E. Simte și desenează

15

Aceste activități pot fi citite și în limba engleză en_gb și în limba olandeză 

E1. Bățul meuMy stick in pot

Abilități exersate: discriminarea diferențelor vizuale, munca în echipă, memoria, descrierea, folosirea de cuvinte.

Materiale necesare: aduceți nisip, un recipient și un băț mare pentru fiecare elev, sau cereți elevilor să își aducă propriul băț.

 Activitate: puneți niște nisip într-o cutie sau în alt recipient. E nevoie de suficient nisip pentru ca sa susțină un băț mare. Fiecare elev va pune bățul lui în recipientul cu nisip.

Admirați fiecare băț în parte. Apoi, cereți fiecărui elev să spună de unde are bățul, la ce poate fi folosit și apoi să îl descrie. Cereți-le să îl atingă pe toată lungimea lui, în timp ce au ochii închiși. Împărțiți elevii în perechi. Dați fiecărui elev bățul colegului său și cereți-i să identifice diferențele dintre cele două bețe. Apoi cereți-i să închidă ochii, să pună mâna pe  un băț și să spună dacă este al lor sau al colegului lor. Când acest lucru devine prea ușor, măriți grupul.

Faceți grupul atât de mare până când copiii nu mai știu al cui este bățul fiecăruia. Cereți fiecărui elev să își noteze bățul cu un semn sau cu inițiala numelui. Apoi păstrați bețele în gălețile sau cutiile cu nisip.


E2 Copiaza,legat la ochi (traseaza linii, fara sa te uiti)

E2 blindfold 2

Necesare: Hartie, creioane, esarfe sau panze pentru a  lega copiii la ochi.

Activitate:
Un elev traseaza o linie pe o coala de hartie. Un altul parcurge cu degetul sau, aratator, toata linia trasata de primul elev. Pe urma, acesta din urma, ia un creion si o coala de hartie. El/e ava trebui sa isi inchi da ochii sau sa fie legat la ochi, dupa care va incerca sa redea linia trasata de primul elev. Elevii pot lucra in perechi sau grupuri mici aceasta activitate. Daca avem un grup restrains de copii, poate fi utilizata o table, unde sa se desfasoare aceasta activitate. Odata ce elevii care au fost legati la ochi, au terminat de trasat, pot vedea si evalua daca au reusit sa redea linia corect.

Repeta, complicand nivelul jocului, prin trasarea unor linii cu multe curbe si varfuri ascutite.

Abilitati exersate: muschii mici ai maini; pregatirea pentru scris; spiritul de observatie, observa diferentele – abilitate necesara pentru scris.


E3 Trei decorații

(desenarea unor modele creative; un model este un design decorativ care se repetă)E3 1

 

Necesar: hârtie și creioane. Împărțiți coala de hârtie în 3 părți prin împăturire. Faceți modele de activitate foarte simple.

E3 4Activitate: elevii trebuie să deseneze modele pe toate cele trei părți ale hârtiei. Modelele trebuie să umple tot spațiul. Înainte de a începe, puteți discuta cu elevii ce tipuri de modele pot face.

Fiecare model trebuie să fie complet diferit de restul, de preferat să se folosească tehnici cât mai variate de desen ( linie punctată, linie ondulată, ca și valurile, liniuțe, etc. ). Dacă este necesar, prezentați elevilor desene model dinainte.

Abilități exersate: abilități motrice fine, discernerea diferențelor vizuale, creativitate.


E 4 Simțiți ritmul

E4Necesar: verificați dinainte dacă nu este o problemă culturală în a atinge piciorul cuiva. În acest caz, puteți schimba atingerea piciorului cu atingerea brațului, a mâinii sau a umărului.

Activitate: bateți ritmul pe piciorul cuiva. Cereți-i să repete acel ritm pe piciorul altui copil, si tot așa până la terminarea cercului de copii. Atunci când ritmul ajunge la ultima persoană din cerc, ultimul trebuie să bată ritmul pe piciorul primei persoane din cerc. S-a schibat ritmul între timp?