Clubul părinte-copil – #14-25

Aceste activități pot fi citite și în limba olandeză  și în limba engleză en_gb

Activități pentru părinti și copii
  1. Pe
  2. În
  3. Valuri (Mișcări De Sus Și Jos)
  4. Linia Dreaptă
  5. În Jurul
  6. Între / În Mijlocul
  7. Pe/ La / Împreună
  8. Sus
  9. Atinge
  10. Sub
  11. Arată La Fel Ca…/ Seamănă
  12. Pași
Deprinderi dezvoltate: copiii mici învață cum să stea liniștiți, să se concentreze, să-și aștepte rândul; părinții învață să interacționeze cu copiii lor în timp ce îi învață lucruri noi.

Obiective: să încurajeze interacțiunea părinte-copil, să ajute în dezvoltarea abilităților părintelui în educarea propriului copil, dezvoltă abilitățile premergătoare scrierii și citirii, dezvoltă limbajul.

Limbă utilizată: cititorul poate folosi limba națională. Părinții și copiii ar trebui să se simtă liberi să facă activitățile în limba folosită de ei acasă, și anume: în limba maternă.

Notă pentru lideri: la fiecare tematică sunt listate câteva activități. Alegeți-vă una sau două activități. Dacă nu sunteți membrii ai comunității din care fac parte copiii, asigurați-vă că activitățile și gesturile folosite sunt adecvate d.p.d.v. cultural.

Descărcați aceste avtivități în format pdf


14. PE

Activitatea dezvoltă următoarele :

  • Curajul de a lua o poziție clară asupra unui lucru, curajul de a vorbi
  • Dezvoltarea limbajului și conștientizarea lui
  • Copilul devine mai conștient de corpul propriu prin axarea pe modul cum să stea jos și în picioare
  • Respirația corectă (folosirea plămânilor, respirare din diafragmă sau abdomen) va produce o voce mai bună
Activități (alege una sau mai multe):

1. Pune cuvântul PE undeva în cameră unde toată lumea îl poate vedeazingen

2. Toată lumea stă pe scaunele poziționate sub formă de cerc. Liderul stă în picioare PE un scaun. El cântă un cântec. Când este mai ușor să cânți, așezat pe un scaun sau în picioare pe un scaun? Da, pe un scaun. Toți copiii urcă pe scaun și cântă un cântec în limba maternă.

how-many-children-on-lap3. Copiilor li se permite acum să stea pe genunchii mamei sau a îngrijitorului. Câți copii încap pe genunchii lui….. ? Ghiciți dinainte câți copii vor încăpea. De exemplu, doi copii pe un picior și trei pe altul. Cereți copiilor să numere în limba lor.

4. Puteți ține mingea aceasta albastră pe genunchii voștri? Sau pe masă? Ce este mai greu? De ce? Mingea este rotundă. Permiteți fiecărui copil să simtă
mingea.

5. Cereți grupului să descrie 5 obiecte obișnuite (de exemplu: o găleată, un scaun, o cutie,toren o hârtie, un creion). Împărțiți grupul în grupuri mai mici, de 4-6 persoane. În cazul unei  clase mai mici, formați grupuri din mai mulți părinți și copii. Dați fiecărui grup aceleași obiecte. Care grup poate construi cel mai înalt turn din aceste obiecte? Denumiți obiectele în limba maternă a copiilor.

De ce și cum să faci asta.
Pregătiți-vă pentru acest timp prin a cere copiilor și părinților să stea jos într-un mod respectuos. Faceți o distincție clară între această activitate și alte activități. De exemplu, dacă urmează să citiți o povestire biblică, spuneți ceva de genul: Acum urmează să vorbim despre Dumnezeu, sau spuneți: Acum urmează să ascultați o poveste. Vă rog să faceți liniște pentru ca toată lumea să poată auzi. Începeți acest timp de fiecare dată cu același cântec. Acest lucru va da copiilor posibilitatea de a recunoaște activitatea și de a fi organizați. Această parte trebuie să dureze atâta timp cât durează atenția copiilor mai mici, adică 7 minute.

Sugestii pentru adunări nereligioase.

  • Citiți dintr-o carte cu poze. Dacă nu aveți nici una în limba maternă a copiilor, invitați un părinte să povestească în limba lor.
  • Invitați un copil din comunitate să povestească ceva potrivit. Verificați dinainte povestea.
  • Spuneți o poveste potrivită cu situația copiilor din comunitate. Prima dată gândiți-vă care este scopul dvs. Dacă este acela de a aduce în atenție ceva specific, de ex. comportamentul în familie atunci când sunt musafiri, creați o povestire care are legătură cu contextul cultural.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

6. Materiale necesare: hârtie, creioane grafice sau creioane colorate. Desenați un obiect cutekeningen-opceva PE el, de ex., un cap cu o pălărie pe el, o creangă cu o pasăre pe ea, un scaun cu un copil pe el. Vorbiți despre ceea ce desenați în timpul desenului. Când copiii au terminat de desenat pe o hârtie, pot lua încă una, dacă doresc. Scrieți-le numele pe desen. Fiecare copil poate explica ce a desenat în limba maternă.

