Pachet introductiv

5

Descărcați Pachetul introductiv în format pdf


A. Deprinderi Verbale

A1 – Finalizează povestea6392912

Deprinderi exersate: Ordonarea, folosirea cuvintelor, construirea vocabularului, creativitatea

Materiale necesare:

  1. Imagini a unei povești/istorioare foarte cunoscută sau orice altă imagine ușor de rescunoscut de către elevi și a cărei acțiune are o posibilă continuitate;
  2. Trei obiecte, care, de obicei, nu se folosesc în același context sau împreună. De exemplu: o găleată, o roată și o samânță; un cui, o farfurie și o pătură . . .
  3. O tablă sau o bucată de carton unde să poată fi publicate povestioarele.

Activitatea :
Instructorul/Profesorul vine cu o imagine în fața copiilor/participanților și le cere să spună ceea ce văd în imaginea respectivă. Apoi instructorul le cere să găsească diferite acțiuni continue ale imaginii respective, precum și diferite finalități, oferind astfel fiecărui participant ocazia să creeze câte o povestioară.

Pentru ridicarea nivelului de dificultate se pot aduce cele trei obiecte diferite ca utilitate și se așează vizibil în fața tuturor.

Fiecare, care dorește, realizează câte o povestioară cu cele trei obiecte distincte. Se publică povestioara (cea mai comică sau cea mai ilustrativă din punct de vedere al împrejurimilor sau al varietății de cuvinte utilizate sau se publică cât mai multe povești –activitatea se poate repeta de fiecare data urmărind una din variantele enumerate anterior).
SAU
Participanții sunt lăsați să aleagă cea mai bună povestioară
Povestea/ poveștiile sunt păstrare pentru exercitiții de citire ulterioare.
Aici sunt binevenite fișele de lucru cu imagini secvențiale sau cu acțiuni secvențiale.

Fișa opțională: pune imaginile în ordinea acțiunilor.


C. Deprinderea De a asculta comenzi

Deprinderi exersate: concentrare, discernerea diferențelor de sunete (necesare în procesul de învățare pentru a citi).

C1 – Telefon1429006901

Materiale  necesare: Nimic.

Activitatea:
Toată lumea se așează într-un cerc.
Șoptesti un cuvânt în urechea unei persoane.
Persoana numită transmite în șoaptă cuvântul în urechea persoanei următoare, și tot așa în jurul întregului cerc.
În cazul în care cuvântul ajunge la ultima persoana, se spune cu voce tare. Este același cuvânt?

Variante:
Scrieți primul cuvânt pe o bucată de hârtie sau tablă. Nu lăsa pe nimeni să-l vadă. În cazul în care ultima persoană spune cuvântul cu voce tare, arată     clasei cuvântul  scris anterior și cuvântul spus de ultima persoană. Este la fel?
Crește dificultatea jocului printr- o frază în șoaptă, mai degrabă decât un singur cuvânt (de exemplu, “un câine mare” sau “cartofi prajiți gratuiți”).

Crește dificultatea de șoptire cu propoziții întregi.

 


D.  Deprinderi Vizuale

Deprinderi exersate:  observarea diferențelor ( lucru important în discernerea diferențelor dintre litere),  descrierea, reamintirea ordinii, ordinea dreapta-stânga, stânga-dreapta; sarcinile trebuie luate în serios.

D1 – Recunoscând diferențele001

Este nevoie de cinci elevi.

Pregătire: se asigură scaune pentru toți participanții

Materiale necesare: un clopoțel sau orice altă jucărie ce face zgomot prin mișcare, diferite obiecte sau jucării, fișe de lucru.  ???

Activitatea:

Se vor așeza trei participanți într-un rând, în fața grupului;
Profesorul va spune ceva despre fiecare participant, dintre cei trei aflați în rând;
(de exemplu tipul de îmbrăcăminte,culoarea părului,etc).
Participanții de pe scaune vor trebui să-și închidă ochii. Participanții din rând își vor schimba locurile.
Grupul va fi întrebat: Puteți vedea ce s-a schimbat? În ce     ordine au fost așezați ei înainte?003
Se adaugă mai mulți participanți la rând și se repetă  cele de mai sus.
Se mai pot adăuga participanți la rând fie până în momentul în care grupul de pe scaune nu-și mai poate aminti schimbările realizate ori fie până participă  fiecare din sală.

Variantă:
Pentru  a ridica nivelul jocului se pot folosi diferite obiecte din natură sau jucării pe care le așezăm în rând astfel încât să poată fi văzute de către toți  participanții.
La fel ca mai sus, grupul trebuie să-și închidă ochii, timp în care profesorul sau unul din ei schimbă ordinea sau o caracteristică a obiectelor din rând. (Obiectele se pot adăuga, se pot scoate sau se pot îmbogăți cu diferite caracteristici –  de ex. Un băț poate fi împodobit cu o fundă sau cu diferite modele crestate, o piatră poate fi pictată, o jucărie poate fi îmbrăcată, se poate adăuga un simplu abțibild cu o față zâmbitoare).

