F. Numere și Numerale

6

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

F1: Găsește-ți numărulfind numbers

Necesare:  bucăți mici de hârtie cu numerale scrise pe ele. Faceți doar un singur exemplar cu numărul 1, două cu numărul 2, trei cu numărul 3, patru cu numărul 4 și cinci cu număru 5.

Activitate: Amestecați bucățelele de hârtie. Dați fiecărui elev o bucățică de hârtie. După semnalul stabilit, elevii trebuie să afle pe toți ceilalți elevi care au același număr scris pe hârtie. După aceasta, numărați elevii din fiecare grupă. Corespunde numărul lor cu numărul scris pe hârtie? Dacă nu, de ce? Poate nu au fost suficienți elevi, cineva s-a încurcat, sau poate o hârtiuță cu numărul 4 nu a fost luată.

Variantă:  În cazul unui grup foarte mic, dați toate bucățile de hârtie elevilor. În loc să cereți elevilor să se grupeze, cereți-le să așeze în ordinea corectă hârtiuțele cu numere, de la 1-5.


F2: Numără acasă

Necesare: imagini ale unui:1 count at home buckets

 1. bebe
 2. găleți de apă
 3. copii care lucrează în grădină/ se joacă pe stradă
 4. prieteni5 sticks
 5. bețe

O coală de hârtie  pentru colorat sau un afiș cu 1 bebe, 2 găleți, etc…

Activitate A: Arătați coala de hârtie pentru colorat / afișul clasei. Numărați fiecare obiect ( 1 bebe) și cereți copiilor să spună numeralele în limba maternă cât și în limba națională.

Activitate B: Puneți în practică situațiile prezentate pe afiș. Cineva va interpreta bebelușul, altul va căra două găleți, 3 elevi vor lucra în grădină, ș.a.m.d. Repetați numeralele. Faceți intenționat greșeli, în special în limba maternă și cereți elevilor să vă corecteze.


F3: Fă trei pași înainte

runningNecesare: o cameră/ spațiu pentru mișcare, o linie trasată pe podea sau pe jos.

Activitate (cunoscută în România, Câți pași îmi dai împărate?)

Toți elevii, cu excepția unuia, stau în spatele liniei. Unul dintre elevi devine liderul jocului. El merge la o distanță de grupul de elevi rămași și stă cu spatele la ei. Elevul – lider hotărăște câți pași poate face fiecare elev din grup înspre el: 1,2,3,4 sau 5. Fiecare elev face exact numărul de pași permis de elevul-lider. Primul elev care atinge linia trasată câștigă jocul și devine el însuși lider.running 1

Variante:

 1. Elevii care fac prea mulți pași trebuie să meargă înapoi, de la început.
 2. Elevul lider poate specifica tipul de pași, pe lângă număr. De exemplu, 1 pas de uriaș, 3 pasi de bebe, 5 salturi, 4 sărituri, 2 pași înapoi. Elevii care nu respectă indicațiile trebuie să se întoarcă la linia de pornire.

F4: Cât de multi ai auzit?

Necesare: nimic anume.

Activitate:How many do you hear

Elevii trebuie să fie foarte cuminți și să păstreze liniștea. Alegeți un elev care să stea în fața celorlalți dar cu ochii închiși. După care, liderul jocului alege un alt elev care sa meargă să stea lângă acest elev. Acesta merge încet spre elevul care are ochii închiși. După ce a ajuns acolo, liderul arată spre un alt elev. Acest lucru continuă până ce se ajunge la un anumit număr de elevi. Apoi, elevul cu ochii închiși trebuie să ghicească numărul de elevi care stau înșiruiți lângă el. Cereți întregii clase să numere cu voce tare. A auzit bine elevul?

Pregateste cifre scrise pe diferite bucati de hartie. Cel care trebuie sa ghiceasca numarul colegilor ce stau in picioare, in spatele sau merge inaintea sa, ca gaseasca cifra corespunzatoare numarului de participanti, care stau in spatele sau. Daca gaseste corect cifra celor ce stau in spatele sau, primeste un premiu sau un punct. Poate fi jucat ca o competitie intre doua grupuri.