7. Construiți cu copiii o pălărie din hârtie.

8. Cântați un cântec cu cuvântul PE în el, dacă știți unul. Dacă e posibil, cereți și părinților să cânte un cântec în limba maternă. De exemplu: Înțeleptul casa pe nisip și-a pus.

Încheiere: Toată lumea stă jos în cerc și cântă un cântec de final.
Puneți ceva în fața ușii PE care copiii să nu poată sta sau umbla. Toți copiii merg afară frumos pe lângă acel obiect, ocolindu-l.


15. ÎN

Această activitate îi învață pe copii că atunci când ții un obiect în mână este mai ușor să îți amintești numele obiectului. Căutarea de cuvinte pentru descrierea obiectului ajută la dezvoltarea vocabularului copilului. De asemenea, ajută copilul să se gândească cum să spună altora semnificația unui lucru. Ei trebuie să se gândească la care sunt caracteristicile cele mai importante ale unui obiect. De asemenea, ei trebuie să vorbească clar, să citească expresia de pe fețele celorlalți pentru a vedea dacă descrierea lui a fost clară.

Activități (alege una sau mai multe):

1. Fiecare alege un obiect mic pe care nu trebuie să îl arate altora (mărgea, creion, radieră, piatră, pană, ghemotoc de hârtie). Explică-le faptul că ei ascund obiectul ÎN mâna lor. Cere fiecărui copil să spună 2 lucruri despre obiectul pe care îl au în mână, de exemplu: culoarea lui, cum este la pipăit, din ce este făcut, la ce poate fi folosit, de unde provine. Încearcă să ghicești ce obiect ține fiecare în mână. Părinții și copiii pot vorbi în limba lor maternă.

2. Materiale necesare: cutie, fiecare latură colorată diferit sau acoperită cu hârtie glasată diferită. Cutia are o gaură așa încât să încapă o păpușă de mână în cutie. Explică-le copiilor faptul că păpușa de mână este ÎN cutie. Păpușa va ieși din cutie doar dacă copiii știu să spună corect numele fiecărei culori de pe cutie. Cere copiiilor să spună culoarea în limba maternă și în limba oficială.

doosje3. Ce este în cutie? Necesar: o cutie mică cu un obiect în ea.
a. Cere unei mame să arate conținutul unei cutii. Copiilor nu le este permis să spună cu voce tare ce este ÎN cutie.
b. Păpușa încearcă să ghicească ce este în cutie punând copiilor întrebări la care să răspundă cu da sau nu.
De exemplu:handpop1
Păpușa : Ce cutie frumoasă avem aici. Știți ce este înăuntru?
Copiii: Da
Păpușa: Nu îmi spuneți. Lăsați-mă să ghicesc. Este la fel de mare ca și scaunul acesta?
Copiii: Nu
Păpușa: Se poate mânca? etc., până ce păpușa ghicește obiectul.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Fiecare desenează un obiect ÎN care se poate pune ceva sau pe cineva (cal, găleată,tekeninen-in-doorgeven cutie, cușcă, mașină). Nu desenați nimic ÎN acel obiect, încă. Odată ce desenul este gata, dați-l mai departe la alt copil. Acum fiecare copil trebuie să dezeneze un obiect ÎN obiectul desenat prima dată. De exemplu, mașină-oameni, cușcă-animal, casă-scaun, găleată-apă, cutie-broască, etc.

0125. Amestecați desenele. Cere unui copil să arate primele două desene. Întrebați copiii dacă primul obiect din primul desen poate fi și ÎN al doilea desen. Jucați-vă cu aceste obiecte și încurajați asocierile mai puțin obișnuite.

6. Oferiți material pentru construirea unui cort sau colibe (pături, cearșafuri, cutii mari,hutscaune sau masă, etc.). Copiii ar trebui să poată intra ÎN colibă.

7. Ceva ce puteți încerca: Puteți să vă țineți degetul mare în mână?

Încheiere : înainte de a pleca acasă, copiii primesc o bomboană sau ceva desert mic. Ei trebuie să îl pună ÎN gură.


16. VALURI (mișcări de sus și jos)

Această activitate învață copiii să își folosească simțurile în timp ce învață să scrie, determină copiii să facă mișcări ale mâinilor și ale degetelor, care sunt folosite ulterior în scriere. Desenul, de asemenea, folosit în scriere este util în învățarea scrisului.

