B.  Deprinderi Vizuale

11

Aceste activități pot fi citite și în limba engleză en_gb și în limba olandeză 

Deprinderi exersate:  observarea diferențelor ( lucru important în discernerea diferențelor dintre litere),  descrierea, reamintirea ordinii, ordinea dreapta-stânga, stânga-dreapta; sarcinile trebuie luate în serios.

B1 Ceasca

Necesar: o cana cu maner pentru fiecare participant + suficiente mici gustari pentru fiecare -cel putin 5 bucati pe perD4soana (stafide, diverse nuci, seminte de floarea soarelui, covrigei, boabe de struguri, floricele popcorn, etc).

Activitate: Liderul pozitioneaza ceasca sa intr-o pozitie dorita, cu toarta cestii indreptata  intr-un anumit fel (la dreapta, la stanga, inainte, inapoi . . .). Fiecare participant trebuie sa urmeze exemplul liderului si isi pozitioneaza ceasca cu manerul in aceeasi directie aleasa de lider. Fiecare participant, care si-a pozitionat corect ceasca, primeste o gustare. Continua jocul, atata vreme cat este  distractiv si captivant pentru participanti. Finalizeaza jocul, lasand participantii sa isi numere si sa manance gustarile colectate in cestile lor.

Daca nu dispui de suficiente cesti cu maner, incearca una din aceste variante:pune un pai de plastic sau o lingurita in fiecare pahar. Liderul pozitioneaza paiul sau lingurita in diferite locuri si participantii copiaza modelul sau.

Varianta 1: Fiecare are o lingurita de plastic, un betisor, o bobina de ata, o piatra sau alt obiect, pe care ei il vor aseza langa paharul lor. Mai intai lingurita poate fi asezata la stanga paharului, apoi la dreapta sau in fata paharului, etc. Din nou, fiecare care copiaza corect modelul liderului, primeste o mica gustare in paharul lor.

!!! Nu uitati copiii vor urma exemplul dumneavoastra privind inainte, asemeni cum ar fi privit in oglinda; deci stanga dumneavoastra va fi dreapta copiilor si dreapta dumneavoastra va fi stanga copiilor.

 Varianta 2: Liderul  numeste directia in care sa fie pozitionat manerul cestii (sau obiectul disponibil – in pahar, langa pahar, pe pahar). Fiecare care executa corect cerinta liderului primeste o mica gustare in paharul lui/ei.

Daca e prea tentat pentru participanti sa isi manance gustarile inainte de finalizarea jocului, dati-le frunze sau ghinde sau floricele de hartie, iar la final, dupa ce fiecare si-a numarat frunzele/ghindele/ floricelele de hartie le dati gustarile pregatite egal cu numarul  de obiecte colectate in paharul lor.


B2 Constructorii/Arhitectul

Necesar:  pahare de plastic goale, flacoane goale sau alte containere goale, cutii de marime mica goale, cofrage de oua, bucati de lemn, etc, suficiente pentru fiecare participant ca toti sa aibe acelasi numar de obiecte.

Activitate: Constructorul construieste o anumita figura prin suprapunerea a 3 sau 4 obiecte, orientandu-le intr-o anumita pozitie, dupa bunul lui plac. Participantii iau exact aceleasi obiecte in numar de 3 sau 4 si copiaza figura realizata de catre lider. Liderul se plimba printe participant si verifica daca figurile lor corespund cu figura model. Multe aprecieri pentru cei ce au reusit sa redea corect figura model.

Varianta 1: Arhitectii. Daca nu sunt suficiente articole pentru fiecare participant in ordine sa poata reda fiecare figura model, participantii pot deveni  “arhitecti” si deseneaza o copie a constructiei model.

Varianta 2: participantii  isi vor construi prorpiul turn, fara sa urmeze modelul liderului. Elevul care reuseste sa construiasca cel mai inalt turn trainic este aplaudat si numit arhitectul clasei.