F5: Aleargă nebuneștemake rows

Necesare: 8 bucăți mari de hârtie pe care sunt desenate buline. Pe prima hârtie 1 bulină, pe a doua, 2 buline, pe a treia 3 buline, s.a.m.d.;cate o cutie/cos cu cifre scrise pe cartoane A5 de la 1-8 , pentru fiecare plansa intinsa pe jos.

Activitate: Cereți elevilor să se uite cu atenție la fiecare planșă. Așezați apoi planșele pe podea, în diferite părți ale sălii de clasă. Elevii stau toți într-un singur loc, departe de planșe. La un semnal, (de exemplu, fluierat), toți copii aleargă înspre planșete. Ei trebuie să se așeze în rând lângă fiecare planșă, în funcție de numărul bulinelor de pe planșa respectivă. După ce se completează numărul copiilor pentru o anume planșă, copiii se pot așeza. Numărați apoi copiii din fața fiecărei planșe. Este numărul de copii corect?

Fiecare grup de copii, adunati langa planse au cate o cutie/cos in care sunt cifre de la 1-8 scrise pe cartoane A5.  Acesti participanti trebuie sa gaseasca cifra corespunzatoare numarului de buline de pe plansa lor.

După ce copiii s-au obișnuit cu jocul, el poate fi jucat cu două echipe. În acest caz, trebuie să aveți două serii de planșe și două grupuri de copii. Care grup termină primul?


F6: Câți încap?How many fit

Necesare: cercuri pe podea sau pământ, tablă, 5 bucăți mari de hârtie, pe fiecare fiind scris un numeral (1, 2, 3, 4 sau 5), sau puteți scrie numere în cercuri desenate cu creta pe trotuarul de afară, sau puteți scrie numerele cu bandă de lipit pe podeaua din sala de clasă.

Activitate: scrieți un numeral pe tablă. În dreptul lui, desenați numărul corespunzător de buline. La acest punct, întrebați copii câte buline trebuie desenate.

Așezați cercurile pe podea sau pe jos. După semnalul stabilit, de exemplu, după un fluierat, copiii se așează pe fiecare bucată de hârtie, sau în interiorul cercurilor. Numărul copiiilor din fiecare grup trebuie să coincidă cu numărul scris pe tablă. Verificați dacă acest lucru este corect. Apreciați copiii dacă s-au așezat corect.

Variantă: Dacă aveți mai puțin de 15 elevi în clasă, cereți elevilor să așeze numărul corect de carioci, creioane, dopuri, etc, pe fiecare bucată de hârtie, în loc de a se așeza ei pe bucățile de hârtie.


F7: Care este numărul tău preferat?

favorite numberContext cultural: Multe culturi au un număr preferat. De exemplu, în Europa de Vest, numărul 3 este numărul preferat. În povestirile clasice, personajelor le sunt acordate 3 dorințe sau 3 frați, nu 4 sau 5, încearcă să câștige prințesa, 3 zâne bune oferă daruri…. Oamenii au tendința de a organiza lucrurile în jurul numărului 3, au chiar 3 mese pe zi. În multe culturi de indieni americani, numărul favorit este 4, datorită celor 4 puncte cardinale. Evenimentele din istorisirile tradiționale au legătură mai mare cu numărul 4 decât cu 3. Oamenii nu sunt întotdeauna conștienți de numărul lor preferat, dar folosirea lui poate ajuta la creșterea gradului de interes și acceptare a lecțiilor.

Necesare: postere sau tablă cu cretă pe care sunt desenate 1, 2, 3, 4, 5 buline, o bucată de hârtie pentru fiecare elev, instrument de scris pentru fiecare elev.

Activitate:  Așezați desenele cu cele 1, 2, 3, 4, 5 buline în fața clasei. Cereți elevilor să se așeze în fața numărului pe care îl preferă. Numărați câți elevi sunt în fiecare rând. Numărul cu elevii cei mai mulți sar de doua ori in aer, cat de sus pot ei. Apoi randul cu cei mai putin elevi primesc o sarcina de indeplinit – se invart in jurul lor si isi ating nasul in acelasi timp (acorda prioritate creativitatii copiilor). Fiecare elev duce acasă o bucată de hârtie cu un număr de buline (sau cu X-uri sau cruciulițe) pe care le-a câștigat.

