D. Cuvinte care exprimă locul

12

Aceste activități pot fi citite și în limba engleză en_gb și în limba olandeză 

Abilități exersate: vocabularul, poziția cuvintelor; descrierea, concentrarea, diferențele vizuale.

D1.  In ordine corecta F1

 Abilitati utilizate: pozitionare; descriere; concentrare; vocabular—degete, pozitionare.

Necesar: hartie & pix/creioane sa scrie numele copiilor.

Activitate: 

 1. Cere ca cel putin trei persoane sa stea intr-un rand astfel incat sa poata fi vazuti de catre ceilalti.
 2. Discutati cine e primul, ultimul, la mijloc, urmatorul, etc. si numarati-i impreuna.
 3. Scrie numele pe hartie in ordinea in care ei sunt asezati.
 4. Cere persoanelor care stau in rand sa isi schimbe locul in rand. Discutati unde sunt asezati ei acum. Puteti vedea ceea ce s-a schimbat? Cine este acum primul, etc.?
 5. Cere-le celor care stau inainte sa se aseze in rand in ordinea originala.
 6. Cere celor din clasa sa verifice numele persoanelor scrise pe hartie in ordinea originala. Sunt acestia asezati in ordinea originala?
 7. Repeta cu alte grupuri de participanti.

Varianta: Joaca jocul cu obiecte cum ar fi jucarii de plus sau cuburi de marimi diferite in loc de personae.


D2 Bețe și pietreF6 sticks

Necesar: un prosopel mic; două bețe și o piatră ( sau o scoică, o nucă, un nasture ) pentru fiecare elev.

Activitate:Descrieți modul în care puteți descrie locul unei pietre, in raport cu un băț prin cuvinte cum ar fi: la jumătatea drumului, mai jos, mai sus, la o treime din drum mai sus, sau mai jos, etc.

Puneți două bețe în fața dvs. Puneți o piatră la o anumită distanță. Cereți copiilor să spună locul exact unde se află. De exemplu: între cele două bețe, în mijloc, la stânga de bețe, în  mijlocul sfertului de jos, la dreapta de bețe, deasupra bețelor, etc.

F4 reallyCând toți copiii au înțeles ce au de făcut, acoperiți bățul cu un prosop, a.î. nici un copil să nu poată vedea bețele. Elevii încearcă să ghicească unde este piatră prin punerea de întrebări la care dvs. puteți răspunde doar cu da sau nu. De exemplu: Este între bețe? Este lângă vârful bățului? Etc.

Fiecare elev poate pune pietricica lor lângă bețele pe care le au fiecare, acolo unde cred ei că se află piatra dvs. Pe măsură ce întrebările continuă, poziția pietrelor lor se va schimba. Atunci când cineva este sigur că știe poziția pietrei, poate striga: Stiu unde este!

În acest caz, liderul verifică poziția pietrei elevului. Dacă are dreptate, elevul primește un punct și profesorul ia prosopelul pentru ca toți să observe poziția pietrei.

Elevul care a ghicit poate fi acum liderul jocului. De fiecare dată când elevii așează corect piatra, primesc un punct. Continuă jocul până unul dintre elevi are 10 puncte. Faceți-vă timp pentru a felicita elevii câștigători.


D3 Degete și pietrehands reduced

Abilități practicate: poziția cuvintelor, concentrarea, diferențe vizuale.

Necesar: adunați suficiente pietre sau alte obiecte mici ( flacoane de plastic sau ghemotoace de hârtie) a.î. fiecare elev să aibă câteva.

Fingers & StonesActivitate:
Arătați elevilor cele 10 degete de la mâini. Cereți-le să le numere: primul, al doilea, etc. Faceți acest lucru pentru ambele mâini. Dacă aceste degete au un nume anume, spuneți-l. De exemplu: degetul arătător, degetul inelar, degetul mic, etc. Arătați și articulațiile degetelor, numărându-le în ordine: prima, a doua, etc.

Cereți elevilor să pună o pietricică între primul deget și al doilea deget de la mâna stângă. Apoi cereți elevilor să pună o piatră lângă unghia degetului mic la înălțimea celei de-a doua articulații. Descrieți unde se află piatra.

Cereți altui elev să pună o piatră în altă poziție. Elevul trebuie să descrie locul unde se află piatra, astfel încât fiecare să poată să pună piatra în același loc în mâna proprie. Repetați jocul până când toți elevii cunosc toate cuvintele și sunt capabili să joace jocul.


D4 Găsește piatra

Abilități practicate: poziționarea, descrierea, concentrarea, vocabularul cu cuvinte F4 stones & fingersreferioare la degete și poziții.

Necesar: o piatră sau un alt obiect mic pentru fiecare persoană, inclusiv pentru învățător și un prosopel mic.

Activitate:

 1. Puneți piatra undeva într-un loc între două degete ale ambelor mâini.
 2. Acoperiți-vă mâna cu o cârpă astfel încât nimeni să nu o vadă
 3. Elevii încearcă să ghicească unde este piatra punând întrebări la care puteți răspunde doar cu da sau nu. De exemplu, este în mâna stangă? Este lângă degetul mare?
 4. Cereți fiecărui elev să pună o piatră între degetele lor acolo unde cred că este piatra dvs. în timp ce întrebările continuă, poziția pietricelelor dintre degetele lor se va schimba.
 5. Liderul verifică poziția pietricelelor elevilor. Dacă are dreptate, învățătorul își descoperă mâna astfel încât toți elevii să vadă unde era pietricica, iar elevul care a ghicit poziția va primi un punct.
 6. Acum, elevul poate fi liderul jocului. Continuați jocul până ce unul din elevi are 10 puncte. Toți elevii pot aduna puncte.
 7. Faceți-vă timp să felicitați elevii.

D5 Gaseste-ti familia

Necesar: un obiect de marime mica, asemeni unei pietre sau o cutiuta; un obiect reprezentand un animal sau un personaj, cum ar fi un fluture de hartie sau un balon neumflat; hartie si creioane colorate pentru fiecare participant.

Activitatea: Liderul prezinta o istorioara despre un animal/personaj care s-a ratacit si care isi cauta familia. Liderul muta acest personaj pe varful pietrei/ cutiei/ alt obiect, in timp ce povesteste “fluturasul/balonul/etc” s-a oprit pe varful pietrei/cutiei/altui obiect si s-a uitat in jur daca isi vede familia, dar ei nu erau acolo. Liderul muta apoi personajul intr-o alta pozitie in raport cu un alt obiect numind diferite pozitii (in fata, in spatele, la stanga, la dreapta, sub, inauntru) si continua relatarea istorioarei.

La final, participantii isi pot confectiona propriul fluturas de hartie sau alt presonaj, utilizand hartia si creioanele colorate primite de la inceputul activitatii.

Varianta: Participantii isi inchid ochii, iar liderul pozitioneaza fluturasul/ personajul ales undeva langa un alt obiect (o masa, un scaun, etc). Unul din participanti trebuie sa gaseasca unde e pozitionat fluturasul si sa numeasca aceasta pozitie, in raport cu obiectul langa sau pe care se afla. (deasupra, sub, alaturi sau langa, etc.) Jocul continua pana ce fiecare participant are sarcina de a gasi personajul cel putin o data.