că toată lumea din „omidă” trebuie să sară în sus și în jos de 4x pentru că grupul s-a înmulțit cu 4.

Variantă: Începe cu numărul 2, nu cu 4. 5×2=10, 6×2=12, 7×2=14


Jocul 18: Sunt tot atâția?007

Necesare: două cercuri mari pe podea, trasate cu creta sau cu bandă adezivă, sau cercuri mari ca pentru gimnastică.

Activitate:

 1. Un elev stă în fața cercului, cu ochii închiși și cu spatele la grupul de elevi. În acest joc, e nevoie ca elevii să păstreze liniștea.
 2. Liderul jocului alege un anumit număr de elevi care vor merge să stea în cerc cât de liniștiți posibil. Elevul care are ochii închiși ascultă cu atenție. După care spune câți copii a auzit.
 3. Numărul de copii pe care el i-a spus merg în celălalt cerc, după care se întoarce și toată clasa de elevi se uită la cele două cercuri. Este același număr de elevi în ambele cercuri? Scrieți operatia pe tablă: 3×2=6, 4×2=8.

Variantă: lucrați cu 3 cercuri. Exersați înmulțirea cu 3.


Jocul 19: Trage la țintă fără săgeți1274433

Necesare: dopuri de la flacoane, nasturi sau alte obiecte mici pentru fiecare elev.

Activitate: 

 1. Trasați 3 cercuri pe pământ, unul în interiorul celuilalt. În cercul central scrieți: x10, sau x3.
 2. În următorul cerc scrieți x5 sau x2.
 3. În cercul exterior, nu scrieți nimic, sau scrieți x1.
 4. Unul câte unul, copiii vor arunca dopul sau nasturele la țintă.
 5. După ce au aruncat toți elevii, adunați punctele acumulate.
 6. Un nasture aruncat în cercul interior obține mai multe puncte decât unul aruncat în cercul exterior.
 7. Câte puncte am adunat?

Variantă 1: Împărțiți copiii în două echipe. O echipă va arunca la țintă, după care trebuie să îi calculați punctele obținute. A doua echipa va arunca la țintă, după care veți aduna punctele obținute. Care echipă a adunat cele mai multe puncte?

Variantă 2: O alta variantă a acestui joc ar fi ca fiecare echipă să aibă o culoare diferită de dopuri/nasturi.  Cereți fiecărei echipe să arunce dopurile la țintă. La urmă, adunați punctele câștigate de fiecare echipă, în funcție de culoarea echipei.


Jocul 20 “Sotron”

Necesar:  spatiu pentru sarit; banda izolatoare sau creta pentru a trasa spatiile de sarit in doua culori diferite. O coala mare sau o tabla pentru a tine scorul punctajelor celor doua echipe la vedere.

Activitate:

 1. Pregateste dinnainte sau impreuna cu participantii: patrate de sarit intr-un singur rand. Alterneaza doua culori -una pentru numere pare si cealalta pentru numere impare sau daca nu dispuneti de culori diferite, trasati forme geometrice diferite (de exemplu: patrat, cerc, patrat, cerc, s.a.m.d.). Numeroteaza formele geometrice de la 1-2-3- pana la 10 sau chiar 20. Diferentiaza numerele pare de cele impare fie prin incadrarea lor in forme geometrice diferite (cerc, patrat), fie prin doua culori diferite (alb, verde).
 2. Imparte grupul de participanti in doua echipe. Echipele vor sari pe rand in toate patratele/cercurile din sirul trasat dinnainte. Pe masura ce fiecare participant sare, acesta va numi fiecare cifra/numar. Pastreaza scorul:  un punct pentru fiecare membru al celor doua echipe, care realizeaza sariturile si numarutul corect.

Variante :

 1. La inceput vor sari dintr-o forma geometrica in alta, numarand 1, 2, 3, 4, . .
 2. Apoi cere echipelor sa sara tot a doua forma geometrica incepand de la prima forma geometrica-1. Prin urmare ei vor sari doar pe numerele impare, numind numele fiecarei cifre, cu voce tare (1,3,5,7,9 . . .).
 3. Urmatorea tura, echipele vor sari pe rand tot in a doua figura geometrica, incepand dinaintea primei figuri , astfel incat vor sari doar pe numerele pare, numindu-le cu voce tare (2,4,6,8. . .).
 4. Echipa cu cele mai multe puncte este castigatoare. Premiul poate consta in a le acorda privilegiul sa aleaga urmatorul joc sau sa fie cei care vor incepe urmatorul joc. In acelasi timp premiul poate consta in a se gandi ce pedeapsa sa dea echipei necastigatoare (sa alerge de trei ori in jurul terenului, sa faca salturi mari asemeni broastelor in timp ce oracaiesc).

Jocul 21: Mănâncă de două ori2 cookies 2 dots

Necesare: un set de 10 căni, boluri sau alte recipiente mici care au o hârtie sub fiecare.  Multe lucruri mici de mâncat, de exemplu nuci, alune, stafide, boabe de struguri, zmeura, afine, biscuiți mici, covrigei, sau dacă e absolut necesar, bomboane.

Activitate: 

 1. Alegeți 2 elevi care să vă ajute să puneți cănile într-un singur șir. Numărați cănile cu voce tare. Apoi, puneți două lucruri mici de mâncat în fiecare cană. Copiii vă pot ajuta la aceasta.
 2. Numărați acum numărul de căni sau stafide. Câte avem în cana nr 1? 2. Scrieți 2 pe hârtia de sub această cană.
 3. Numărați câte sunt în cana 1 și cana 2. Scrieți 4 pe hârtia de sub cana 2.
 4. Continuați tot așa de-a lungul rândului.
 5. Copiii scriu 2,4,6,8, etc pe propria lor bucată de hârtie.
 6. Când ați ajuns la cana 10, copii pot împărți lucrurile de mâncat pentru a mânca fiecare o parte egală cu ceilalți.
 7. Scrieți toată adunarea pe tablă: 1×2=2, 2×2=4, 3×2=6, etc.
 8. Dacă un copil poate spune din memorie următorul șir de numere, va primi o medalie sau o diplomă: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20.

Variantă: puteți folosi acest joc pentru înmulțirea cu 3, 4 , etc.


Jocul 22: Insectele

Necesare: o coală de hârtie pentru fiecare copil care are desenat pe ea 10 cercuri cu o operatie diferită din tabla înmulțirii cu 2 sub fiecare cerc (1×2, 2×2, 3×2, etc.); creioane.

Activitate: fiecare copil primește o coală de hârtie cu 10 cercuri pe ea. În fiecare cerc, copilul trebuie să deseneze tot atâtea insecte cât este rezultatul operatiei.

Variantă: puteți face acest joc și pentru a învăța înmulțirea cu 3, 4 sau 5.


Created by Marleen Schönthaler 2014
Illustrated by Ellen Holmes