Pentru a pastra partea hazlie a jocului, cere fiecarui rand format sa execute o comanda de atatea ori cat arata bulinele de pe plansa lor. Un rand poate gandi sarcina pentru celalalt rand. Faceti conexiunea dintre numarul de sarituri/ comenzi effectuate si numarul bulinelor de pe plansa lor.


F8: Desenați numărul favorit

Necesare: hârtie și creioane

Activitate: Cere participantilor sa scrie pe coala de hartie primita numarul sau cifra lor preferata. (Pot fi pregatite fise ajutatoare pentru fiecare cifra in parte, care sa ofere participantilor posibilitatea de a-si insusi corect abilitatea de a scrie cifra preferata.)

Impreuna cu toti participantii incercati sa gasiti cat mai multe asemanari intre forma cifrei si obiecte uzuale din mediul inconjurator. De exemplu cifra 1 arata ca un bat sau ca un carlig; cifra 3 seamana cu un covrig din care tocmai a muscat cineva sau cu un cercel tip inel, deschis . .  ..

Cere participantilor sa deseneze pe fisa, unde au exersat cifra preferata, o imagine care arata asemanator cu cifra aleasa sau care ii ajuta pe ei sa isi aminteasca acea cifra. De exemplu pentru cifra 2 pot desena o lebada sau o gasca, o girafa sau pur si simplu pot transforma cifra respectiva intr-un personaj sau animal. (“9”- poate deveni o fetita cu parul lung impletit intr-o singura coada, la dreapta.)

o girafa sau pur si simplu pot


F9: Recunoaste numarul

Necesare: un povestitor tradițional sau o povestire din cultura elevilor, bucăți de hârtie sau de carton pentru fiecare elev pe care scrie 1, 2, 3, 4 și 5. În plus, ați putea avea încă o bucată de hârtie și un instrument de scris pentru fiecare elev.

Activitate: povestitorul tradițional spune povestea în limba maternă a elevilor. De fiecare dată când se folosește un număr în poveste, elevii ridică cartonașul cu numărul respectiv pe el. Observați care număr apare cel mai des. Cereți unui elev să repovestească totul în limba națională. Ceilalți elev îl ajută la numărat. Câți frați/ surori/vrăjitoare/pescari erau în poveste? De câte ori măgărușul a mers pe drumul greșit? Câte dorințe i s-au îndeplinit țăranului? Câte boabe de fasole erau în geantă? Câte obiecte fermecate a furat Jack de la căpcăun? Dacă doriți, puteți cere elevilor să deseneze obiectele care apar în povestire cu numărul corespunzător scris pe hârtia de desen: 7 lebede, 3 boabe fermecate, 3 oameni de biserică (un rabin, un preot și un predicator baptist erau într-o barcă…).


Jocuri care folosesc cifra 3 ca număr preferat

Puteți folosi aceleași jocuri cu alte numere- oricare număr a câștigat în jocul de mai sus, sau oricare număr doriți să îl învățați cu elevii.

F10: “De-a mata” in TrioTrio tag 1

Necesar: spațiu de alergatTrio tag 2

Activitate: Un elev stă în față: numărul 1. Un alt elev îl ține de mână: numărul 2. Întrebați elevii din clasă: Cum putem ajunge la numărul 3? Da, un alt elev îl va ține de mână Trio tag 3pe al doilea: numărul 3. Acești trei elevi sunt liderii jocului.

Ceilalți elevi aleargă dintr-o parte în alta a sălii de clasă. Cei trei elevi încearcă să îi prindă. Cei trei elevi trebuie să continue să se țină de mână pentru ca să conteze atingerea lor. După ce toți elevii au fost atinși, se aleg alți elevi ca lideri.


how many fingers 3F11. Câte degețele?

(Cum să arătăm numărul folosind degetele)

Necesar: un set de 10 cartonașe cu numeralele 1-10 scrise pe ele.

Activitate: cereți fiecăruia să își pună mâinile în față. Avem 2 mâini cu 10 degete in total. Cereti participantilor sa arate fiecare cele 10 degete.