Alegeți una sau mai multe activități:

lied-golven1. Cântați un cântec. Arătați cu mâna modul în care vocea urcă și coboară în timpul cântatului. Fredonați o melodie care urcă și coboară. Mișcați-vă degetul în aer în sus și în
jos în timp ce melodia urcă și coboară.013

2. Aruncați un material jos, pe podea. Arătați cutele care urcă și coboară. Cere-ți unui voluntar să îndrepte materialul.

3. Întrebați copiii cum se mișcă șarpele. Vorbiți despre modul în care șarpele se deplasează într-o mișcare unduitoare. Întrebați copii dacă pot și ei face acele mișcări unduitoare frumoase cu mâinile. Repetați mișcările unduitoare cu mâinile.
Verificați orice activitate dacă este potrivită din punct de vedere cultural.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Coaceți valuri. Necesar: aluat de pâine, de prăjiturele sau lut. Toată lumea primește o bucată de aluat/lut. Arătați copiilor cum să ruleze aluatul sub forma unui șarpe lung și subțire. Arătați copiilor cum să facă modele de valuri din aluat. Puneți formele într-o tavă la copt sau lăsați-le să se usuce până la întâlnirea viitoare.

5. Faceți valuri. Necesar: o bucată de șnur sau ață, hârtie, lipici. Dați tuturor o bucată de șnur. Cereți-le să o pună pe hârtie în formă de valuri. Lipiți-o cu lipici. Treceți cu degetul peste șnurul în formă de valuri. Dacă doriți, puteți lipi șnurul dintr-un capăt la celălalt al hârtiei. Desenați pești sau alte forme de vietăți marine sub valuri și corăbii pe deasupra.

6. Modele de valuri. Necesar: hârtie sau ceva cu care să desenați. Faceți modele de valuritekeningen-golven-begin pe hârtie. Fiecare copil va trebui să transforme modelul de val într-un desen (un șarpe, apă, steag).

7. Desen cu degetul. Necesar: nimic. Lucrați în grupe de câte doi. O persoană desenează cu degetul pe spatele celeilalte persoane. Fiecare trebuie să ghicească ce model este.

Cântați un cântecel de încheiere.

Încheiere: Grupul se va ordona într-un șir lung, fiecare copil punându-și mâinile pe umerii celui de lângă el. Șirul de copii format se ondulează ca un val în sala de clasă înainte să iasă.


17. LINIA DREAPTĂ

Alegeți una sau mai multe activități.

1. Trageți două linii drepte paralele pe podea cu o bucată de cretă. Puteți să înlocuiți creta cu folosirea unei frânghii sau a unei benzi adezive. Între cele două paralele trebuie să fie suficient loc pentru mai mulți copii care stau între linii. Imaginați-vă că liniile paralele sunt malurile unui râu mic. Copiii trebuie să urmeze indicațiile: stați în picioare în râu. Stați lângă râu. Stați pe malurile râului. Notă. Puteți să vă imaginați că râul este o potecă, un trotuar, un covor.

2. Trebuie să aveți suficiente șnururi pentru toată lumea. Pot fi folosite panglici, șireturi de pantofi sau ață. Arătați copiilor cum pot face un șir drept, trăgând de ambele capete. Dați fiecărui copil un șnur. Puneți întrebarea: Atunci când extindeți șnurul cât mai mult la ambele capete, cât de departe ajunge linia dreaptă? De la masă la ușă? Încercați!

3. Împărțiți copiii în grupe de câte 4. Dați fiecărui copil un șnur. Ordonați copiii din fiecare grupă în funcție de mărimea șnurului, de la cel mai lung la cel mai scurt. Întrebați copiii cum putem măsura lungimea șnurului lor. Apoi fiecare copil trebuie să își țină șnurul drept în față, ca să fie văzut de toți.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Cere fiecărui copil să desenze o clădire, o casă, de exemplu. Care linii sunt drepte? Cereți fiecăruia să deseneze un copac. Are linii drepte? Dacă da, care? Care litere au linii drepte? H I L V. Și alte litere au linii drepte. R, N P. Scrieți pe tablă literele cu linii drepte și cereți copiilor să le copieze și ei pe hârtie.

 

5. Cuvinte cu rimă. Stați în cerc. O mamă trebuie să spună un cuvânt în limba ei. Persoana de lângă ea trebuie să spună un cuvânt care să rimeze cu acesta. Continuați jocul până ce fiecare copil din cerc spune un cuvânt care să rimeze cu primul cuvânt spus. O altă variantă: un părinte spune un cuvânt în limba lui. Următoarea persoană spune un cuvânt care să înceapă cu aceeași literă. Continuați jocul cu toți copiii din cerc.