Varianta 3: Participantii lucreaza in perechi. Ei iau pe rand rolul de Maestru.De asemenea ei iau pe rand rolul de a schimba una sau doua pozitii ale figurii model. Cel care a tinut ochii inchisi, trebuie sa observe schimbarile realizate de Maestru si sa le reproduca pe figura sa proprie, urmand modelul Maestrului.


B3: Capodopera/Mozaic

Necesar:  4-5 diferite obiecte pentru fiecare participant, obiectele trebuie sa fie aceleasi pentru toti participantii. Aceste obiecte pot fi: nasturi, nuci in coaja, diferiti samburi sau seminte, pietricele, capace sticle sau flacoane, bete inghetata, scobitori, bete chibrite, lingurite plastic, furculite plastic, etc.

D3

Activitate: Participantii vor lucra in grupuri mici de 2-5 persoane. Unul dintre acestia va fi maestrul care va realiza capodopera sau mozaicul dorit. Acest “Maestru” va alege trei obiecte si le va aseza intr-un model original. Fiecare din ceilalti participanti din grupul sau, va privi cu atentie modelul redat. Participantul numit să continue modelul,va alege primul obiect al mozaicului creat înainte cu cele trei tipuri de obiecte, pentru a putea continua modelul acestuia. Maestrul verifica daca participantul a ales obiectul corect.

În clasele mai mici, profesorul poate începe ca Maestru. Toti elevii urmaresc cu atentie. (De exemplu, primul elev a creat acest model: o nuca, o furculita și un nasture). Cel de-al doilea student trebuie să identifice și să aleagă următorul element în același model, pentru a continua mozaicul redat.Un alt student este invitat sa aleaga urmatorul element pentru a continua modelul (de data aceasta el trebuie sa aleagă o furculita). Jocul continua pana cand fiecare student participa, cel puțin o data.

Jocul continua pana fiecare participant a luat rolul de Maestru. In colective mici, liderul poate incepe ca Maestru, iar participantii incearca sa copieze fidel modelul/modelele redate de catre acesta.

Varianta 1: Daca nu sunt suficiente articole pentru fiecare participant, atunci acestia din urma pot desena mozaicul pe o coala de hartie. Maestrul verifica sau participantii verifica intrei ei, daca desenele lor redau copia fidela a modelului propus.

Varianta 2: Participantii privesc cu atentie modelul propus. Toti participantii inchid ochii. Maestrul va schimba unul sau doua pozitii ale modelului propus. Cine poate gasi diferentele? De asemenea, aceasta varianta poate fi realizata in grupuri mici. Totodata aceasta varianta poate fi realizata inversand rolurile. Maestrul se intoarce cu spatele in timp ce participantii schimba modelul propus. Poate Maestrul sa gaseasca schimbarile facute?

Varianta 3: Paricipantii lucreaza in echipe de cate doi.  Ei inverseaza rolul de a fi  Maestru, de a realiza schimbarile in modelul propus. Celalalt trebuie sa copieze modelul propus si sa observe schimbarile realizate de catre Maestru.

 

 


B4 Recunoscând diferențele001

Este nevoie de cinci elevi.

Necesare: un clopoțel sau orice altă jucărie ce face zgomot prin mișcare, diferite obiecte sau jucării, fișe de lucru.

Activitate: Se vor așeza trei participanți într-un rând, în fața grupului; Profesorul va spune ceva despre fiecare participant, dintre cei trei aflați în rând; (de exemplu tipul de îmbrăcăminte,culoarea părului,etc).

Participanții de pe scaune vor trebui să-și închidă ochii. Participanții din rând își vor schimba locurile.
Grupul va fi întrebat: Puteți vedea ce s-a schimbat? În ce ordine au fost așezați ei înainte?