Puteți ridica un deget deasupra celorlate? Dar 2?

Arătați unul dintre cartonașe cu cifra. Apoi cereți elevilor să ridice același număr de degete cât indică numărul de pe cartonaș. Repetați activitatea până ce elevii recunosc numerele și numeralele.


F12. Numărați sunetele

Abilități practicate: număratul, discernerea diferențelor dintre sunete, senzațiile, recunoașterea numeralelor.

Necesar: pietricele mici, nuci sau mărgele, o suprafață mai tare pe care să le putem răsturna astfel încât să facă un sunet, tablă și cretă.count the sounds

Activitate:

 1. Cereți unui elev să stea în fața tablei cu ochii închiși sau cu spatele la tablă.
 2. Lăsați să cadă o piatră pe masă așa încât să facă un sunet distinct.
 3. Lăsați să cadă una câte una.
 4. Cereți elevului să numere pietrele pe măsură ce cad.
 5. La urmă, permiteți-i să simtă pietrele și să le numere din nou pentru a se asigura că a numărat corect.
 6. Cere elevului să le numere din nou.
 7. Scrieți numeralul pe o tablă pe măsură ce elevul numără, așa încât să se producă o legătură între citirea și recunoașterea numeralelor.

F13. Deseneaza “personajul”

Necesar:  O pereche de zaruri; O coala hartie si un creion pentru fiecare participant; o diagrama cu partile corpului reprezentate fiecare de cate o fata a zarului.

Activite:  Participantii dau pe rand cu zarul.  Punctele pe care participantul reuseste sa le obtina prin aruncarea zarului determina care parte din corp o va desena. Primul care finalizeaza de desenat intreg corpul este numit “castigator”, cu toate ca toti participantii vor fi apreciati pentru realizarile lor.

La fieca re rostogolire a zarului, intregul grup de participanti, vor numi cu voce tare care parte din corp va trebui sa fie desenata. Fiecare participant va desena pe propria coala de hartie, in ordinea in care zarul este rostogolit, iar partile corpului vor fi desenate dupa cum indica diagrama. Prin urmare, daca un participant rostogoleste 6, trebuie sa deseneze parul inainte de a rostogoli 1 ca sa aibe desenat capul.(ca sa poata obtine fateta cu un punct, participantii trebuie sa rostogoleasca un singur zar).

dice chart

 • Un punct – capul
 • Doua puncte– o pereche de ochi
 • Trei puncte – o pereche de urechi
 • Patru puncte- gura
 • Cinci – nasul
 • Sase- parul
 • Sapte- trunchiul
 • Opt- bratele
 • Noua – mainile
 • Zece- picioarele
 • Unsprezece- laba picioarelor
 • Doisprezece- intreg corpul uman (cap cu par, ochi,nas si gura, trunchi, brate, maini, picioare si laba picioarelor).

Daca se intampla ca sa rostogoleasca zarul la aceeasi fateta de mai multe ori, participantii trebuie sa deseneze atat de multe aceleasi parti ale corpului, indicat de acea fateta, cat de mult zarul se rostogoleste identic.

Varianta 1: In loc ca fiecare participant sa isi deseneze propriul personaj, intreaga clasa poate contribui la desenarea personajului – fie pe o coala mare sau pe o tabla. Participantii rostogolesc zarul pe rand si deseneaza partea indicata din corpul uman.

Varianta 2: Imparte grupul in doua echipe. In loc ca fiecare sa-isi faca propriul personaj, fiecare participant va desena impreuna cu echipa sa un personaj. Participantii vor rostogoli pe rand, in ordinea acelor de ceas si pe rand ca echipe (o data o echipa, o data a doua echipa si tot asa mai departe).

Varianta 3: Pentru fiecare echipa, asigura un rand de jetoane cu numere pe ele. Dupa ce zarul e rostogolit, unul din participanti, din fiecare echipa, trebuie sa ridice jetonul indicat de cifra punctelor de pe fata zarurilor. Echipa care ridica prima jetonul corect are dreptul sa deseneze acea parte a corpului indicat de fateta zarurilor.