Încheiere: Puneți copiii să stea în patru linii drepte. La un anume semnal, pot iesi afară, dar trebuie să meargă în linie dreaptă.


18. ÎN JURUL

Alegeți una sau mai multe activități

1. Dați la fiecare o sfoară (panglică, șiret sau fir de lână). Cereți-le să o lege în jurul mijlocului lor.

2. Cu un deget, trasați imaginar un cerc și continuați cu mai multe cercuri. Puneți un cântec sau cântați dvs. înșivă un cântec. Cereți fiecăruia să își rotească degetul în aer cu mișcări de cerc pe ritmul cântecului. Asigurați-vă că acesta nu este un gest nepoliticos. De asemenea, puteți cere tuturor să țină într-o mână un creion și să traseze imaginar un cerc în jurul celeilalte mâini, pe ritmul cântecului. Faceți această mișcare atât cât durează cântecul.

3. Vorbiți despre un țânțar care zboară ÎN JURUL capului vostru. Faceți zgomotele unui țânțar. Alegeți un partener. Cereți partenerului dvs. să facă și el sunetele unui țânțar, dar la o tonalitate mai ridicată sau mai joasă decât dvs. Grupul ascultă. Se armonizează cei doi țânțari, sau nu?

4. Jucați un joc care are legătură cu conceptul ÎN JURUL. Dacă nu aveți un asemenea joc, sau cântecel în cultura locală, puteți face următorul lucru: stați toți în cerc și vă țineți de mâini. Grupul merge sau sare în cerc în cameră, în timp ce se țin de mâini și cântă un cântec cunoscut.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

1. Dați fiecărui copil o coală de hârtie cu puncte pe ea. Punctele trebuie să fie dispuse la distanță unele de altele. Fiecare desenează un cerc în jurul fiecărui punct. Apoi desenează un al doilea cerc în jurul primului cerc, cu o culoare diferită. Continuați să desenați cercuri noi, astfel încât punctele să devină tot mai mari.

2. Tăiați fâșii de hârtie suficient de mari ca să cuprindă capul unui copil. Dați fiecărui copil o fâșie de hârtie pe care să o decoreze, folosind abțibilduri, creioane colorate, carioci, etc. Lipiți capetele fâșiei de hârtie, astfel încât acestea să se potrivească ÎN JURUL capului copilului.

3. Alegeți un obiect care arată diferit pe fiecare parte. De exemplu, o cutie pe care este desenat ceva diferit pe fiecare parte. Fiecare merge ÎN JURUL cutiei. Se uită bine la cutie. Apoi, un copil merge în jurul cutiei și descrie ceea ce vede (analiză vizuală, perspectivă).

Încheiere: Fiecare trasează un cerc imaginar cu mâna, folosindu-se de degetul mare și index, cerc pe care îl pune ÎN JURUL nasului lui. Aliniați-vă și ieșiți afară în acest fel. Verificați dacă acest gest nu este unul nepoliticos. Dacă da, inventați altceva. De exemplu, puneți o cutie în fața ușii. Toți trebuie să meargă ÎN JURUL cutiei înainte să plece.


19. ÎNTRE / ÎN MIJLOCUL

Activități (alegeți una sau mai multe)

1. Stați în cerc. Fiecare stă ÎNTRE alți doi copii. Mergeți în jurul cercului și cereți fiecărui copil să spună numele copiilor ÎNTRE care stă.

2. Puneți multe obiecte mici pe podea. Ele nu trebuie să fie într-o anumită ordine. Toți se uită bine la acele obiecte, apoi fiecare pe rând alege să descrie poziția unui obiect care se află între celelalte, fără a-l lua în mână: Se află ÎNTRE …. și ….. . Ceilalți trebuie să ghicească la ce obiect se referă. Cine știe, ridică mâna. Liderul cheamă acel copil. Dacă a ghicit corect, este rândul lui/ ei să descrie poziția altui obiect. Asigurați-vă că fiecare copil are ocazia să descrie un obiect. De asemenea, asigurați-vă că fiecare copil își așteaptă rândul.

3. Puneți două cutii de carton una peste alta. Puneți o bucată de hârtie ÎNTRE ele. Câte bucăți de hârtie încap ÎNTRE ele?

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Fiecare primește o bucată de hârtie cu câteva cuvinte formate din trei litere scrise pe ea (consoană-vocală-consoană). De exemplu: cap, loc, mac, rac, etc. Vorbiți despre aceste cuvinte. Fiecare copil trebuie să facă un cerc ÎN JURUL literei DIN MIJLOCUL cuvântului. Acum spune-ți cuvântul întreg. Copiii spun vocala, sunetul scris ÎN MIJLOC. Dacă vi se pare potrivit, alegeți cuvinte din limba maternă a copiilor.