Se adaugă mai mulți participanți la rând și se repetă  cele de mai sus.
Se mai pot adăuga participanți la rând fie până în momentul în care grupul de pe scaune nu-și mai poate aminti schimbările realizate ori fie până participă  fiecare din sală.

Descărcați Activitatea B4, B4a


Varianta B4a: Recunoscând diferențele dintre obiecte

Pentru  a ridica nivelul jocului se pot folosi diferite obiecte din natură sau jucării pe care le așezăm în rând astfel încât să poată fi văzute de către toți  participanții.
La fel ca mai sus, grupul trebuie să-și închidă ochii, timp în care profesorul sau unul din ei schimbă ordinea sau o caracteristică a obiectelor din rând. (Obiectele se pot adăuga, se pot scoate sau se pot îmbogăți cu diferite caracteristici –  de ex. Un băț poate fi împodobit cu o fundă sau cu diferite modele crestate, o piatră poate fi pictată, o jucărie poate fi îmbrăcată, se poate adăuga un simplu abțibild cu o față zâmbitoare).

Fișe opționale:  #B4 Punctează diferențele

Aici participanții pot lucra fișe în care li se cere observarea modelului și continuarea acestuia.
Fișe de lucru suplimentare:
http://www.activityexpress.co.uk/spot_the_difference_activities.html


B5:  StatuileD2

Necesar:  nimic.

Activitate: Unul dintre participanti este “artistul.” Ceilalti stau asezati intr-un cerc. La un semnal  (fluierat; redarea unui cantec pe telefon sau alt aparat;toti incep sa cante sau suna un clopotel), cu totii se plimba in directia acelor de ceasornic in cerc, fluturand bratele si palmele lor in aer.La urmatorul semnal (fluierat; muzica se opreste, clopotelul suna), ingheata cu totii.

Artistul alege participantul care a inghetat in cea mai ciudata pozitie, ca statuie. Ceilalti participanti privesc cu atentie “statuia” aleasa si incearca sa se aseze in exact aceeasi pozitie cu acesta.

Repeta jocul atat vreme cat ramane distractiv si antrenant pentru participanti . 

Varianta 1: Artistul aranjeaza “statuia.” Fiecare priveste cu atentie, observand detaliile. Cum sunt degetele “statuii” aranjate? Este statuia cu capul in sus sau cu capul in jos? Priveste statuia spre dreapta sau spre stanga? Fiecare participant incearca sa imite “statuia” artistului.

Varianta 2: Schimba “statuia”. In loc de a imita “statuia” propusa, participantii se intorc cu spatele sau isi inchid ochii.  Artistul va face una sau doua modificari in felul cum era pozitionata “statuia”. Cu totii privesc cu atentie din nou. Primul participant care observa schimbarile ia locul artistului sau a statuii. Repeta jocul atat vreme cat ramane distractiv si antrenant pentru participanti.

Varianta 3:  Statuile gemene. Doar unul din participanti incearca sa reproduca statuia propusa. Ceilalti participanti privesc cu atentie. Sunt cele doua statui la fel? Nu? Ce este diferit? Repeta  cu ceilalti participanti pana fiecare care doreste are randul lui in a reda statuia propusa.

Statuile triple. Doi participanti incearca sa redea statuia propusa de o parte si alta a statuii model. Sunt ele exact la fel? Nu? Ce este diferit? 

Varianta 4: Combina #2 & #3. Artistul schimba statuile. Pot participantii observa care statuie e diferita si ce anume a fost schimbat? 

Varianta 5:  Statuia nevazuta.  Artistul aranjeaza “statuia”. Unul din participanti este ucenicul Artistului si sta cu spatele la statuie, avand un participant care va fi materialul pentru statuia sa. Dupa ce artistul si-a terminat de aranajat “statuia”, ceilalti participanti descriu pe rand cum arata statuia, iar acest ucenic incearca sa faca o copie fidela a “statuii” Maestrului, urmand descrierile celorlalti participanti.