Varianta 4: Daca nu dispuneti si nu puteti obtine o pereche de zaruri, confectionati doua seturi de jetoane cu buline de la 1-6 si puneti-le intr-un cos/cutie sau pe o masa. Participantii vor veni pe rand si vor alege 2 jetoane.


F14. Simte cât de multeguess how many rocks 1

Abilități exersate: simțurile, număratul, recunoașterea materialelor, munca în echipă.

Necesar: 10 pietre mici (pot fi folosite și alte obiecte mici, de exemplu nasturi, dacă sunt diferiți unii de ceilalți), tablă și cretă.guess how many rocks 2

Activitate: cereți unui elev să stea în fața dvs. cu ochii închiși. Puneți-i niște pietre în mâna dreaptă și altele în mâna stângă. Lăsați elevul să simtă cât de multe sunt. Cereți-le să le numere și să spună numărul cu voce tare. Scrieți-l pe tablă.guess how many rocks 3 H1

Cereți elevului să își deschidă ochii și să verifice dacă a spus numărul corect. Apoi examinați pietrele cu atenție și descrieți una din ele. De exemplu: o pietricică ascuțită, albă, cu maro în partea de sus. Sau o piatră rotundă, netedă, gri. Sau o piatră găsită în curtea pastorului).

Învățați pe copii să fie preciși în descrierea lor. Apoi faceți același joc din nou cu un număr diferit de pietre și cu elevi diferiți. Când jocul a fost înțeles de toți elevii, lăsați-i să îl joace în perechi de câte 2. Stimulați bucuria copiilor de a număra corect.


F15. Număratul cu animale

H count animals aAbilități practicate: vocabularul, descrierea materialului și a formelor, număratul, desenatul- deprinderi motrice fine.

Necesar: pentru fiecare elev: o coală mare de hârtie, împărțită în 10 spații, prin împăturire sau prin trasarea de linii, creioane sau pixuri.

Activitate: vorbiți despre ceva care un animal are doar unul sau una (o coadă, o gură, un nas). Fiecare elev trebuie să se gândească la un animal. Fiecare copil trebuie să spună ce animal a ales. Discutați diversele tipuri de cozi sau guri ale animalelor alese. Folosiți cuvinte cum ar fi păros, moale, lungă, scurtă, etc. Dați copiilor colile de hârtie. Cereți copiilor să deseneze animalul la care s-au gândit în primul spațiu din cele 10. Felicitați copii pentru desenele lor.

Apoi gândiți-vă la două lucruri de același fel pe care le are animalul, de exemplu, ochi, urechi, picioarele unei păsări, etc. Repetați discuția de mai sus. Cereți elevilor să deseneze animalul în spațiul nr. 2.

Pe măsură ce lecția continuă, scrieți pe tablă numeralele, 1, 2, etc.

 • Ce animal are trei.. ochi? Niciunul. DeH count animalssenați un animal imaginar cu trei….
 • Aratați desenele copiilor celorlalți. Apreciați creativitatea. Distrați-vă!
 • Patru (picioare la un câine)
 • Cinci (la fel ca trei)
 • șase (picioare la o insectă)
 • Opt (picioarele unui paianjăn)
 • Nouă (la fel ca 3)
 • Zece (desenați un animal cu 10 buline pe blană).

Scrieți numele fiecărui copil pe desen sau dați-le voie să își pună un semn special pe hârtia lor pentru a o identifica.


F16. Numere care se potrivescH4c

Abilități practicate: recunoașterea numeralelor, număratul, concentrarea.

Necesar: pentru fiecare elev, faceți un set de 10 cartonașe sau bucăți de hârtie numerotate de la 1-10, aproximativ 55 pietre (sau nuci, scoici, mazăre uscată, nasturi, etc…) pentru fiecare elev; desenele din jocul anterior cu 10 animale desenate pe ele.

Activitate: cereți elevilor să pună numeralul corect pe desenul cu animalul corespunzător. Dați fiecărui elev o mână plină de semne (pietre mici, sau boabe de mazăre uscată). Cereți-le să pună același număr de pietricele sub sau pe desen și numeral (o mazăre pentru desenul 1, 2 boabe pentru desenul 2, etc.).

În timp ce elevii lucrează, plimbați-vă printre ei și încurajați-i.