5. Dacă nu sunt cuvinte nici în limba națională, nici în cea maternă care să corespundă acestui model de cuvinte, folosiți diferite sunete. De exemplu, bătaie din palme- picior-palme. Mai apoi cereți copiilor să repete sunetul din mijloc. Repetați cu diverse combinații. Sunetele pot fi: bateți palma cu cineva, bateți-vă cu palma pe brațe sau picioare, ciocniți în podea sau scaun, pocniți din degete, faceți ca o bufniță, fluierați ca o pasăre, etc.

6. Fiecare copil primește o bucată mică de hârtie pe care scrie un cuvânt. Încercați să țineți bucata de hârtie într-un mod creativ ÎNTRE degete sau mâini (ÎNTRE încheieturile mâinii, între partea de deasupra a palmelor, între degete). Participanții pot conduce jocul pe rând. Un copil sau un părinte arată un mod creativ de a ține de hârtie și toți ceilalți imită mișcarea respectivă. Lucrurile pot deveni haotice dacă o mamă și un copil încearcă să țină hârtia ÎNTRE ei doi, între frunțile lor, între coate, între umeri. Eșarfe, alte bucăți mici de material, sau frunze mari pot fi de folos pentru a ține o bucată de hârtie între ele.

Încheiere: Liderul numește doi participanți. Persoana care stă ÎNTRE cei doi participanți poate pleca acasă. Continuați numirea până toată lumea pleacă acasă.


20. PE/ LA / ÎMPREUNĂ

Activități (alegeți una sau mai multe)

1. Scrieți cuvântul PE/ LA într-un loc vizibil, în limba maternă.

2. Toți primesc o ață (o bucată de sfoară sau panglică). Ea trebuie legată de piciorul scaunului.

3. Selectați cel puțin 4 lucruri care au ceva atașat de ele (o găleată cu mâner, o cană cu mâner, o pompă de bicicletă cu o țeavă, o oală cu un mâner, un piaptăn cu dinți, etc.). Vorbiți despre acele obiecte. Cereți participanților să descrie fiecare obiect. Ce este? Ce are atașat? Cereți unei mame să explice aceste lucruri în limba maternă a copiilor. Apoi părintele ține sus câte un obiect. De fiecare dată, copiii descriu obiectul și ce este atașat LA acesta, în limba folosită de ei acasă. Mamele ascultă și corectează copiii cu blândețe, dacă este necesar.

4. Fiecare grup părinte – copil primește o jucărie sau un joc care se asamblează, de exemplu, Lego, tren de jucărie, mărgele de asamblat.

5. Dați fiecărui grup părinte-copil o bucată de sfoară sau o sârmă plușată . Determinați-i să găsească două lucruri care în mod normal nu sunt atașate unul de celălalt. Apoi, pe rând, fiecare copil își prezintă invenția. Cu cât sunt mai neobișnuite asocierile, cu atât mai bine!

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

6. Necesar: o fâșie dreaptă de carton și un cerc de carton sau hârtie pentru fiecare. Scrieți o literă sau un număr pe tablă care se formează prin atașarea fâșiei drepte la cerc (p, o, d, b, q, O). Participanții copiază literele prin punerea corectă a cercului cu fâșia dreaptă de carton. Dacă limba națională sau locală folosește un alfabet care nu include aceste forme, gândiți-vă să folosiți note muzicale.

7. Dați la fiecare părinte și copil o coală de hârtie pe care au fost tipărite mai multe litere. Participanții la joc încercuiesc literele care sunt formate din linie și cerc. Adaptați-vă la alfabetul local, dacă folosește litere fără aceste forme.

8. Jocul „De-a trenul”. O persoană este locomotiva. Mecanicul de locomotivă atașează diferite mașini LA locomotivă. Mecanicul poate întreba pe fiecare persoană ce fel de vagon este: de pasageri, vagon restaurant, vagon de marfă? Dacă este vagon de marfă, ce fel de marfă transportă: automobile, cereale, vite? Fiecare persoană se agață de vagonul din fața lui prin punerea mâinilor pe umerii sau în jurul următoarei persoane. Când toate mașinile au fost atașate la locomotivă, mecanicul suflă din fluier și trenul pufăie prin cameră. Locomotiva și vagoanele pot face zgomote specifice trenului.

9. Fiecare pereche sau grup părinte- copil se leagă unul de altul la baza gleznei. Faceți 3 curse scurte legați la picioare.

10. Faceți un pandantiv frumos pentru un lănțișor (folosiți mărgele, nuci sau orice alte piese de lucru manual). Puteți face de asemenea un lănțișor sau o brățară cu obiecte care sunt atașate unele de altele, de exemplu, mărgele, macaroane, segmente scurte de paie din plastic, etc. De asemenea, puteți cere mamelor să arate copiiilor cum să împletească în trei panglici, sfori colorate. Copiii pot să își lege la mână sau gleznă brățările făcute de mame.

