E. Voelen en Tekenen

Deze activiteiten zijn ook beschikbaar in het Engels  en het Roemeens .

Vaardigheden die geoefend worden:  Voelen hoe een lijn gaat is het eerste begin van een letter schrijven. Het hoort bij de voorbereiding van het leren schrijven. Tekenen en kleuren zijn vanzelfsprekend goed voorbereidende oefeneningen. Let er op hoe de strudent het potlood vasthoudt!


E1 Mijn Stok


E2 Blind kopieren (zonder te kijken de lijn kopieren)

Vaardigheden die geoefend worden: fijne motoriek; voorbereidend schrijven; verschillen zien( voorbereidend schrijven)

Nodig: Papier, potloden, blinddoek.

Spel: Een student tekent een lijn op een vel papier. Een ander volgt die lijn met zijn wijsvinger. Dan neemt hij het papier en een potlood en doet zijn ogen dicht (of draagt een blinddoek).

Nu probeert hij de lijn die de eerste student gemaakt heeft, precies na te maken. Als hij klaar is, doet hij zijn ogen open en kan hij zien of het gelukt is.

Studenten kunnen in groepjes van twee werken, het schoolbord zou gebruikt kunnen worden.

Het kan moeilijker gemaakt worden door lijnen met meer bochten en hoeken te tekenen. Het spel is leuk als de lijnen steeds ingewikkelder worden.


E3 Drie behangetjes

Vaardigheden die geoefend worden:  fijne motoriek; visuele verschillen opmerken, creativiteit

 

Nodig: Maak een eenvoudig voorbeeld. (Drie grote vellen papier waarop een patroon getekend is en herhaald wordt. Dat kan op de muur worden geplakt om het mooi te maken.) Deel vellen papier in drie stukken (door ze te vouwen?), potlood en papier

Spel:  Iedereen krijgt een vel papier met drie vaken.  wat volgekleurd wordt met een abstract patroon. Let er op dat het patroon de hele ruimte vult, eventueel kan het herhaald worden. Laat een paar studenten een voorbeeld op het bord maken, laat zien hoe je een patroon ontwerpt en herhaalt, eventueel met variaties.

De patronen die je laat zien, zijn heel verschillend, er worden verschillende technieken gebruikt. ( stippen, lijnen kronkels, golven)


E4 Voel het ritme

Nodig: Contoleer of het netjes is om een ander zijn been aan te raken bij de mensen waar je mee werkt. Het kan beter zijn om op iemands arm, rug, hand of schouder te tikken.

Spel: Tik een ritme op iemands been. Vervolgens tikt hij hetzelfde ritme op een anders’ been. Diegene tikt hetzelfde op het been van zijn buurvrouw/man. Als iedereen geweest is, wordt het ritme weer op het been van de eerste persoon getikt. Is het veranderd?

Eventueel kan het ritme met notenschrift opgeschreven worden. Dit is gelijk een oefening in voorbereidend rekenen.

 

Zie ook: B1 Een weggetje

                 G6 Warme Stenen