E: Simte și desenează

15

Aceste activități pot fi citite și în limba engleză en_gb și în limba olandeză 


E1: Bățul meuMy stick in pot

Necesar: aduceți nisip, un recipient și un băț mare pentru fiecare elev, sau cereți elevilor să își aducă propriul băț.

 Activitate:

  1. Puneți niște nisip într-o cutie sau în alt recipient. E nevoie de suficient nisip pentru ca sa susțină un băț mare. Fiecare elev va pune bățul lui în recipientul cu nisip.
  2. Admirați fiecare băț în parte. Apoi, cereți fiecărui elev să spună de unde are bățul, la ce poate fi folosit și apoi să îl descrie. Cereți-le să îl atingă pe toată lungimea lui, în timp ce au ochii închiși.
  3. Împărțiți elevii în perechi. Dați fiecărui elev bățul colegului său și cereți-i să identifice diferențele dintre cele două bețe.
  4. Apoi cereți-i să închidă ochii, să pună mâna pe  un băț și să spună dacă este al lor sau al colegului lor. Când acest lucru devine prea ușor, măriți grupul.
  5. Faceți grupul atât de mare până când copiii nu mai știu al cui este bățul fiecăruia. Cereți fiecărui elev să își noteze bățul cu un semn sau cu inițiala numelui. Apoi păstrați bețele în gălețile sau cutiile cu nisip.

Abilități exersate: discriminarea diferențelor vizuale, munca în echipă, memoria, descrierea, folosirea de cuvinte.


E2: Copiază, legat la ochi (trasează linii, fără să te uiți)

E2 blindfold 2

Necesar: Hârtie, creioane, eșarfe sau pânze pentru a lega copiii la ochi.

Activitate:

  1. Un copil trasează o linie pe o coală de hârtie. Un altul parcurge cu degetul său arătător, toată linia trasată de primul copil.
  2. Pe urmă, acesta din urmă, ia un creion și o coală de hârtie. El/ea va trebui să își închidă ochii sau să fie legat la ochi, după care va încerca să redea linia trasată de primul copil. Copiii pot lucra această activitate în perechi sau grupuri mici. Dacă avem un grup restrâns de copii, poate fi utilizată o tablă, unde să se desfășoare această activitate.
  3. Odată ce copiii care au fost legați la ochi, au terminat de trasat, pot vedea și evalua dacă au reușit să redea linia corect.
  4. Repetă, complicând nivelul jocului, prin trasarea unor linii cu multe curbe și vârfuri ascuțite.

Abilități exersate: motricitate fină, pregătirea pentru scris, observarea diferențelor vizuale (importantă pentru pregătirea pentru scris)


E3: Trei modele

(Acest joc presupune desenarea unor modele creative; un model este un tipar decorativ care se repetă)

Necesar: hârtie și creioane. Împărțiți coala de hârtie în 3 părți prin împăturire. Faceți modele de activitate foarte simple.

E3 1

Activitate:

  1. Spune o poveste în timp ce arăți grupului exemplul tău. Sau, dacă e posibil, desenează modelul tău chiar în timp ce vorbești. Prin poveste, grupul va începe să vizualizeze modelele din lumea înconjurătoare. O poveste simplă: “În această dimineață am privit pe fereastră și am văzut norii (linii curbe). Am pornit pe drum (linii drepte). Apoi, în sfârșit am ajuns pe plajă și am văzut nisipul (punctulețe)”. Idei adiționale: a început să plouă (linii întrerupte); am văzut un bloc cu multe ferestre (pătrate sau dreptunghiuri); trotuarul sau asfaltul; o clădire din cărămizi; păsări zburând; dâra unui avion intercalată cu dâra altui avion; valuri; undele unei băltoace; curcubeu; gard.
  2. Apoi cere fiecăruia să își deseneze setul propriu de trei modele pe cele trei părți ale hârtiei. Înainte de a începe, poate ar fi necesar să discutați împreună idei de modele pe care le-ar putea desena. Poate începeți întrebându-i ce modele au observant ei venind înspre locul în care vă întâlniți sau modele pe care le pot observa chiar acum, privind pe fereastră sau în sala de întâlnire.

Fiecare model trebuie să fie complet diferit de restul, de preferat să se folosească tehnici cât mai variate de desen (linie punctată, linie ondulată, ca și valurile, liniuțe, etc.). Dacă este necesar, prezentați elevilor desene model făcute dinainte.

Abilități exersate: abilități motrice fine, discernerea diferențelor vizuale, creativitate.

Video


E4: Simțiți ritmul

E4Necesar: verificați dinainte dacă nu este o problemă culturală în a atinge piciorul cuiva. În acest caz, puteți schimba atingerea piciorului cu atingerea brațului, a mâinii sau a umărului.

Activitate:

  1. Bateți ritmul pe piciorul cuiva. Cereți-i să repete acel ritm pe piciorul altui copil, si tot așa până la terminarea cercului de copii.
  2. Atunci când ritmul ajunge la ultima persoană din cerc, ultimul trebuie să bată ritmul pe piciorul primei persoane din cerc. S-a schibat ritmul între timp?