Încheiere: participanții iau pe cineva de mână și merg afară ținându-se de mână. Mergeți LA ceva afară. Puneți-vă mâna PE umărul cuiva. Ieșiți afară din sala de clasă.


21. SUS

Activități (alegeți una sau mai multe)

1. Fiecare arată cât de sus poate ajunge.

2. Jucați-vă jocul Spionez cu ochii „ spionând” lucruri care sunt SUS. Persoana care ghicește la ce te uiți poate urma la rând pentru a se uita la ceva SUS. (Asigurați-vă că aveți la ce să vă uitați sus).

3. Când stați pe ceva, sunteți MAI SUS. Cine poate demonstra acest lucru? Când cineva stă pe umerii tăi, acea persoană este MAI SUS. Cine poate să arate acest lucru?

4. Jucați pantomimă cu lucrurile care sunt SUS. Exemplele pot include spălarea de geamuri, culesul de cireșe, repararea de acoperișuri, întreținerea iluminatului public, altoirea pomilor, decorarea pereților, urcatul pe o scară, aplicarea reclamelor pe afișele publicitare, etc.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

5. Rime. Numiți trei cuvinte care rimează. Cine știe un cuvânt care să rimeze cu… ? Începeți cu un cuvânt pentru SUS sau pentru ceva care este SUS.

6. Desenați ceva care este SUS (avion, soare, lună, stele, păsări, nori ).

7. Fiecare trebuie să decupeze o formă frumoasă sau să facă un desen pe o coală de hârtie rotundă. Atașați fiecare bucată de hârtie de o sforicică și atârnați-o SUS în clasă.

Încheiere : Toată lumea ia o scară imaginară și o ia cu el/ea când iese din clasă. Dacă copiii au făcut picioroange, le pot folosi să meargă afară cu ele.


22. ATINGE

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Cereți tuturor copiilor să își atingă vârful nasului cu degetul arătător. Apoi încercați să faceți asta cu ochii închiși.

2. Liderul numește o parte a corpului. Toți ATING acea parte a corpului lor. Începeți cu ceva ușor (mână, ureche) și mergeți înspre ceva mai dificil, atât în ce privește atingerea acelor părți cât și a vocabularului necesar (călcâi, claviculă, omoplat). Când grupul știe deja jocul, una dintre mame poate deveni lider de joc. Ea poate denumi părțile corpului în limba maternă a copiilor. Faceți o competiție: numiți părțile corpului tot mai repede. Cine poate atinge acele părți în mod corect?

3. Dacă este nepotrivit ca un copil să își atingă părțile corpului, jucați-vă acest joc cu alte obiecte, cum ar fi părțile scaunului (picioare, spătar, șezut), părțile unei haine (mâneci, nasturi, buzunare), sau alte obiecte care au mai multe părți, de exemplu copacii. Alte variante de joc:

  • Puteți numi culori. Când liderul spune: Atingeți verde, toți trebuie să atingă ceva verde. Atingeți albastru, atingeți negru, etc. Părinții pot fi și ei pe rând liderii jocului. Ei pot să conducă jocul în limba aleasă de ei.
  • Puteți numi tipuri de suprafețe. Atingeți piatră, lemn, sticlă, plastic sau podea.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

 

4. Jocul cu mingea (probabil afară). Stabiliți care va fi poarta pentru goluri (un coș, un covor de pe podea, o cutie de carton). Unul câte unul, participanții încearcă să ATINGĂ/ lovească poarta prin aruncarea unei mingi, a unei farfurii de tip frisbee (farfurie de hârtie).

5. Fiecare primește o coală de hârtie. Desenați niște cercuri pe hârtie. Schimbați hârtia cu colegul de lângă voi. Colegul încearcă să pună o bulină/ punct în mijlocul unui cerc. Faceți împreună o floare din cerc.

6. Atingeri bune/ atingeri rele. Arătați silueta unei ființe umane sau țineți în fața clasei o păpușă. Discutați cu clasa care sunt părțile corpului care pot fi atinse și care nu. De exemplu, în America este potrivit ca un străin să dea mâna cu tine, dar nu să îți atingă genunchii. Totuși, dacă este doctor, el are voie să îți atingă genunchii pentru a-i examina. Care sunt părțile corpului pe care nimeni nu ar trebui să le atingă? Ce ar trebui să faci dacă cineva încearcă să te atingă într-un mod nepotrivit? Puteți da fiecărui părinte o coală de hârtie cu conturul corpului uman. Împreună, mama și copilul pot încercui părțile corpului care este permis a fi atinse de alții. Sau pot desena cu o culoare părțile corpului care nu pot fi atinse de alții, iar cu altă culoare, cele care pot fi atinse.