Fișe opționale:  #D1 Punctează diferențele
Aici participanții pot lucra fișe în care li se cere observarea modelului și continuarea acestuia.
Fișe de lucru suplimentare:
https://www.activityexpress.co.uk/spot_the_difference_activities.html
https://www.elcivics.com/worksheets/games/find-differences/download.html
https://www.kidsfront.com/find-differences.html


G. Descriere si comparare

Deprinderi exersate: observarea si denumirea pozițiilor și a însușirilor (important în deosebirea diferențelor dintre litere), modalități de exprimare politicoasă, civilizată, sortarea obiectelor în funcție de anumite criterii date.

G7 – Biblioteca006

Materiale necesare:
Cel puțin 10 cărți (mai multe dacă sunt mai mulți studenți) diferite ca dimensiune, forme, culori; o masă, două scaune
(unul pt bibliotecar și unul pt cel ce vine să împrumute cărți.)
Activitatea:
Pentru început instructorul este bibliotecar, iar participanții vin să împrumute cărți. Participanții trebuie să salute de fiecare dată când vin și când pleacă,  să ceara politicos cartea  dorită și să vorbească în propoziții.
Ex: Bună dimineața!/Bună ziua!, aș dori, vă rog, o carte mare, subțire cu o copertă albă sau  Aș dori o carte cu multe imagini, vă rog.
Bibliotecarul înmânează cartea cerută și cel ce împrumută mulțumește și salută.
Instructorul va verifica, întrebând clasa, dacă a înmânat cartea corectă celui ce a venit s-o împrumute.
Nivelul de dificultate se poate ridica prin înmânarea greșită a cărții, prin oferirea slujbei de bibliotecar unuia din participanți, prin mărirea numărului de însușiri  ale cărților cerute (cartea trebuie să fie alba, mica, groasă cu o literă anume pe ea).
La finalul activității participanții trebuie să aducă înapoi cărțile și li se va cere să le așeze după un criteriu foarte clar:
De ex.: toate cărțile mari trebuiesc aranjate in spatele scaunului;/ toate cărțile mici trebuiesc aranjate sub masă; /toate cărțile mijlocii trebuiesc aranjate lângă fereastră.
Variantă:
Acest joc se poate juca în diverse moduri. Poate fi învățat după ce participanții și-au însușit anumite forme geometrice sau anumite litere.
În loc de cărți se pot utiliza bețe sau bucăți de lemn sau bucăți de carton de diferite mărimi și forme. Pe fiecare băț poate fi lipit o culoare, o formă  geometrică, o cifră, o literă sau o imagine.
Notă: A vorbi politicos diferă de la o limbă la alta. Descoperiți ce este specific limbii native a studenților dumneavoastră precum și limbii majoritare țării unde lucrați.

G5 – Cântarul004

Materiale necesare: În jur de 15 pietre ( sau alte obiecte) de diferite dimensiuni și greutăți.

Pregătire: e bine de găsit 10 pietre de mărimi diferite și diferite materiale (pene, fier, art.plastic, pânze –mărimi mici); Se va realiza un cântar dintr-un umeraș pe     ale cărui brațe laterale pot fi atârnate fie două plase, fie două talere realizate din farfurii de carton sau plastic prinse la cele doua capete ale umerașului cu         sfoară sau panglici.?

Activitatea:
Un elev primește o piatră. Cum este aceasta? Grea sau ușoară. Apoi i se dă altă piatră. Mai grea sau mai ușoară. Tinând a doua piatră în mână, elevul sau eleva va putea spune diferențele dintre cele două obiecte.

Elevul trebuie ajutat în realizarea descrierii prin utilizarea unor cuvinte precum: mare/mic, greu/ușor, mai greu/mai ușor.

Astăzi oamenii pentru a putea măsura greutatea diferitor bunuri folosesc cântarul.
Noi vom utiliza azi un cântar foarte simplu. Instructorul va ține umerașul sau îl va agăța de un cui sau o bară astfel încât toți participanții să aibă vizibilitate maximă.

Participanții vor fi rugați să cântărească diferite pietre. Ce observați?
Participanții sunt rugați să așeze pe un taler (sau în plasă) pene, iar pe celălalt fie pietre, fie fier.

Se va discuta despre ceea ce face o piatră sau un obiect mai grele. Este mai mare! Materialul din care este făcut!
Vă puteți gândi la ceva care este mare ca dimensiune, dar mai usor? (un balon, o perină), iar apoi opusul: numiți ceva care e mic și greu (plumbul,fierul)

Cereți unui participant să cântărească în mâna sa o piatră. Este grea? Dați-i apoi o altă piatră ori mai ușoară, ori mai grea. Lăsați-l să țină ambele pietre în cele două mâini. Cereți-I să descrie diferența dintre cele două pietre.

Împărțiți participanții în grupuri de câte patru. Dați-le fiecărui grup 4 pietre cu greutăți diferite. Oferiți fiecărui participant din grup să țină fiecare din cele patru pietre. Dați apoi fiecaruia câte o piatră din cele patru. Cereți-le apoi să se așeze într-un rând pornind de la cea mai grea piatră la cea mai ușoară. Cei care se vor așeza correct în ordinea cerută vor primi un mare HURAAAA!?

Variantă:
Jocul poate fi repetat într-o altă activitate utilizând cântare realizate de către copii – pe un cub de lemn se așează un linear (se adaugă de o parte si de cealaltă a linearului diferite obiecte mici) (de aici ei pot descopri cum funcționează o catapultă), iar scopul activității poate fi consolidate prin completarea unor fișe ce cer rezolvarea unor probleme de logică.