7. Cântați un cântecel care implică atingeri. De exemplu, cântecelul: „Cap, umeri, genunchi, tălpi”.

Încheiere: Jocul TAG. Alegeți pe cineva care să înceapă jocul. Această persoană trebuie să ATINGĂ pe cineva cu mâna. Cel atins trebuie să iasă din joc și să plece afară/acasă.


23. SUB

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Scrieți o literă pe o bucată de hârtie, fără să vadă cineva litera. Începeți jocul prin a călca pe hârtie. Spuneți: „ SUB piciorul meu este o bucată (roșie) de hârtie. Pe ea este scrisă o literă”. Spuneți câteva obiecte care încep cu același sunet sau literă. Fiecare trebuie să ghicească ce literă este.
2. Dați fiecăruia o bucată de hârtie pe care este scrisă o literă. Asigurați-vă că fiecare copil știe litera pe care o are scrisă pe hârtie și cuvinte care încep cu acea literă. Încercați să faceți acest exercițiu în limba maternă a copiilor. Oricine poate fi lider la acest joc.
3. Ce este SUB? Spuneți tuturor să se așeze în cerc. Mergeți în jurul cercului, spunând că ceva este SUB alt lucru. De exemplu: „ piciorul meu este SUB scaun” sau „ gura mea este SUB nasul meu”. Acest joc poate fi jucat și mai dinamic. Dacă cineva spune: „mâna mea este sub bărbie”, toți trebuie să își pună mâna sub bărbie.
SAU participanții pot fi lideri la acest joc. Ceilalți din grup se uită cu atenție. Are dreptate liderul în ce spune? Sunt ochii liderului SUB gura sa? Este mâna dreaptă a liderului SUB cotul lui stâng?

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Puneți-l SUB. Dați la fiecare o coală de hârtie pe care este desenat un lac și încă o coală de hârtie pe care sunt desenați pești, o barcă, rațe, etc. Cereți-le copiilor să decupeze desenele de pe coala 2 și să le lipească pe coala 1. Prima dată discutați: este barca SUB apă sau apa SUB barcă?

  • SAU dați la fiecare o bucată de hârtie. Cereți-le să deseneze pe ea un lac. Apoi, cereți-le să deseneze cel puțin 2 lucruri care sunt sub apă și cel puțin 2 lucruri care sunt DEASUPRA apei. Puteți proceda la fel cu pământul, sau acoperișul unei case. Cereți participanților să tragă o linie pe coala de hârtie care să reprezinte pământul. Apoi, cereți-le să facă cel puțin două lucruri care sunt deasupra pământului (nori, mașini, copii, pomi) și două lucruri care sunt sub pământ (viermi, conducte, rădăcini, pivnițe).

5. Dați la fiecare o coală de hârtie pe care sunt desenate două cutii, una deasupra celeilalte. Cereți să se deseneze un obiect în cutia de sus. Schimbați hârtiile. Cereți să se denumească obiectul din cutia de sus. Apoi cereți să se deseneze ceva în cutia de jos care să rimeze cu obiectul din cutia de sus.

6. Spuneți povestea unei semințe. Fiecare primește o cutiuță cu pământ și niște semințe pe care să le planteze SUB pământ. Aveți grijă de planta ce va crește.

7. Care literă merge SUB linie? Dați fiecăruia o coală de hârtie liniată, cu litere printate pe ea. Dați exemple de litere care merg SUB linie, pe care le scrieți pe tablă. Unele au bucle (g), iar altele au linii drepte (p). Încercuiți cu roșu literele care au buclă și cu albastru literele care au linii. (Notă: acest lucru ar putea fi impropriu în unele sisteme de scriere).

  • SAU dați fiecăruia o bucată mică de hârtie pe care sunt tipărite litere. Nu trebuie să fie toate hârtiile la fel. Ele pot fi și ziar, reclamă, meniu de hârtie, etc. Cereți copiilor să facă un cerc colorat în jurul a cel puțin 4 litere care merg SUB linie. Vedeți dacă mai pot găsi încă 4.

Încheiere
Puneți o masă în fața ușii. Toată lumea care vrea să iasă afară trebuie să meargă PE SUB masă prima dată și apoi să iasă pe ușă afară.

SAU cereți la doi copii mai înalți sau părinți să se țină de mâini și să formeze o arcadă deasupra ușii. Toți care vor să iasă trebuie să treacă pe SUB arcadă.


24. ARATĂ LA FEL CA…/ SEAMĂNĂ

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Liderul își pune o pălărie care nu se potrivește cu el. Dacă este femeie, își pune o pălărie de bărbat. Acum ARATĂ LA FEL CA un bărbat, dar nu este. (Se mai poate pune o cască de pompier, sau un șorț de bucătar, etc. ). Acum ARATĂ CA ȘI un pompier, dar nu este. Trebuie să aveți o cutie cu mai multe lucruri în ea, iar participanții își iau pe rând ceva din cutie. Ei pot mima obiectul sau personajul pe care îl întruchipează. Ceilalți copii numesc obiectul și ghicesc care este personajul pe care îl reprezintă. În cutie pot fi: microfon de jucărie, unelte de grădinărit, instrumente de bucătărie, de spălat haine, scule pentru construcție, cheie de mașină, diferite pălării.

2. Sună la fel. Participanții sunt împărțiți în două grupe. Pe rând, fiecare copil vine în față și spune foarte clar și tare un cuvânt. Următorul copil spune un cuvânt care sună LA FEL CA ȘI primul cuvânt, dar care este puțin diferit, un cuvânt care să rimeze. El merge în față și îl spune tare și clar. Care grup poate continua jocul cel mai mult?

3. Arată la fel? Cineva stă într-o anumită poziție. De exemplu, cu mâinile sus, cu gura deschisă sau stă pe un scaun cu picioarele întinse în față. Cineva copiază această poziție, dar cu o mică diferență, de exemplu, mâinile sus, gura închisă, sau stă pe un scaun cu picioarele întinse în față dar se și trage de ureche. Cel care vede diferența primul poate fi următorul.

Timpul pentru povestire biblică, cântece și rugăciune

4. Dați la fiecare o coală de hârtie cu multe litere pe ea. Discutați faptul că unele dintre litere ARATĂ LA FEL/ SEAMĂNĂ. Arătați diferența dintre ele. Încercuiți cu aceeași culoare literele care seamănă (m, n, r; o, p, b, d, e, c, o; v, w).

5. Fișă de lucru cu două desene care seamănă, dar au 5-10 diferențe. Dați fiecărui copil o copie. Cereți-le să încercuiască diferențele. Două case

6. Fiecare grup mic primește un teanc de hârtiuțe. Ele au forme și culori diferite. Grupul trebuie să le sorteze în funcție de culoare și formă și să formeze grămezi care sunt ASEMĂNĂTOARE. Ele sunt ASEMĂNĂTOARE, dar nu sunt la fel (cerc, oval; dreptunghi, pătrat; triunghi, triunghiuri dreptunghiulare; roșu / portocaliu; albastru deschis/albastru închis). Discutați diferențele.

Încheiere: Cântați două cântece care sună ASEMĂNĂTOR. Toți copiii trebuie să iasă pe ritmul ultimului cântecel.


25. PAȘI

Activități (alegeți una sau mai multe):

1. Toți sunt cu ochii închiși. Faceți sunetul a mai multe tipuri de pași. Cereți copiilor să ghicească cine sunt cei care fac acești pași: greoi- urs, ușori- copil, foarte mărunți- șoricel, mers cu dificultate- vecinul, etc.

2. Grupul este împărțit în perechi. Un copil stă în spatele celuilalt. Copilul din spate face exact PAȘII pe care îi face primul copil. Ai grijă de prietenul tău.

3. Doi oameni au patru picioare. Din nou, împărțiți-vă în perechi. Persoana din spate se ține de mijlocul prietenului din față. De data aceasta, perechea PĂȘEȘTE (merge, sare, aleargă) ca un cal.

Timpul pentru povești și cântece

Activitate (alegeți una sau mai multe)

4. Faceți pași. Înmuiați-vă vârful degetului arătător și mijlociu în acuarelă/vopsea. Faceți o urmă de-a lungul unei bucăți lungi de hârtie. Altcineva face la fel cu o altă culoare și lasă o altă urmă. Desenați acum un loc unde duc aceste trasee.

5. Dați fiecăruia literele cuvântului PAȘI pe care trebuie să le pună în ordinea corectă.

6. Dați fiecăruia o bucată de hârtie cu un set de amprente pe ea. Pregătiți hârtiile din timp. Folosiți mai multe tipuri de amprente, amprete de piciorușe mici de copil, urme de cizme de bărbat, papuci delicați de doamnă, etc. Cereți copiilor să deseneze pe fișa lor persoana care cred ei că ar face acel tip de urme de pe pagina lor. Vorbiți în grup despre ce persoană se potrivește cu ce urme de pași.

Încheiere: Cântați un cântec pe ritm. Un toboșar bate ritmul pe o tobă. După un timp de repetiție, PĂȘIM afară pe ritmul tobei.


Autor: Marleen Schönthaler, 2015
Traducere în limba română: Tabita Chiș, A. Molla, C. Sbircea